Connect with us

Uncategorized

“sy anggp kkurangan tu adalh 1 keistimewaan bgi sy” – lvahan Norazlinda,lbih 30 thun hnysa mmpu brgerak dngn cara mer4ngkak

Published

on

“sy anggp kkurangan tu adalh 1 keistim3waan bgi sy” – lvah4n Norazlinda,lbih 30 thun hnysa mmpu brgerak dngn cara mer4ngkak

“Selama 30 tahun saya hanya mampu berg3rak dengan mer4ngkak, bagaimana pun, saya anggap kekvrangan ini satu ‘keist1mewaan’ buat saya untuk lebih mengh4rgai kehidupan,” lvah Norazlinda Deraman, 30.Ibu tvnggal kepada seorang anak perempuan berusia lapan tahun itu terpksa mer4ngkak kerana kedua-kedua kakinya lvmpuh sejak dil4hirkan.

Norazlinda mengakui dia banyak mengh4biskan masa di rumah kerana pergerakannya yang terb4tas, selain tk pernah bek3rja dan berh3nti sek0lah ketika tahun satu ak1bat tk tah4n di3jek oleh rakan.

“Sejvjurnya, saya t1ada keyakinan diri dan lebih selesa berada di rumah menghabiskan masa bersama anak, Nur Amalina Mohd Faizal, yang berusia lapan t4hun. Jika ada sebarang majlis di sek0lah anak juga, ibu atau kakak yang banyak mew4kili saya.

“Saya bersyukur kerana dapat menvmpang kasih dan bert3duh di rumah ibu, Che Hasnah Awang, 61, selepas berc3rai dengan suami pada tahun 2016, tidak cukup dengan itu, ibu turut menyediakan dapur as1ng yang memudahkan saya untuk memasak s3ndiri.

Disebabkan saya hanya m4mpu mer4ngkak, ada sahaja rasa s4kit dan l3nguh di bahagian lengan serta seluruh b4dan mungkin kerana terp4ksa menampung badan setiap kali bergerak,” katanya ketika ditemui selepas menerima law4tan wakil Yayaysan Raja Shamri (YRS) di rumahnya di Kampung Padang Kijang, di sini, baru-baru ini.

Ketika kunjvngan itu, wakil YRS, Tuan Zaimah Raja Omar menyampaikan sumbangan kewangan, pek makanan, telekung dan memberi kata-kata semangat kepada Norazlinda.Norazlinda berkata, sebelum ini dia hanya mengh4rapkan bantuan daripada Jab4tan Keb4jikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM300 sebulan selain menumpang rezeki ibunya untuk makan dan minum di rumah.

“Setiap bulan, saya akan men4bung sebanyak RM50 sebulan, sebagai simpanan kecemasan jika anak s4kit atau d3mam. Saya cukup bersyukur kerana anak memahami kekur4ngan yang ada pada saya dan tk pernah sesekali mervngut malah banyak memb4ntu memudahkan k3rja saya di rumah.

Besar har4pan saya untuk pastikan Nur Amalina belajar bersungguh-sungguh dan menjadi insan yang berjaya agar dapat membantu mengvbah keh1dupan kami sekeluarga dan paling penting supaya dia tk perlu lagi hidup dalam keda1fan.

“Tk banyak yang saya tahu mengenai dunia luar, malah tk pernah sekali pun saya keluar dari negeri Kelantan tapi bernasib baik kerana ada kemvdahan Internet di telefon yang membolehkan saya tahu mengenai isu semasa,” katanya yang juga m3nghidap peny4kit astm4.

Anak ketiga daripada empat adik beradik itu berkata, dia hanya keluar ke klinik berdekatan untuk mendapat ubat dan terpksa membiasakan diri dengan p4ndangan orang ramai yang memandang fiz1kalnya itu.

Dapatkan info2 terkini di SumberMaklumat,terima kasih.

sumber:HarianMetro

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!