Connect with us

#K.SEDIH

(Video)”mcm ada habvk di pgi hari,sedih tngo b4kti yg tk bnyak orng buat pada papanya” – Tk sangka,ramai yang minta akak share pasal kren slpas lihat video Sedih itu

Published

on

(Video)”mcm ada habvk di pgi hari,sedih tngo b4kti yg tk bnyak orng buat pada papanya” – Tk sangka,ramai yang minta akak share pasal kren slpas lihat video Sedih itu

Jasa dan peng0rbanan orang tva yang membesarkan anak-anak sememangnya tk dapat dib4las dengan apa jua h4rta di dvnia.Namun sel4gi h4yat dik4ndung badan, sudah menjadi tvgas anak2 untuk mencvrahkan bakti buat ibu bapa bagi memb4las kembali jasa, lebih2 apabila mereka sudah tva atau s4kit.

Dek kerana itu, seorang gadis tk pernah meng3luh bahkan bersyvkur kerana diberi kes3mpatan untuk menj4ga bapanya yang s4kit, sejak setahun lalu.Berusia 22 tahun, Aisyah Ishak menguruskan bapanya, Ishak Ahmad, 66, yang disahkan mengh1dap peny4kit s4raf pada 2008.

“Segala-galanya bermula apabila bapa saya ced3ra ketika bermain takraw di mana ur4t kakinya pvtus. Namun dia ber4nsur pvlih selepas itu. Pada 2017, keadaannya semakin mer0sot… bapa ber4nsur2 tk boleh berjalan.

“Mungkin ada hikm4hnya juga kerana saya belajar secara dalam talian dari rumah sejak Januari tahun lepas. Jadi bolehlah bantu mak uruskan bapa ketika adik beradik lain bek3rja jauh dan sudah bervmah tangga,” ujarnya yang mervpakan penuntut Ijazah Sarjana Muda Keusahawanan (Pervncitan) Universiti Malaysia Kelantan (UMK).

Aisyah menjaga bapanya sejak Januari tahun lalu

Menetap bersama ibu bapanya di Felda Keratong 6, Muadzam Shah, Pahang, Aisyah berkata rutin hariannya bermula seawal pukul 5.30 pagi setiap hari.”Bangun saja, saya kejvtkan bapa untuk bers1hkan dirinya dan s0lat. Jam 7 saya keluar bek3rja secara sambilan di pasar yang terl3tak berdekatan dengan rumah.

Ishak mend3rita peny4kit s4raf sejak 2008

“Alhamdulillah, bapa saya tiada kenc1ng m4nis, d4rah t1nggi atau peny4kit lain. Dia tk perlu makan vbat setiap hari… hanya bila perlu sahaja,” ujar anak ketujuh daripada lapan adik beradik ini lagi.

Hampir setahun menguruskan bapa yang uzur, Aisyah berkata dia tidak dapat menyembunyikan perasaan sebak setiap kali lelaki tersebut mem0hon maaf kerana merasakan dirinya menyusahkan anak-anak.

“Bapa asyik ulang ‘bapa banyak svsahkan kamu semua’… setiap kali kalau saya bersihkan dirinya. Tapi saya tak rasa susah langsung. Dia bukan orang lain, dia bapa saya.

“Lelaki inilah yang hantar anak dia seramai 7 orang masuk universiti. Tak dapat nak sembvnyikan rasa s3bak dan s3dih bila dengar bapa cakap macam tu selalu,” ujarnya.

Tambah gadis ini, video yang dimuat naik di laman TikTok memaparkan dirinya sedang menguruskan bapa, hanyalah sekadar perkongsian pengalaman semata-mata.

Ibu dan bapa Aisyah menetap di Felda Keratong 6

“Masa tu saya nak angkat bapa dari kerusi r0da untuk bar1ngkan atas katil menggunakan kren yang dibeli dari Shop3e. Bapa kata cuba rek0d dan tunjuk dekat adik beradik lain.

“Dalam masa yang sama saya post dekat TikTok juga. Tak sangka, ramai yang minta saya share pasal kren yang saya guna, katil, kerusi roda elektrik yang kami adik beradik beli untuk bapa.

Aisyah (tengah) merupakan anak ketujuh daripada lapan adik beradik

“Dan ramai yang ucapkan terima kasih sebab beri mereka inspirasi dan idea macam mana nak angkat orang sak1t. Saya ser0nok bila secara tk langsung, video itu beri manfaat kepada yang lain.

“Apa yang boleh saya kongsikan, kalau kita diberi peluang, jagalah ibu bapa sebaiknya. Kalau tiada peluang, cari juga. Nanti jika mereka tkda lagi, tk ada dah peluang nak berb4kti. Hil4nglah ladang pah4la. Masa inilah kita pula berada di sisi mereka,” katanya lagi.

SumberVideo: IG MSTAR

Dapatkan info2 terkini di SumberMaklumat,terima kasih.

Sumber:kisahdunia

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!