Connect with us

#K.DUNIA

“sy jdkan abng sbgai ‘lvbuk’ pah4la” – jag4 abng OKv jad1 ‘lvbuk’ svmber pah4la,kita sbnarnya sngat b3rtvah skirnya dpt kluarga ‘OKv’

Published

on

“sy jdkan abng sbgai ‘lvbuk’ pah4la” – jag4 abng OKv jad1 ‘lvbuk’ svmber pah4la,kita sbnarnya sngat b3rtvah skirnya dpt kluarga ‘OKv’

Seorang adik tk pernah meng4nggap menjaga abang yang merupakan OKv sebagai satu b3ban.Sebaliknya, Muhammad Hakimi Abdullah, 19, anak ketujuh daripada lap4n beradik itu menyif4tkan ia tanggvngjawab sebagai adik selepas abangnya tk mempunyai up4ya untuk berg3rak seperti ins4n n0rmal lain.

Pel4jar sem3ster tiga, Dipl0ma Kejurut3raan Aw4m di Polit3knik Kota Bharu (PKB) tek4d menj4dikan tvgas itu sebagai ‘lvbuk’ mengvmpul pah4la selain memb4ntu mer1ngankan beb4n kedua orang tvanya iaitu Abdullah Zakaria, 61, dan Nur Hela Che Daud, 55, yang svdah uzur.Muhammad Hakimi men4ngkat abangnya ke bilik a1r yang terltak di luar rumah untuk dim4ndikan sebanyak dua kali setiap hari.

“Tug4s jaga abang (Muhammad Khairul Anuar Abdullah, 21) tk prnah mengg4nggu tvgas saya sebagai seorang pel4jar walaupun terpksa mengikvti kelas secara ‘onl1ne’.Alhamdvlillah, saya memper0leh kepvtusan cem3rlang dengan mer4ih anvgerah dekan setiap sem3ster. Apa yang saya peroleh itu mvngkin rez3ki dari Allah atas peng0rbanan menj4ga abang,” katanya selepas menerima kunjvngan Peng3rusi Yayasan Raja Shamri, Raja Shamri Raja Hussin di rumahnya di Kampung Tok Pelanduk, di sini pada Rabu.

Pada kunjvngan itu, Raja Shamri turvt membuat kejvtan dengan meny4mpaikan sumb4ngan mot0sikal untuk kegvnaan Muhammad Hakimi.Abdullah mem4ndikan Muhammad Khairul Anuar sambil diperh4tikan oleh Raja Shamri sementara Muhammad Hakimi mengikuti peng4jian dalam tal1an.

Selain itu, Yayasan Raja Shamri akan menyediakan sebuah t4ndas yang lebih sel3sa untuk kegvnaan Muhammad Khairul Anuar dan memb1na sebuah bilik untuk keluarga berk3naan.Kata Muhammad Hakimi, setiap hari dia akan meng4ngkat abangnya untuk ke bilik air yang terl3tak di luar rumah untuk mem4ndikannya dua kali sehari.

Katanya, segala kep3natan itu hil4ng apabila melihat abangnya gembira selepas dim4ndikan dan dipak4ikan dengan pak4ian baharu.Muhammad Hakimi yang merupakan anak kepada pasangan pen0reh get4h itu berkata, pemb3rian motosikal oleh Yayasan Raja Shamri amat mengg3mbirakan dan dia akan menggunakannya untuk berulang-alik ke rumah dari pol1tknik apabila pembel4jaran bers3muka kemb4li dibenarkan selepas ini.

“Jika sebelum ini saya pulng pada hari minggu sahaja, namun dengan adanya mot0sikal itu bol3hlah bervlang-alik.

“Saya dan abang ump4ma isi dengan kvku. Krja2 menjaga abang ini telah saya lakukan sejak kecil lagi. Jadi agak svkar untuk saya ‘meningg4lkannya’ kerana sudah ‘m4sak’ dengan ker3nahnya,” katanya.

Walaupun mengvruskan abangnya, Muhammad Hakimi tetap fokus mengikuti pengj1an secara ‘onl1ne’ di rumah.Orang ramai yang ingin memb4ntu Muhammad Khairul Anuar boleh menyalvrkan sumbngan ke akaun Bnk Islam Mal4ysia Berhad atas nama Muhammad Hakimi di 0302-7029-6339-14.

Dapatkan info2 terkini di SumberMaklumat,terima kasih.

Sumber:SinarHarian

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!