Connect with us

#MOTIVASI/TAULADAN

percayalah walau ek0nomi kluarga svsah saat isteri mngandun,past1 rez3ki kita tet4p cuukup

Published

on

percayalah walau ek0nomi kluarga svsah saat isteri mngandun,past1 rez3ki kita tet4p cuukup

“Abang, ayang meng4ndung lagi…” Ok la tu…Banyak la abang punya ok, yang ada sekarang ni pun umur tk sampai setahun lagi, nanti duit peng4suh, svsu, p4mpers macam mana?”

Tk p4yah r1sau la…-

Ini yang perlu anda sebagai suami isteri tahu dan faham. Allah bagi rezeki an4k ker4na Allah tahu setiap dari anak kita dah ada rez3kinya. Cuma kita sebagai ibu bapa yang k3na berusaha untuk mereka.

Perk0ngsian dari seorang suami dan bapa, Firdaus Shakirin sangat berm4nfaat

Ter1ngat lagi wif3 menj3rit2 bila dapat tahu dia meng4ndung lagi, anak kedua…masa tu, ek0nomi kami tk berapa nak kvkuh dan st4bil lagi, kami berdua kena comb1ne g4ji untuk bayar hvtang dan semua k0s lain untuk kel4ngsungan h1dup. P3ndek kata, tiap2 bulan cukvp2 je la…th3n nak dapat seorang lagi pula macam mana nak surv1ve?

Setiap anak itu, dia l4hir dengan memb4wa rez3kinya sendiri. Kalau All4h tahu kel4hiran dia itu akan memb3bankan ibu bapanya, pasti Allah tk mengiz1nkannya untuk berl4ku. Bila Allah iz1nkan, maka pasti ada ters3lit hikm4h dan ket3ntuan yang baik2 bel4ka…apa yang dit3ntukan Allah itu tk kan pernah s1a2.

“Ma Qadarvllah Khair”

Saya ingat lagi, tinggal 2 bulan sebelum isteri nak bersalin, terd3tik hat1 nak m1ntak k3je di satu comp4ny tu…saja cvba apply, tvp2 esok tu dapat call dan lvsa dah kena int3rview…masa int3rview dia ada tanya, kenapa nak tvkar tempat keje…

“Sebab keluarga, k0s hidvp t1nggi dan nak g4ji yang mampu meny4ra keh1dupan saya, isteri dan anak-anak”

Sebelum balik interview, HR tanya, “Lets say u get the pos1tion, will u be able to st4rt AS4P?” Of covrse la y3s kan…terus dapat, on the sp0t, hari yang sama dan g4ji juga dapat seperti yang diminta.

Alhamdulillah rezeki anak. Dia tk l4hir lagi tapi dah pun memvdahkan urvsan orang tvanya.

Then masa anak ketiga, hari Ahad wif3 saya disch4rged from satu h0spital selepas bers4lin, hari Isnin, saya bawa anak ch3ck kun1ng kat KK, tetiba ada unkn0wn number call3d…”Hello, Gud Morning, May i speak to Mr Firdaus…? My name is xxxx, and i’m fr0m Schlumberger…Ur resvme, exper1ences, r0le n resp0nsibility is the one that we r lo0king for & it fit with our requir3ments”

Saya jawab la yang saya tk penah apply pun for any p0st at your comp4ny and curr3ntly also n0t l0oking for a new j0b…tapi apa dia cakap, “If we need people, we will find them, not u find us…we used resvme s3arch, we search for the type of empl0yee we want…this is the opportvnity to dovble up or incr3ase ur sal4ry…just come 1st, try, then we will see how…nothing to l0se, u still can work at ur current comp4ny if u didn’t get the j0b…”

Saya pun cvba as what he said, go thru ex4m, 1st interview, 2nd interview, and lastly get the j0b…an0ther incr3ment, another 20% sal4ry naik dan it’s happ3ned ketika isteri masih dalam pant4ng anak ketiga…

And n0w, what i g0t, what i earn3d, i give back to the tempat yang sepatutnya…where? my family, isteri dan anak-anak, sh4re dengan dia orang together. Bila kita n1at untuk mereka, for them, insyaAllah Allah akan bagi sepert1mana yang kita n1atkan. Tapi j4ngan lvpa d1ri, j4ngan lup4 dar4tan dan j4ngan h1lang ped0man. Kita tetap kena “bagi balik” kepada family sebab itu niat kita pada as4lnya, pada aw4lnya dan itu kita kena ingat sampai bila2.

Dapatkan info2 terkini di SumberMaklumat,terima kasih.

Sumber:MyTeamNetwork

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!