Connect with us

isu semasa

Perlu Cari Wang Rm80,000 Untuk K0s Pembedah4n,Si Comel Masih Berharap Kepada Tiub Oksig3n

Published

on

Perlu Cari Wang Rm80,000 Untuk K0s Pembedah4n,Si Comel Masih Berharap Kepada Tiub Oksig3n

Tabah, itu lah perkataan yang sesuai digambarkan buat pasangan suami isteri ini. Tidak akan pernah terbayang bahawa anak pertama yang mereka nantikan selama ini akan mengalami peny4kit yang serius.

Ayra Khaliesah dilahirkan pada bulan Disember tahun lalu, kelahirannya normal seperti bayi lain. Lega apabila baby Ayra dibenarkan untuk terus pulang ke rumah lepas kelahirannya. Kurang 24 jam, Puan Farziana perasan anak tunggalnya itu mengalami kekuningan dan baby Ayra dibawa ke Hospital Banting untuk mendapatkan rawatan.

Berdegup laju jantung Puan Farziana ketika dokt0r mend1agnos baby Ayra mengalami mas4lah jantvng berlub4ng sebesar 10mm di bahagian atas dan 3mm di bahagian bawah. Sesuatu yang tidak pernah terlintas difikirannya untuk terjadi pada keluarganya.

Seiring dengan berjalannya waktu, baby Ayra dibenarkan pulang ke rumah kerana dem4m kun1ngnya sudah semakin surut. Meskipun begitu, keadaan baby Ayra belum juga membaik. Pada hari ke lapan kelahiran baby Ayra, jurur4wat dari klinik kesihatan melawatnya di rumah untuk pemantauan. Katanya, pernafasan baby Ayra laju dan mempunyai lekuk di dada. Baby Ayra disarankan untuk mendapatkan rawatan di hosp1tal.

Sejak itu, baby Ayra dimasukkan ke hospital dan bergantung pada mesin oksigen sepanjang masa. S3ksa melihat tubuh kecilnya dipenuhi wayar dan tiub. Baby Ayra terpaksa minum susu menggunakan tiub nasog4strik (ryles tube), bayangkan setiap aliran susu yang memasuki tubuhnya melalui tiub tersebut. Pernafasannya masih laju, tidak seperti kadar pernafasan yang normal.

“Luluh hati saya bila doktor beritahu degvpan jantung Ayra 160 lebih per minit”, kata ibunya.

Baby Ayra perlu menjalani pemb3dahan jantvng namun k0s yang mencecah sehingga RM80,000 membuatkan ibu bapanya buntu, kini sepenuhnya bergantung pada pendapatan Encik Akmal yang hanya bekerja di gudang dengan memperoleh RM1,100 sebulan.

Pada mulanya Puan Farziana bekerja sebagai juruwang namun terpaksa berhenti kerja kerana perlu menjaga baby Ayra di hosp1tal.

Pada 19 April yang lalu, baby Ayra telah selamat menjalani pemb3dahan di Hospital Gleneagles Kuala Lumpur namun pembayaran masih belum dilunaskan. Baby Ayra perlu segera menjalani pemb3dahan tersebut disebabkan keadaannya tidak stabil. Hakikatnya sehingga kini, baby Ayra masih bergantung pada mesin oksigen untuk terus bernafas.

Kami dari MyHeart bekerjasama dengan MyFundAction membuka tabung untuk membiayai keperluan pes4kit-pes4kit yang kurang berkemampuan seperti keluarga baby Ayra. Kami sangat mengalu-alukan kerjasama dan sokongan anda semua untuk meringankan b3ban keluarga ini.

Bantu kami penuhi kos pembedahan dan rawatan baby Ayra. Hasil kebersamaan yang anda kongsikan dapat memberi kekuatan kepada ibu bapa baby Ayra untuk melihat anak mereka membesar sihat seperti orang lain.

Harini kita lihat orang susah, semoga usaha murni kita dib4las lebih baik daripada t1ndakan kita lakukan harini. Tiada harta yang mampu beli 1 ny4wa, ia sangat berharga.

KLIK SINI UNTUK MENYUMBANG

Nama: Nur Ayra Khaliesah Bt Muhammad Akmal Firdaus
Umur: 3 Bulan
Nama bapa: Muhammad Akmal Firdaus
Nama ibu: Siti Noor Farziana
Tempat Tinggal: Banting, Selangor

Allah berfirman:
“Dan barangsiapa yang memelihara kehidupan seorang manusia, maka seolah-olah dia telah memelihara kehidupan manusia semuanya.”
(QS. Al Maidah: 32)

Sudah baca artikel ini ini?Jangan lupa untuk like dan share ya,semoga bermanfaat.

Sumber:Insta myfundaction

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!