Connect with us

#AGAMA

“tk prnah lpkan Allah walau sedet1k” – smasa bncana an4k2 tahf1z sntiasa baca d0a ‘pmbvang’ mus1bah

Published

on

“tk prnah lpkan Allah walau sedet1k” – smasa bncana an4k2 tahf1z sntiasa baca d0a ‘pmbvang’ mus1bah

Apabila divji dengan mus1bah, kita akan dapat melihat “sikp” manusia itu send1ri. Ada yang suka meng3luh, ada yang tert4nya2 kenapa mus1bah men1mpanya namvn ada juga yang r3dha dengan ujian men1mpa diri mereka.

Setiap manusia akan divji oleh Allah SWT meng1kut k4dar keim4nan dan kem4mpuan mereka agar mereka sentiasa meng1ngati Allah SWT seperti firmanNya:-

“Kami mengvji kamu dengan kesvsahan dan kesen4ngan sebagai cub4an; dan kepada Kamilah kamu semua akan dik3mbalikan.
Bahkan uj1an tk meng3nal sama seseorang itu kay4, m1skin, berpngkat atau sesi4pa jva kerana ia adalah tah4p mengvji keim4nan seseorang”

Uj1an dan dug4an yang dih4dapi diir1ngi dengan taw4kkal dan bersngka baik kepada Allah SWT. Berkemvngkinan sesvatu perkara yang baik di sisi manusia boleh jadi perkara itu bvruk di sis1 Allah begitu juga seb4liknya ini seperti f1rman Allah SWT:

“Dan boleh jadi kamu b3nci kepada sesuatu pad4hal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamv suka kepada sesuatu padahal ia bvruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah ju4lah Yang menget4hui (semuanya itu), sedang kamu tk mengetahuinya”

Di saat ramai divji dengan bnjir bes4r khvsusnya di Shah Alam, Klang, Hulu Langat, K4rak dan berbagai lagi l0kasi, satu perkongsian di tikt0k @taganputih memperl1hatkan 1 perkongsian yang mengvndang s3bak.

Dalam air mula memenuhi t4hfiz tempat mereka men1mpa ilmv iaitu di Kampung Tengah Puchong dapat dilihat para hvffaz ini berkvmpul di atas beb3rapa bvah k4til sambil mel4fazkan d0a Nabi Sulaiman.

Dahsy4tnya amalan D0a Innahu Min Sulaimana Wainnahu Bismillahirrohmanrrohim

INNAHU MIN SULAIMANA WAINNAHU BISMILLAHIRROHMANIRROHIM, ALLA TA’LUU ALAYYA WA’TUUNI MUSLIMIIN.

Ertinya:-

“Dengan meny3but nama Allah yang Maha Pemvrah lagi Maha Peny4yang. Sesungguhnya (surat) itu dari Sulaiman yang isinya: “Dengan menyebut nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Bahawa jangnlah kamu sekalian berlaku s0mbong terhad4pku dan dat4nglah kep4daku sebagai 0rang2 yang bers3rah diri”

D0a yang dibaca bervlang kali ini cvkup membuat ramai s3bak kerana di seb4lik uj1an, ank2 t4hfiz ini tk pernah meng3tepikan mem0hon pert0longn kepada Allah SWT.
M0ga setiap mus1bah yang berl4ku hari ini lebih mend3katkan kita kepada Allah SWT.

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Sertai kumpulan untuk mendapatkan info2 terkini dari KAMI.Terima kasih.

Sumber:Kashoorga

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!