Connect with us

#AGAMA

[TERKINI]3 lngkah bntu baikkan bac4an Al-Quran mnurvtGvru cem3rlng SK Svngai Petani,HAD4MKAN

Published

on

[TERKINI]3 lngkah bntu baikkan bac4an Al-Quran mnurvtGvru cem3rlng SK Svngai Petani,HAD4MKAN

Mempunyai an4k2 yang cint4kan al-Quran, bijak membaca dan menghafaz al-Quran merupakan kurn1aan ter1ndah buat ibu bapa.

Ini kerana, bukan semua an4k2 m4mpu berbuat demikian melainkan ibu bapa itu sendiri yang berusaha memberi did1kan yang terbaik buat an4k masng2.

Gurv Cemerlang Sek0lah Keb4ngsaan (SK) Sungai Petai, Alor Gajah, Melaka, Ustazah Aminah Mat Yusoff berkata, ALLAH SWT mengh4diahkan pah4la yang bes4r kepada sesiapa yang membaca al-Qvran dengan baik beserta t4jwid yang t3pat.

“Saya bersyvkur bila dapat tahu ramai an4k2 menj4dikan al-Quran sebagai sah4bat dan berusaha mend3katkan diri dengan kit4b ALLAH ini. Sem0ga apa yang dil4kukan ini, bert3rusan,” katanya.

Menvrut Ustazah Aminah, membaca al-Quran perlu ada l4ngkah2 tertentu dalam menc4ntikkan bacaaanya.

“Jadi di sini, ust4zah kongsikan tiga langkah untuk mak ayah dan juga murid-murid had4mkan bagi memperindahkan lagi bacaan.

“Semoga pandvan ini berm4nfaat buat kita semua,” katanya melalui laman Faceb0ok, baru-baru ini.

Mari ikuti senarai 3 langkah bantu mencantikkan lagi bacaan al-Quran daripada Ustazah Aminah

1) Satu ayat al-Quran yang dibaca, satu darjat kita diangkat. Subhanallah. Inilah kata-kata semangat yang membuatkan ank2 SK Sungai Petai berlumba-lumba membaca al-Quran setiap kali waktu t4smik. M0ga makin hari, makin cinta dengan kalam svci ini.

2) Kelem4han dalam tajwid yang agak ketara dalam kalangan murid sek0lah ialah kekeliruan terhadap bacaan panjang dan pendek. Pada peringkat awal kes4lahan ini tk membimb1ngan, namvn jika dibiarkan ia boleh mengvbah m4kna al-Quran itu sendiri.

3) Saya laks4nakan interv3nsi kepada beberapa orang murid dan melihat keberk3sanan tiga langkah ini untuk memvlihkan kekur4ngan yang ada. Alhamdulillah, segala pvji bagi ALLAH dalam masa yang singkat sahaja murid dapat membetulkan kesalahan dan membaca ayat al-Quran dengan baik.

4) Cuba ikuti 3 langkah ini dan lihat hasilnya

Langkah pertama: Gvru bulatkan setiap bahagian dari kal1mah yang mempunyai hukvm mad asli. Lakukan sebanyak dua ayat kemudian gvru semak bacaan murid.

Langkah kedua: Minta murid bulatkan setiap bahagian dari kalimah yang mempunyai hvkum mad asli. Lakukan sebanyak satu ayat kemudian gvru semak bacaan murid.

Langkah ketiga: Minta murid perhatikan ayat dan t4nda mad asli t4npa membulatkan. Baca di hadapan gvru dengan bacaan tart1lan atau kel4juan sederhana dan berh4ti2.

5) Insya-ALLAH, moga ALLAH permvdahkan urusan kita dalam mend1dik.

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Sertai kumpulan untuk mendapatkan info2 terkini dari KAMI.Terima kasih.

Sumber:gpsbestari

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!