Connect with us

Motivasi

Allah dah Tentukan Rezeki Setiap Insan,’Wak’ Buat Duit RM8,000 Sehari Jual Kebab

Published

on

Allah dah Tentukan Rezeki Setiap Insan,’Wak’ Buat Duit RM8,000 Sehari Jual Kebab

Walaupun keadaan fizik4lnya tidak sempurna seperti orang lain, namun ianya bukanlah jadi pengh4lang buat lelaki ini untuk berjaya. Kisah lelaki ini mungkin boleh menjadi inspirasi buat mereka diluar sana bahawa tidak ada yang mustahil untuk mencapai kejayaan.

Ikhsan Sirat, 57 yang juga orang kur4ng vpaya (OKU) k3rdil mampu tersenyum bangga apabila dia kini memiliki lima buah trak makanan menjual kebab yang mampu menjana jualan mencecah RM8,000 sehari.

Memetik lap0ran Harian Metro, Ikhsan Sirat bermula sebagai peniaga burger di pasar malam kira-kira 30 tahun lalu. Menurutnya pada ketika itu, harga burger yang dijual olehnya hanya RM1. Selepas 10 tahun berniaga burger, Ikhsan kemudian beralih kepada perniagaan kebab kerana ia lebih mudah untuk dikendalikan dan lebih memberikan keuntungan.

“Mula-mula saya berniaga dulu, saya perlu bersa1ng dengan lima lagi gerai yang jual burger dan ia diusahakan oleh orang normal.

“Tapi saya tak jadikan ia sebab untuk rasa rendah diri. Saya percaya kalau makanan yang dijual sedap dan ‘servis’ bagus mesti pelanggan akan beli,” katanya.

“Dari segi fizikal, saya tidak ada mas4lah untuk bergerak cuma jual burger perlu lebih ramai pekerja dan saiz kuali yang besar buat saya susah sikit nak masak,” katanya.

Dalam pada itu, Ikhsan yang lebih mesra dipanggil ‘Wak’ menganggap keadaan fizik4lnya yang istimewa itu merupakan satu kelebihan yang membuatkan pelanggan lebih mudah untuk mengingatinya.

“Pelanggan yang datang balik selalunya akan dapat cari gerai saya semula sebab ingat akan fizikal saya yang berbeza dari orang lain,” katanya. Jadi buat anda di luar sana, jadikan kisah kejayaan Wak ini sebagai motivasi untuk lebih berjaya kerana tiada apa yang mustahil dan kejayaan tidak datang bergol3k.

Sudah baca artikel ini?Jangan lupa untuk like dan share ya,semoga bermanfaat.

Sumber:majalahharian

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!