Connect with us

isu semasa

Makcik Teringin Nak Jumpa Menteri Cerita Derit@ Ini,Bil Rumah Tertvnggak dah 3 Bulan

Published

on

Makcik Teringin Nak Jumpa Menteri Cerita Derit@ Ini,Bil Rumah Tertvnggak dah 3 Bulan

Kuala Lumpur – “Mak cik ingat bila pasang bendera putih, orang kaya tak pun menteri yang datang beri b4ntuan tapi jiran sini yang keluarkan duit mereka tolong.” Video ada  disediakan di akhir artikel.

Itu lu@han warga emas, Halijah Naemat, 74, salah seorang penghuni di Blok J, Pangsapuri Petaling Perdana, Sri Manja dekat sini yang mengibarkan bendera putih di tingkap rumahnya dengan harapan ada insan yang sudi untuk menghulurkan b.antuan kerana kes3mpitan hidup kesan p@ndemik C0vid 19.

Halijah yang mengetahui tentang kempen bendera putih selepas dimaklumkan oleh s.alah seorang jirannya di blok tersebut.

Puvaneswaran tidak bekerja sejak awal Jun lalu selepas diberh3ntikan oleh majikannya.

Penduduk, Puvaneswaran Veeran memasang bendera putih di hadapan rumahnya bagi membolehkan orang awam tampil menyalurkan b.antuan susulan berdepan dengan kesvsahan k.esan p.andemik C0vid-19 ketika tinj@uan.

“Sebelum ini, saya bekerja sebagai penghantar barang alat ganti di sebuah syarikat tapi sebab l0ckdown berterusan saya hilang kerja.

“Bil elektrik rumah pun sudah tertunggak lebih tiga bulan. Nak cari kerja ketika musim C0vid 19 ini pun susah. Kalau ada yang sudi bantu kami datanglah ke sini, bukan saya seorang sahaja tapi ramai lagi yang terkesan a.k1bat C0vid 19 ini,” kata bapa kepada seorang anak berusia setahun itu.

Sementara itu, seorang lagi penduduk, Neeta Sukumaran, 37, turut mengibarkan bendera di hadapan pintu rumahnya sebagai tanda memohon pertolongan daripada orang ramai.

Jelas Neeta, pendapatan suaminya yang bekerja sebagai seorang pemandu lori juga tidak menentu sejak C0vid 19 melanda negara.

“Orang kata bila sudah dapat b.antuan kena turunkan bendera putih, tadi saya ada dapat sedikit barangan asas lepas itu saya terus turunkan bendera.

“Bukan saya sahaja yang terkesan tapi jiran di sekeliling juga sama. Macam jiran depan ini dia seorang ibu tunggal yang tinggal bersama dua anaknya.

“Dia sebelum ini hanya bekerja bersihkan rumah orang jadi sudah l.0ckdown ini tak boleh ke mana-mana, tak boleh buat apa-apa kerja,” katanya.

Ketika ditanya sama ada dia m@lu untuk mengibarkan bendera putih, Neeta berkata, itu sahaja cara yang ada buat masa ini untuk meraih pertolongan.

“Memang rasa segan pada mulanya tapi saya yakin apa yang kami buat tidak s.alah, kami hanya mahukan b.antuan sewajarnya jika ada yang sudi datang tolong,” katanya.

Sudah baca ke artikel ni?Mohon like dan share ya,semoga bermanfaat.

Sumber:kisahbenar.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!