Connect with us

#K.DUNIA

Tak Jadi Tunang Dengan Pilihan ʜᴀᴛɪ kerana dia lebih ‘inginkan’ Bek4s kek4sih,Gadis ɴᴇᴋᴀᴅ pilih cara ‘ᴏᴠᴇʀᴅᴏꜱᴇ’ ᴜʙᴀᴛ

Published

on

Tak Jadi Tunang Dengan Pilihan ʜᴀᴛɪ kerana dia lebih ‘inginkan’ Bek4s kek4sih,Gadis ɴᴇᴋᴀᴅ pilih cara ‘ᴏᴠᴇʀᴅᴏꜱᴇ’ ᴜʙᴀᴛ

PELAMIN anganku ᴍᴜꜱɴᴀʜ… mungkin itulah perkataan sesuai bagi menggambarkan ᴅᴇᴛɪᴋ ᴛʀᴀɢɪꜱ apabila wanita ini ditinggalkan bakal suaminya pada hari pernikahan mereka.

Meskipun sudah lebih dua bulan berlalu, wanita yang hanya mahu dikenali sebagai Iekin ini tak keberatan berkongsi kisah ᴅᴜᴋᴀ yang menjadi sejarah hitam dalam hidupnya.

Berkongsi dengan mStar, Iekin berkata dan bakal suaminya itu sepatutnya melangsungkan pernikahan pada 8 Januari lalu.

“Kami sebenarnya kawan masa sekolah menengah dan l0stcontact beberapa tahun. Tahun lepas baru kami berhubung semula. Dalam tempoh tiga hingga empat bulan berkawan semula, dia luah nak kahwin. Saya kata, kalau betul nak kahwin, beritahu keluarga masing-masing.

“Semua okay dan kami proceed untuk majlis nikah. Waktu kami berkawan semula, saya tak pernah tahu sejarah hubvngannya sebab dia beritahu dirinya single.

“Hinggalah segala-galanya terbongkar kira-kira seminggu sebelum tarikh nikah kami. Kelakuannya berubah. Rupa-rupanya dia masih ʙᴇʀʜᴜʙᴜɴɢᴀɴ dengan ʙᴇᴋᴀꜱ tunangnya.

“Saya hubungi sendiri wanita itu selepas keluarga si lelaki beri nombor telefonnya. Wanita itu tak tahu menahu lelaki itu nak kahwin dengan saya dan dia beri ʙᴜᴋᴛɪ perbualan mereka. Jelas sekali lelaki itu belum boleh move on,” cerita Iekin.

Wanita berusia 29 tahun ini berkata, dia cuba bertanyakan sendiri hal berkenaan dengan bakal suaminya namun lelaki itu ᴍᴇɴᴀꜰɪᴋᴀɴ ꜱᴇᴋᴇʀᴀꜱ-ᴋᴇʀᴀꜱɴʏᴀ sehingga membibitkan ᴘᴇʀɢᴀᴅᴜʜᴀɴ ʙᴇꜱᴀʀ.

“Sejak ʙᴇʀɢᴀᴅᴜʜ itulah dia buat hal. Selalu keluar dan jarang balik ke rumah keluarganya. Saya call, Whatsapp semua tak jawab. Famili dia tolong cari juga.

iekin 1

Iekin membawa diri untuk mencari ketenangan.

“Beberapa hari sebelum nikah, dia beritahu nak teruskan majlis nikah. Tapi sehari sebelum majlis iaitu pada Jumaat, dia kata tak nak teruskan pula.

“Satu hari saya pujuk, tanya kenapa buat macam ni sambil menangis. Sedangkan semua dah prepare. Dia macam tak nak cakap banyak. Dia kata jumpa masjid esok,” ujar Iekin yang merupakan pekerja sekt0r sw4sta dan juga jurusolek sambilan.

Sungguhpun begitu, Iekin berkata dia berasa tidak sedap hati dan apa yang dilalui sebelum ini membuatkannya sukar untuk tidur lena.

Sehinggalah sekitar pvkul 3 pagi, dia menerima WhatsApp daripada lelaki berkenaan, yang memaklumkan perkara yang paling ditakutinya.

iekin 3

Iekin dimasukkan ke h0spital diseb4bkan terlebih men3lan p1l.

“Dia hantar WhatsApp cakap tak boleh teruskan dan minta maaf. Bayangkan, pukul 10 pagi nanti sepatutnya kami nikah. Jantung saya dah laju.

“Saya call, mesej semua tak dapat dan tak lama kemudian dia block saya. Saya call pula ibu dia, dan ibunya kata dia memang dah tak nak. Subuh tu saya berg3gas ke rumah keluarganya dan memang dia tak ada. Keretanya juga tak ada. Saya jadi blank dan terduduk,” kata Iekin.

Menurut wanita ini, hari yang sepatutnya menjadi hari paling gembira dalam hidupnya, bertukar menjadi hari yang paling sedih.

Dek kerana bakal pengantin lelaki hilang, majlis pernikahan terp4ksa dibatalkan.

Iekin berkata, dia sudah kering air mata dan tidak keruan, sehingga bertindak membawa diri untuk mencari ketenangan.

Dia juga tidak menyedari menelan ubat untuk melupakan seketika kesedihannya sehingga ‘ᴏᴠᴇʀᴅᴏꜱᴇ’ dan dimasukkan ke h0spital.

“Sebulan selepas itu, dia contact saya semula untuk minta maaf. Saya suruh dia minta maaf dekat ayah saya tetapi dia tak buat. Dalam pada itu saya tanya… banyak kali. Saya tanya kenapa dia buat macam tu. Jawapannya, hati tak boleh dip4ksa.

“Kemudian dia pula yang try hard nak mendekati saya semula tapi saya serik. Saya bl0ck dia. Apa yang dia buat bukan benda kecil. Saya elak untuk jumpa dia. Hati ini dah tertutup untuk dia.

“Ayah pun beri amaran, kalau saya dekatinya, ayah tak mahu jadi wali. Begitu marah sekali ayah kepadanya,” kata Iekin.

Sekadar mahu berkongsi kisah dvka di media sosial untuk dijadikan pengajaran kepada insan lain, Iekin sama sekali tidak menyangka videonya menjadi tular.

iekin 2

Selain kelauarga, rakan-rakan dan mesej daripada insan yang prihatin menguatkan kembali semangat Iekin.

“Alhamdulillah, kini saya dah okay. Semua kerana doa ayah dan ibu. Begitu juga dengan kata-kata semangat dari insan sekeliling dan netizen.

“Sekarang ni saya masih fobia dan pastinya lebih berhati-hati jika nak mulakan ʜᴜʙᴜɴɢᴀɴ dengan insan lain.

“Mesej saya, tak kira lelaki atau perempuan, jangan mainkan perasaan orang, jangan ᴍᴇɴɪᴘᴜ. Kalau berdendam dengan ʙᴇᴋᴀꜱ ᴋᴇᴋᴀꜱɪʜ, jangan guna orang baharu untuk lepaskan rasa ɢᴇʀᴀᴍ,” katanya lagi.

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Group Facebook Baharu : https://www.facebook.com/groups/535558540835275

Sertai kumpulan untuk mendapatkan info2 terkini dari KAMI.Terima kasih.

Sumber:Mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!