Connect with us

#AGAMA

[Video]Ustaz Kazim ᴛᴇɢᴜʀ orang yang ꜱɪʙᴜᴋ pasal ᴋᴇᴍᴀᴛɪᴀɴ selebriti luar negara,ini kata beliau

Published

on

[Video]Ustaz Kazim ᴛᴇɢᴜʀ orang yang ꜱɪʙᴜᴋ pasal ᴋᴇᴍᴀᴛɪᴀɴ selebriti luar negara,ini kata beliau

Siapa Tak Kenal ustaz Kazim Elias? Kesungguhan beliau menyampaikan d4kwah melalui ceramahnya telah mula mendapat perhatian ramai. Rakan – rakan serta penduduk seperjuangan menubuhkan sebuah Pusat Pendidikan. baru-baru ini beliau menyampaikan ceramah di saIah sebuah masjid dengan menyentuh isu tak penting untuk difikirkan.

Ini pula nasihat dari Pendakwah dan penceramah televisyen tanah air, Ustaz Elyas Ismail

Sudah dua minggu kes kematian pelakon Thailand, Tangmo Nida menjadi bualan h4ngat di media sosial. Biarpun terjadi di negara jiran, netizen Malaysia mengikuti rapat perkembangan

ke s ini sehinggakan majlis pengh0rmatan mendiang yang diadakan pada hariJumaat hingga Ahad.

Pendakwah dan penceramah televisyen tanah air, Ustaz Elyas Ismail mendedahkan dia ada menerima mesej daripada individu yang bermimpi tentang Tangmo.

Pesan Elyas, mimpi itu hadir berkemungkinan berpunca daripada psikologi gara-gara mengikuti perkembangan aktres itu. Katanya, jangan terlaIu takvt dan bimbang kerana itu hanya mainan tidur.

Baru-baru ini ada orang berk0ngsi tentang dia mimpi Tangmo Nida iaitu artis terkenal di Thailand yang m4 ti dalam ke s yang sangat meny4yat hati dan mengejvtkan.

Bagi kita orang Islam, kalau mimpi macam itu, kita jangan keterlaIuan sangat nak takut, bimbang. Mungkin boleh jadi sebab kita banyak fikir, baca dan ikuti perkembangan ke s tersebut. Maka, itu boleh menyebabkan kita mimpi.

Tak boleh ucap RIP
Dalam pada itu, Elyas turut menekankan kepada individu beragama Islam supaya tidak mengucapkan ‘Rest in Peace’ kepada se0rang yang bukan Islam apabila berlaku kem4 tian.

Katanya lagi, ucapan tersebut se0lah kita mend0akan kepada mendiang.

Bagi saya, jika kematian melibatkan 0rang bukan Islam, seminat mana kita suka lakonan dan sayang dia, sama sekali kita tak boleh ucapkan RIP.

RIP itu macam doa, kita orang Islam tak boleh. Sekadar bersimp4ti, berdvkacita atas apa yang berlaku, itu boleh. Moga kita dapat manfaat dan belajar sesuatu.

Terdahulu, Tangmo, 37, bersama lima orang lain menaiki bot laju di Sungai Chao Phraya dari Jambatan Krung Thon di Bangkok ke Jambatan Rama VII di Nonthaburi.

Dia terjatuh ke dalam sungai berhampiran jeti Pibul 1 di daerah Muang di wilayah Nonthaburi sekitar 10.40 malam pada 24 Februari lalu.

Menafsirkan Mimpi Menurut Islam Tidak Terlarang
Menjadi sebuah keistimewaan jika memiliki kemampuan menafsirkan mimpi. Hal ini dibuktikan dengan kelebihan yang diperoleh Nabi Yusuf AS. Tertuang dalam AlQuran surat Yusuf ayat 21 yang artinya:

“Dan demikianlah Kami memberikan kedudukan yang baik kepada Yusuf di negeri (Mesir), dan agar Kami ajarkan kepadanya takwil mimpi. Dan Allah berkuasa terhadap urusan-Nya, tetapi kebanyakan manusia tidak mengerti.”

Dengan demikian, mempelajari ilmu tentang tafsir mimpi, tidak dilarang dalam Islam. Bahkan oleh sebagian ulama, ilmu tafsir mimpi ini dimasukkan dalam kategori ilmu syariat. Salah satu yang berpandangan demikian ialah antropolog terkemuka Muslim, Ibnu Khaldun. Berikut pandangannya tentang ilmu tafsir mimpi:

Ilmu Tafsir Mimpi. Ilmu ini merupakan bagian dari ilmu syariat dan merupakan ilmu yang baru dalam agama tatkala ilmu-ilmu dijadikan sebuah pekerjaan dan manusia menuliskan tentang ilmu. Sedangkan mimpi dan tafsir mimpi sebenarnya telah wujud di zaman salaf (terdahulu) seperti halnya juga wujud di zaman khalaf (masa kini).” (Ibnu Khaldun, Muqaddimah Ibnu Khaldun, hal. 288).

Hendaknya dalam mempelajari ilmu tafsir mimpi terlebih dahulu menguasai ilmu-ilmu syariat yang bersifat fardlu ‘ain, seperti ilmu tauhid, ilmu fiqih, dan ilmu-ilmu syariat lainnya. Hal ini supaya memiliki fondasi ilmu agama yang mumpuni serta tidak mudah tertipu dengan hal-hal gaib yang ternyata bisikan setan atau khayalan pribadi semata.

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Group Facebook Baharu : https://www.facebook.com/groups/535558540835275

Sertai kumpulan untuk mendapatkan info2 terkini dari KAMI.Terima kasih.

Sumber:CoretanNAsihat Via Bulletin50Times

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!