Connect with us

#K.SEDIH

Dua kanak2 tahan lapar selama lebih 12jam,ibu dan ayah ᴍᴇɴɪɴɢɢᴀʟ di tempat ᴋᴇᴊᴀᴅɪᴀɴ

Published

on

Dua kanak2 tahan lapar selama lebih 12jam,ibu dan ayah ᴍᴇɴɪɴɢɢᴀʟ di tempat ᴋᴇᴊᴀᴅɪᴀɴ

Kisah dua beradik yang kehiIangan ibu bapa aklbat kemaI4ngan di Kil0meter 20.8 Lebuhraya PLUS (arah Selatan) di Kulai pada Ahad lalu masih memberi kesan kepada 0rang ramai.

Anas Ayyash, 6, dan Ahmad Huzaifah, 4, ters3ksa kira-kira 12 jam sebelum disedari oleh pihak penyeIenggaraan P0pel PLUS kerana kenderaan mngsa tersadai jauh dari lebuh raya.

Se0rang pengguna Facebook dikenali sebagai Mustaqim berk0ngsi sebuah p0sting selepas kisah tersebut mengundang seb4k di jiwanya selain mend0akan agar Allah SWT melindungi dua beradik itu.

Ya Allah se.dihnya baca

“Duduk berdua dalam sem4k tengah malam, mak ayah meningg4I dunia. 12 jam men4han t4kut, Iapar, sejuk, dahaga, sa kit. Menanti 0rang datang tol0ng,” tulisnya.

Se0rang lagi pengguna Facebook, Muhamad Firdaus Ali berk0ngsi maklumat dimana ibu kepada dua beradik tersebut Allahyarham Khairrunisa Azman ada mem0hon kemasukan ke tahun satu sesi 2021 untuk anak sulung.

Justeru, beliau mewakili pihak Yayasan Pendidikan Hidayah mengambil inisiatif bagi meneruskan hasrat mngsa supaya anak kedua-dua Allahyarham mendapat ᴘᴇɴᴅɪᴅɪᴋᴀɴ di Sek0lah Rendah Islam Hidayah.

Kejdian jam 11 malam (9 Mei) telah mengubah kehidupan dua beradik sekelip mata dan menjadi ʏᴀᴛɪᴍ ᴘɪᴀᴛᴜ apabila kehiI4ngan kedua ibu bapa dalam kemaI4ngan.

KemaI4ngan yang berlaku di Kil0meter 20.8 Lebuhraya PLUS (arah Selatan) dekat Kulai, Johor itu pun dised4ri selepas temp0h 12 jam dari waktu kejdian tersebut oleh pekerja Pr0pel Plus, kira-kira jam 10.40 pagi (10 Mei).

Suami isteri m4.ut, anak terc4mpak keIuar

Ketika sampai di tempat kejdian terdapat dua beradik leIaki sedang men4han sa kit di luar kenderaan milik bapanya dan seteIah diperiks4 mendapati kedua ibu bapanya telah tersepit dan meninggaI dunia di tempat duduk bahagian hadapan.

Difahamkan, dalam kejdian itu, Herry Mohd Ali, 43, dan isterinya, Khairrunisa Azman, 34, maut di l0kasi kejdian manakala dua anak leIakinya berusia enam dan empat tahun ced3ra selepas terc4mpak keIuar.

Ketua Polis Daerah Kulai, Superintendan Tok Beng Yeow berkata, pemandu dan penumpang dis4hkan meningg4I dunia di l0kasi kejdian oleh pasukan par4medik Hospital Kulai.

Manakala dua anak pasangan itu dibawa ke Hspital Kulai dengan ambulans bomba untuk mendapat raw4tan.

Tayar beIakang pec4h, kereta terb4bas

Katanya, dari maklumat yang diterima, kemaI4ngan dipercayai berIaku kira-kira jam 11 malam tadi ketika keluarga berkenaan dalam perjalanan dari Muar balik ke Johor Bahru.

“Sia satan awal mendapati kemaI4ngan dipercayai berlaku apabila tayar beIakang sebeIah kiri MPV itu pec4h menyebabkan pemandu hiIang kawaIan dan terb4 bas sejauh 100 meter ke kiri bahu jalan sebelum terIanggar p0kok,” katanya ketika dihubungi.

Beliau berkata, aklbat dari peIangg4ran itu pemandu dan penumpang hadapan terse.pit manakala dua kanak-kanak lelaki terc4mpak keIuar.

KemI4ngan tidak dised4ri pengguna lebuh raya

Katanya, pihaknya percaya kemal4ngan tidak disedari pengguna kerana kenderaan mngsa ters4dai jauh dari lebuh raya.

“My4t berjaya dikeluarkan ᴀɴɢɢᴏᴛᴀ ʙᴏᴍʙᴀ pada 11.15 pagi.

“Sia.satan lanjut masih diteruskan dan ke s disia.sat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya.

Sementara itu, Komander Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Kulai, Pegawai Bomba Kanan I, Bakhtiar Selamat berkata, pihaknya menerima panggilan kecem4san pada 10.53 pagi.

Katanya, sembilan angg0ta bersama dua jentera termasuk sebuah Perkhidmatan Perubatan Kecem4san (EMRS) bergeg4s ke l0kasi kejdian.

“B0mba menggunakan peraIatan RTA bagi mengeIuarkan mngsa terse.pit dan 0perasi ditamatkan sepenuhnya kira-kira jam 12.21 tengah hari,” katanya.

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Group Facebook Baharu : https://www.facebook.com/groups/535558540835275

Sertai kumpulan untuk mendapatkan info2 terkini dari KAMI.Terima kasih.

Sumber:CoretanNasihat Via BorakViral

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!