Connect with us

#K.DUNIA

“Tak terkata dengan mulut biarkan ayah buat kerja berat” – 5 Anak ᴅɪᴋᴇᴄᴀᴍ orang ramai,tapi akui orang tua yang degil,pernah juga tinggalkan mak dahulu

Published

on

“Tak terkata dengan mulut biarkan ayah buat kerja berat” – 5 Anak ᴅɪᴋᴇᴄᴀᴍ orang ramai,tapi akui orang tua yang degil,pernah juga tinggalkan mak dahulu

RAGAM seorang lelaki warga emas mengusung tangki oksigen menggunakan motosikal jenis skuter menyebabkan dia ‘popular’ di media sosial.

Namun, warga tua itu tidak kisah dengan pandangan yang dilemparkan sebaliknya terus melakukan aktiviti harian seperti biasa bersama tangki oksigen yang kini menjadi ‘teman’ rapatnya.

Difahamkan, sos0k tubuh yang dikenali sebagai Razali Said, 61, turut membawa teman yang seberat 15 hingga 20 kilogram itu pergi melepak walaupun terpaksa menariknya seperti bagasi.

Ketika dihubungi mStar, Siti Aisyah memberitahu, ayahnya merupakan pengh1dap Pulmonary Edema iaitu paru-paru berair sejak Oktober 2021.

“Menurut doktor, penyakit itu disebabkan berat badan ayah yang berlebihan dan obesiti. Jadi, ayah akan sesak nafas.

“Lagipun, sejak bulan 10 dia mula mengadu sesak nafas dan sering d3mam. Masa tu, bila bawa ke kl1nik d0ktor susp3k ayah dij4ngkiti w4bak Cov19 dan kemudian ayah terus dihantar ke Hospital Besar Melaka untuk rawatan susulan.

“Selepas pemeriksaan, Alhamdulillah ayah negatif Cov19 tapi muncul pula s4kit lain.

Eca bersama keluarganya.

Eca bersama ayah dan ahli keluarganya yang lain.

“Doktor sarankan ayah mendapat rawatan selanjutnya di hospital swasta,” luah wanita berusia 34 tahun itu sambil berseloroh menyatakan ayah tercinta adalah seorang yang degil.

Bercerita tentang kesukaran yang dialami ayahnya, anak keempat daripada lima beradik ini memberitahu, bacaan oksigen pernah jatuh sehingga bawah 80 peratus selain mudah letih dan sukar bernafas.

Malah, katanya, dia dan adik-beradik yang lain akan bergilir-gilir menjaga ayah kerana kesuk4ran untuk tidur malam.

“Ada satu hari tu, anak buah dia buat kenduri di Rawang Selangor. Kami dah pesan jangan pergi dan berehat saja di rumah… tapi macam biasa ayah seorang yang degil, jadi dia siap kemas baju untuk ke sana.

Keluarga di Rawang menantikan kehadiran ayahnya.

Keluarga di Rawang menantikan kehadiran ayahnya.

“Pagi dia keluar hospital, malam tu juga dia siap nak ke Rawang dan sampai di sana sekitar jam 9 malam. Jam 11 malam saya dapat panggilan yang ayah ses4k n4fas sekali lagi.

“Nasib baik masa tu saya dah hampir sampai ke Rawang, kemudian kami terus bawa ayah ke KPJ Rawang dan d0ktor minta ayah dihantar terus ke h0spital besar untuk raw4tan susvlan. Tapi ayah tak mahu dan dia nak balik juga.

Ayah terus dimasukkan ke hospital selepas pulang dari Rawang.

Ayah terus dimasukkan ke h0spital selepas pulang dari Rawang.

“Keesokan paginya ayah hubungi kesemua anak-anak dia dan suruh ambil dia keluar hospital. Mujur pihak hospital kata boleh tapi kena terus balik Melaka sebab tak boleh berlengah.

“Nak dijadikan cerita, semasa dalam perjalanan pulang… tiba-tiba ayah diserang sesak nafas sekali lagi sehingga oksigen dia turun ke paras 60 peratus dan setiba di Melaka terus masukkan ayah ke Hospital Oriental,” jelasnya yang kini menetap di Tangga Batu Melaka.

Menurutnya yang mesra disapa Eca, keadaan ayahnya pada masa ini masih baik namun terp4ksa berg4ntung dengan t4ngki oks1gen selain perlu meneruskan raw4tan susulan.

Dia juga mended4hkan bahawa ayahnya pernah ponteng jadual rawatan yang ditetapkan.

“Doktor sarankan kami beli t4ngki yang bersaiz kecil supaya mudah dibawa tapi bajet tidak mengizinkan. Oleh itu, mak akan selalu menemani ayah kerana terlalu risau tapi kadang-kadang mak pun ditinggalkan.

“Masa awal-awal ayah usung temannya itu, orang sekeliling sangat terkejut dan marah sebab dia dibiarkan bergerak sendiri… sedangkan masa tu kami tidak tahu apa-apa, yelah masing-masing sudah berkeluarga dan tinggal berasingan,” jelasnya yang turut tertawa kecil.

Kerusi roda perlu dibawa jika mereka pergi bercuti.

Kerusi roda perlu dibawa jika mereka pergi bercuti.

Tambah Eca, sejak ayahnya berhadapan dengan masalah kesihatan, dia dan adik-beradik yang lain sangat sedih namun dalam masa sama berasa geram kerana mempunyai ayah yang degil dan tidak mahu mendengar cakap.

Luahnya, ayah lebih gemar menghabiskan masa di luar walaupun terpaksa membawa tangki oksigen yang berat malah pernah pergi ke hospital bersendirian untuk membuat pemeriksaan.

“Memang suruh ayah duduk rumah saja dan pesan dia kalau nak ke mana boleh bagitahu supaya anak-anak bawakan. Tapi apakan daya, dia lebih gemar bergerak dengan skuter dan tangki oksigen sahaja,” katanya sambil memaklumkan kesemua adik-beradiknya tinggal dalam jarak 10 kilometer sahaja.

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Group Facebook Baharu : https://www.facebook.com/groups/535558540835275

Sertai kumpulan untuk mendapatkan info2 terkini dari KAMI.Terima kasih.

Sumber:Mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!