Connect with us

#AGAMA

Tugas Terakhir,Jadi Imam Ganti,Peniaga Pisang Hembuskan Nafas Terakhir Tatkala Selesai Imamkan Solat Zohor

Published

on

Tugas Terakhir,Jadi Imam Ganti,Peniaga Pisang Hembuskan Nafas Terakhir Tatkala Selesai Imamkan Solat Zohor

Kem4tian yang dicmburui. Itu yang berIaku ke atas Hasan Basri Tanday0ng apabila disahkan mninggaI dunia selepas selesai mengimamkan s0lat Zuhur di Masjid Al-Muttaqin, Batam Indonesia pada Isnin. Dalam kejdian itu, Allahyrham dikatakan menjadi imam ganti selepas imam bertugas ada urusan, lapor Tribunnews pada Khamis.

Kejdian itu dirakam kamera litar tertutup (CCTV) masjid berkenaan hingga menjadi bualan hngat penduduk Batam dan warga maya di laman s0sial. Menerusi rakaman itu, Hasan dilihat sudah selesai memimpin s0lat Zuhur dan sedang berzikir namun secara tiba2 Allahyrham reb4h ke belakang.

Imam Masjid Al-Muttaqin, Jamal Ghofar, 35, berkata, ramai mencmburui pemerg1an Allahyrham. “Masya-ALLAH, sungguh beruntung dia (Hasan) mninggaI dalam keadaan baik, tepat setelah selesai menunaikan s0lat di masjid ini, pada waktu itu dia adalah imam.

“Ada juga yang mengatakan bahawa mereka ingin m4.ti dengan cara yang sama seperti terjadi pada Hasan, saya juga saIah se0rang daripada mereka,” katanya. Menceritakan keperibadian, Hasan merupakan se0rang bilal selama 10 buIan di masjid tersebut.

Sebelum mninggaI dunia, dia sering mempelajari pelbagai d0a dalam kehidupan sehariannya dan bertutur jika perlu sahaja. Sebelum ini, Hasan tidak pernah menjadi imam dan itu adalah tugas pertama dan terakhir menjadi se0rang imam.

Hasan merupakan se0rang penjuaI pisang g0reng keju di Taman Jodoh, meninggaIkan se0rang isteri dan tiga anak. Isterinya, Evi, 54, melahirkan rasa terkejvt namun bersyukur pem3rgian Allahyarham dalam keadaan baik (husnul khatimah).

“Arwh beritahu, dia ingin ke masjid, solat Zuhur. Kemudian seIang beberapa jam, saya dapat berita daripada jiran mengatakan arwh pngsan di masjid. Saya tidak tahu bagaimana perasaan saya sekarang, saya se.dih kerana suami mninggaI tetapi pada masa sama saya bangga kerana suami mninggaI dalam keadaan baik (husnul khatimah),” katanya.

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Group Facebook Baharu : https://www.facebook.com/groups/535558540835275

Sertai kumpulan untuk mendapatkan info2 terkini dari KAMI.Terima kasih.

Sumber:CoretanNasihat Via PaduMedia

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!