Connect with us

#K.SEDIH

Irsyad Semakin Bersedih,Sudah Mula Ramadhan Tapi Tak Boleh Puasa,Hidap Kanser Tahap 4,Antara Luahannya Ialah Rindu Tunaikan Terawih

Published

on

Irsyad Semakin Bersedih,Sudah Mula Ramadhan Tapi Tak Boleh Puasa,Hidap Kanser Tahap 4,Antara Luahannya Ialah Rindu Tunaikan Terawih

KEHADIRAN bulan suci Ramadan pada tahun ini membawa pengertian yang berbeza buat se0rang pejuang k4nser dari Sarawak. Menurut Irsyad Iskandar Sukiman, 20, hatinya s4yu apabila terkenang pengaIaman Ramadan tahun-tahun sebelum ini ketika dia masih sihat seperti insan n0rmal yang lain.Senang disapa Irsyad, dia mengakvi hidupnya berubah 360 darjah sejurus didiagn0s mengh1dap k4nser limf0ma tahap empat pada September tahun lalu.”Saya mula mengaI4mi simpt0m sejak April 2021. Pel1k, saya tak b0leh tidur malam, ker4p berpeIuh waktu malam walaupun pasang airc0nd. Saya juga aIami s4kit dada dan susah nak bern4fas.

“Apabila pergi klinik, d0ktor kata ada kaitan dengan ot0t sebab saya selalu main badmint0n. Tapi saya sy4k benda lain. Akhirnya pada Ogos, saya pergi jumpa doktor p4kar. Pada 17 September, doktor sahkan saya mengh1d4p h0dgkin lymph0ma tahap empat.

“Awalnya memang saya rasa d0wn. Saya masih muda, banyak lagi cita-cita yang nak dikejar. Saya tak s4ngka akan kena k4nser sebab saya aktif bersukan. Setiap hari training badmint0n,” ujarnya kepada mStar.

Menurut anak b0ngsu daripada lima beradik itu, dia sudah menjaIani 12 sesi kem0terapi, namun ia tidak menunjukkan sebarang tanda p0sitif.

Irsyad sayu menyambut ketibaan Ramadan tahun ini.

Kini, dia sedang dalam persiapan untuk menjalani sesi kem0terapi seterusnya, sekali gus menjadikan Ramadan kali ini kurang berseri seperti kebiasaan.

“Ini Ramadan pertama saya sebagai pes4kit k4nser. Rasa agak se.d1h kerana saya tak digaIakkan berpuasa, ris4u makin kurus, nanti tak bagus untuk buat kem0ter4pi.

“Kalau tahun sebelum ini, memang saya dah plan nak tarawih di masjid mana, nak pergi bazar Ramadan, nak makan kat luar dengan keluarga. Tapi kali ini sangat berbeza. Saya juga tak digaIakkan ke tempat yang ada 0rang ramai.

“Saya suka makan sushi, tapi sejak kena k4nser, saya dah tak b0leh makan benda ment4h. Banyak benda saya tak b0leh makan. Bab baju raya pun saya tak fikir. Saya hanya nak f0kus pada diri, nak sihat dulu, baru ada semangat nak raya,” ujarnya yang menetap di Kuching.

Bercerita lanjut mengenai dirinya, Irsyad berkata dia aktif bermain badmint0n sejak berusia sembilan tahun dan memasang angan-angan untuk bergeIar atlet suatu hari nanti.

Sepanjang zaman remajanya, dia juga aktif menyertai pelbagai pertandingan sehingga terpilih mewakili Sarawak dalam sukan itu.

“Sejak umur sembilan tahun saya training. Saya akhirnya berhenti main badmint0n pada tahun lepas. Saya nak masuk Akademi Badmint0n Malaysia, tapi sekarang saya tak dapat capai impian itu.

“Setiap hari saya training, saya seperti tak percaya akan kena k4nser. Rupa-rupanya, k4nser ni kalau nak hidup, ia tak tengok kita bersukan atau tidak,” ujarnya lagi.

Irsyad aktif bermain badmint0n sejak berusia sembilan tahun.

Namun, Irsyad tetap berharap dia diberi kesembuhan dan dapat membuat comeback dalam sukan itu suatu hari nanti.

Kisah Irsyad sebagai pejuang k4nser meraih perhatian ramai apabila dia berk0ngsi vide0 menerusi aplikasi TikTok.

Selain meraih ratusan ribu t0ntonan, Irsyad juga dihujani dengan kiriman d0a netizen yang mengharapkan dia diberi kesembuhan segera.

“Saya terharu ramai yang d0akan saya. Ada yang turut men4ngis sebab kesi4nkan saya. Vide0 itu saya hasilkan untuk beri semangat pada diri sendiri.

“Ramai juga pejuang k4nser lain yang bagi k0men dan kata-kata semangat. Jadi saya rasa tak bersendirian dalam perjuangan ini. Dalam bulan puasa, saya perbanyakkan d0a agar dapat sihat semula,” ujarnya mengakhiri bicara.

Bagi mereka yang mahu membantu meringankan beban Irsyad, dia boleh dihubungi melalui talian 01125161615.

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Group Facebook Baharu : https://www.facebook.com/groups/535558540835275

Sertai kumpulan untuk mendapatkan info2 terkini dari KAMI.Terima kasih.

Sumber:Mstar Via Lice92Time

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!