Connect with us

#K.SEDIH

Trag3di Rumah Terb4kar 4 keluarga,”Tk Sempat Berbuka,Rasa Macam Terus Tk Lapar”

Published

on

Trag3di Rumah Terb4kar 4 keluarga,”Tk Sempat Berbuka,Rasa Macam Terus Tk Lapar”

Hari pertama Ramadan menjadi tragedi buat empat keluarga di Kampung Masjid di sini, apabila rumah yang didiami mereka h4ngus terb4kar.

Kej4dian berlaku kira-kira jam 7.10 malam tadi ketika masing-masing sedang menyediakan juadah untuk berbuka puasa sebelum dikejutkan dengan api yang tiba-tiba muncul.

Seorang m4ngsa, Mohd Zulhairi Adib Zuhaimi, 19, berkata, ketika itu dia sedang memanaskan lauk di dapur sebelum rasa bah4ng ap1 secara tiba-tiba.

“Saya membvka tingkap dapur dan terkejut melihat ap1 yang sedang m4rak di rumah belakang dan dalam masa yang sama juga api sudah mer3bak di bahagian bumbung rumah kami.

“Saya segera menj3rit kepada abang, adik serta anak saudara di ruang tamu memberitahu mengenai kebkaran itu sebelum masing-masing bergegs mencapai apa sahaja barangan yang sempat dicapai untuk disel4matkan,” katanya ketika ditemui di lokasi kej4dian di sini.

Mohd Zulhairi berkata, mereka berempat hanya minum air yang diberi jiran untuk berbuka sambil term3nung memikirkan nasib m4lang men1mpa.

Katanya, selain televisyen dan dokumen penting, hampir 10 burung merpati bel4an abangnya, Amsyar, 28, juga sempat disel4matkan namun banyak juga yang m4ti hngus dalam keb4karan.

Kejdian itu membabitkan lima unit rumah termasuk bengkel mini penghasilan keropok yang diusahakan Fairul Aiman Mohd Noor, 24, yang menyebabkannya kervgian ribuan ringgit kerana banyak peralatan dan mesin hngus.

Katanya, sebelum kebkaran, dia menutup operasi pada 6.15 petang sebelum pulang ke rumah tidk jauh dari lokasi.

“Tak lama kemudian, saya diberitahu jiran mengenai kejdian itu dan asap teb4l boleh dilihat dari rumah sebelum saya segera berlari menuju ke lokasi untuk melihat keadaan bengkel.

“Api sangat m4rak dan saya serta penduduk cuba mem4damkan api yang sedang mar4k di beberapa rumah berhampiran. Saya hanya m4mpu melihat bengkel sedang h4ngus,” katanya.

Sementara itu, Ketua B4lai B0mba dan Penyel4mat (BBP) Tumpat, Penolong Pengvasa B0mba Wan Baijuri Wan Hassan berkata, pih4knya menerima panggilan kecem4san jam 7.15 malam.

Katanya, seramai 15 peg4wai dan angg0ta daripada BBP Tumpat, Pengkalan Kubor serta Wakaf Bharu berg3gas ke lokasi dan sebaik tiba, ap1 sedang m4rak.

“Kebak4ran dapat dikawal jam 7.50 malam dan pvnca serta jumlah kerugian masih dalam sias4tan,” katanya.

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Group Facebook Baharu : https://www.facebook.com/groups/535558540835275

Sertai kumpulan untuk mendapatkan info2 terkini dari KAMI.Terima kasih.

Sumber:SembangDunia Via HarianMetro

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!