Connect with us

#K.DUNIA

Adik Kesayangan ᴍᴇɴɪɴɢɢᴀʟ akibat ᴅɪʟᴀɴɢɢᴀʀ pada 1 Syawal,Akak Simpan Tudung Pakaian ‘Terakhir’ Adik Undang Sebak Ramai

Published

on

Adik Kesayangan ᴍᴇɴɪɴɢɢᴀʟ akibat ᴅɪʟᴀɴɢɢᴀʀ pada 1 Syawal,Akak Simpan Tudung Pakaian ‘Terakhir’ Adik Undang Sebak Ramai

RINDU kepada insan yang sudah tiada sememangnya p3rit untuk diungkap dek kerana terp1sah antara dua alam.

Begitulah hebatnya penangan rindu yang ditanggung oleh wanita ini yang kehilangan bukan seorang, tetapi empat ahli keluarga dalam tempoh 18 tahun.

Perkongsian Azira Mamat di laman sosial, iaitu video yang memaparkan momen-momen terakhir bersama arwah ibu, bapa dan adiknya, nyata mervntun jiwa netizen sekaligus dapat menyelami perasaan yang ditanggung olehnya.

Menurut Azira, dia dan keluarganya menerima ‘tamp4ran’ hebat buat pertama kali sewaktu adik lelakinya yang juga anak kelima daripada lapan adik beradik, mninggal dunia akbat dil4nggar kereta yang terb4bas ke tepi jalan berhampiran rumah mereka di Kampung Teris, Kuala Berang Terengganu.

“Adik nombor lima adalah yang pertama mennggal dunia. Kej4dian berlaku pada 2004 ketika umurnya empat tahun. Masa itu saya pula berumur 10 tahun. Rumah kami tepi jalan besar.

“Ketika itu adik bermain bersama-sama sepupu. Nak dijadikan cerita, sebuah kereta kemlangan dengan lori dan kereta tersebut terb4bas ke tepi jalan dan mengh3ntam adik.

“Selang empat tahun kemudian, adik perempuan nombor tujuh pula menyvsul. Lebih tr4gis, arwh adik yang berusia lapan tahun ketika itu men1nggal dunia pada pagi 1 Syawal.

“Arwah mahu ke kedai di seberang jalan rumah kami… dia tol0ng belikan ais batu. Tak lama tu kami dengar bunyi dentvman kuat. Kami terus melvru ke jalan. Dalam h4ti memang terdetik adik kena l4nggar. Mungkin sudah aj4lnya… adik dilnggar kereta ketika melintas jalan,” ujar wanita berusia 35 tahun ini.

kubur adik

Pus4ra adik ketujuh Azira yang mennggal dunia pada pagi 1 Syawal.

Azira yang merupakan anak ketiga daripada lapan adik beradik berkata, kehilngan adik buat kali kedua memberi kesan yang mendalam buat dirinya, lebih-lebih lagi arwh begitu rapat dengannya.

“Saya ingat lagi, masa kami adik-beradik beli baju raya di pekan beberapa hari sebelum Syawal, adik perempuan pilih kasut dan baju berwarna putih. Tudung yang dipakai pada 1 Syawal juga warna putih.

“Walaupun dah 14 tahun, saya masih lagi menyimpan tudung yang dipakai arwah ketika itu sampai sekarang dan tak pernah basuh. Masih ada kesan peluh pada tudung tersebut.

“Raya tahun berikutnya kami menangis selepas solat sun4t Aidilfitri sebab terkenngkan pem3rgian adik pada pagi 1 Syawal. Kami akhirnya reda, kerana tahu arwh adik-adik pasti berada di syvrga,” ujarnya yang kini menetap di Klang dan mengusahakan bisnes makanan.

mak ayah

Arwh ibu dan bapa Azira yang mennggal dunia pada 2014 dan 2018.

Keluarga Azira sekali lagi divji apabila bapa kesayangan meninggal dunia pada 2014 kerana menderita sak1t asma.

“Saat ini, ibulah yang paling terkesan sebab dia sudah melalui kehilngan anak dan suami.

“Mak pernah cakap, hilng anak memang sedih tapi ketika itu ada ayah sebagai tempat mengadu, dan masih ada anak lain sebagai penyeri.

“Tapi hilngnya ayah, mak ibrat hilng tempat bergntung. Separuh nyawnya terasa pergi bersama. Mak tak boleh tengok jenzah, takut tak tahn sedih. Dia duduk jauh saja. Nampak luar seperti tabah tapi dia sedih sangat,” cerita Azira.

Empat tahun selepas pemergian bapa, Azira berkata ibunya pula menyusul, di mana detik itu dunianya dirasakan gelap gelita.

“Mak meninggl dunia pada 2018 kerana kncing mnis dan bvah pinggng. Usia mak ketika itu 54 tahun. Menghadapi tiga kem4tian sebelum itu, pem3rgian emak paling sak1t.

“Walaupun tahu aj4l bila-bila masa boleh menjemput sebab mak memang s4kit, tapi bila tiba detik kem4tian, perasaan sedih kehil4ngan seorang ibu sukar digambarkan,” ujar ibu kepada tiga orang anak ini.

Tambah Azira, keempat-empat ahli keluarganya disem4dikan di tanah perkvburan yang sama di kampung mereka.

“Sekarang rumah arwah mak dan ayah dihuni oleh adik yang lain. Setiap kali pulang ke kampung, memang tak pernah lepas peluang zi4rah kvbur mereka semua. Walau dah bertahun, rindu tetap ada lebih-lebih lagi bila tengok orang lain boleh belanja dan bahagiakan mak ayah m4sing2.

kubur

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Group Facebook Baharu : https://www.facebook.com/groups/535558540835275

Sertai kumpulan untuk mendapatkan info2 terkini dari KAMI.Terima kasih.

Sumber:Mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!