Connect with us

Motivasi

Disatukan Bersama Pada Mulanya,Pemergian Pun Disatukan Kerana Kena Jangk1t Cov1d19

Published

on

Disatukan Bersama Pada Mulanya,Pemergian Pun Disatukan Kerana Kena Jangk1t Cov1d19

SIK – “Ibu dan ayah pernah berjanji seh1dup sem@ti. Selepas dij@ngkiti Cov1d-19, Allah j3mput mereka selang 24 jam sahaja dan kami adik-beradik reda pem3rgian keduanya,” kata Zuriyani Ramli, 42.

Dia yang masih dir@wat di Hosp1tal Sik akib@t pos1tif Cov1d-19 berkata, ibunya, Salmah Shariff, 75, men1nggal dunia pada 11.50 malam Jumaat lalu, selepas dimasukkan ke w4d pada 11 malam hari sama.

Ayahnya, Ramli Awang, 83, menghembuskan naf4s ter4khir ketika menerima raw4tan di hospit4l sama pada 12 tengah malam semalam.

Zuriyani berkata, dia sempat membacakan surah Yasin dan mengajar ayahnya mengvcap dua kalimah syahadah kerana mereka berdua dir@wat di wad yang sama.

“Sebelum dimasukkan ke w@d, saya sudah seminggu dem4m dan b4tuk, namun d3mam sudah k3bah dan saya ke hosp1tal untuk mengambil ub4t batuk pada Jumaat lalu. Namun, d0ktor meminta saya melakukan ujian saringan dan dishkan posit1f Cov1d-19.

“Saya kemudian meminta adik menghubungi ambul@ns bagi mengambil ibu dan ayah ke hospital kerana mereka menjadi k0ntak rapat di rumah. Keadaan ayah agak ten@t kerana dia menghidap str0k sejak beberapa tahun lalu, dan ker@p d3mam.

“Ibu pula tidak d3mam kecuali batvk dan l3tih, namun selepas dis@hkan pos1tif C0vid-19, keadaan ibu menjadi tidak stabil dan men1nggal di Jab@tan Kec3masan Hosp1tal Sik,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Anak keempat daripada sembilan beradik itu berkata, dia menjaga ayahnya di rumahnya di Kampung Kota Bukit, Jeneri, sebelum pelaksanaan PKP 3.0, manakala ibunya pada awal PKP itu.

Katanya, sebelum ini, kedua-dua mereka tinggal bersama adik lelakinya Rozainal, 31, yang masih bujang di rumah keluarga di Kampung Batu 9, Jalan Jeniang, dekat sini.

“Bayangkan pada malam pertama saya di w@d, saya menerima berita kem@tian ibu, manakala ayah pula berada dalam keadaan ten@t, hanya air mata yang menemani saya selepas tidak dapat melihat dan mengvcup dahi ibu buat kali ter@khir.

“Saya hanya fikir perlu kuat kerana masih ada ayah di w@d, saya pergi menj3nguknya dan membaca Yasin, namun pada tengah malam semalam, ayah pula p3rgi selamanya di hadapan saya,” kata ibu kepada lima anak ini.

Zuriyani berkata, sebelum pem3rgian ibu dan ayahnya, mereka selalu menyebut untuk menyambut Aidiladha bersama anak dan cucu beramai-ramai.

“Namun, Allah lebih sayangkan mereka, ibu ayah adalah pasangan yang sangat bahagia dan menjadi contoh kepada anak, mereka selalu beri nasihat agar kami tidak tingg@l solat.

“Kini tiada lagi kata nasihat mereka dan jenazah ibu dan ayah selamat dik3bum1kan di Tanah Perkvburan Islam, Kampung Batu 9, petang semalam,” katanya dalam nada sebak.

Zuriyani memberitahu, dia tidak tahu bagaimana dirinya boleh dij@ngkiti Cov1d-19 berikutan hanya berada di rumah menguruskan rumah tangga dan menjaga orang tuanya.

“Kelima-lima anak berusia antara enam hingga 20 tahun bersama suami Rasyidi Yaacob, 43, kini sedang dikuar@ntin di rumah, manakala adik beradik saya turut difahamkan akan menjalani uj1an sar1ngan Cov1d-19 hari ini.

“Keadaan saya pula ber4nsur pulih dan tidak meng4lami dem@m lagi kecuali hanya meng@lami batvk lagi,” katanya.

Sementara itu, Peng@rah Kes1hatan Negeri Kedah, Dr Othman Warijo ketika dihubungi, memaklumkan suami isteri itu dibawa ke Jab@tan Kecem@san Hospital Sikpada Jumaat lalu, dengan gejala jangk1tan salur pern@fasan dan dis@hkan Cov1d-19.

Katanya, kem@tian pasangan itu adalah disebabkan masalah pneum0nia akib@t dij@ngkiti v1rus C0vid-19.

Sudah baca artikel ini?Jangan lupa untuk like dan share ya,terima kasih,semoga memberi manfaat.

Sumber:CC

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!