Connect with us

#AGAMA

Indah Pemergian Kumpulan Ini,’Ahli2′ Ini ᴍᴇɴɪɴɢɢᴀʟ Ketika Tunaikan Solat Tahajjud,Seri Muka Dan Senyumannya Sangat Menyentuh Hati,MasyaAllah

Published

on

Indah Pemergian Kumpulan Ini,’Ahli2′ Ini ᴍᴇɴɪɴɢɢᴀʟ Ketika Tunaikan Solat Tahajjud,Seri Muka Dan Senyumannya Sangat Menyentuh Hati,MasyaAllah

Kem4.tian Yang Indah, Jnaz4h Jari Bertashahhud S0lat, Jnaz4h Yang Berseri , MeninggaI Hari Jumaat Mekah : Jnaz4h Jari Bertashahhud S0lat, Wajah Yang Berseri, Ker4nda Dibawa Seperti Mahu Cepat Ke Ku bur Dan MeninggaI Pula Hari Jumaat.Haji Walid Solahuddin Al-Baraziy. Saya mengenali arwh dalam beberapa majlis ilmu dan kerja dkwah di bumi Syam negara arab sejak hampir 20 tahun yang lalu (Beirut Lubnan). Saya sendiri kerap nampak beliau dengan gol0ngan muda dan beliau sering bersama mereka.

Arwh kekadang mengajar secara simpIe ilmu-ilmu aqidah Ahli Sunnah Wal Jama’ah. Sangat teg4s dalam memperjuangan akid4h Islam dengan cara yang disukai ramai terutama 0rang muda. Saya selalu panggil beliau sebagai Ammu Walid atau Haji Walid.

Se0rang yang faqir dan sangat merendah diri. Nama sebenarnya adalah Haji Walid Solahuddin Al-Baraziy. Se0rang insan kelihatan biasa sahaja tidak dikenali ramai sangat 0rang. Bukan se0rang syeikh besar yang mengajar dimasjid-masjid, bukan jua se0rang pendkwah terkenal dimedia s0sial.

Orang yang sangat dekat dengan 0rang-orang muda macam saya ketika itu…namun akhir hidupnya membuktikan kerja dkwah 0rang kelihatan biasa dan amalnya adalah benar dan hebat. Betullah kata Imam Ahmad Bin Hambal kepada gol0ngan Ahli Bid’ah: “Antara kami dan kamu buktinya ketika hari jn4zah”.

Ternyata hari kem4.tian beliau cukup hebat kerana memperju4ngkan kebenaran. Arwh juga belajar ilmu agama dan menghadiri majlis ilmu dengan uIama-uIama Al-Asya’irah dan tentunya saIah se0rang mereka yang menjadi pemb4kar semangat beliau adalah Syeikh Muhaddith Waliyullah Abdullah Al-Harari rahimahullah.

Perginya di hari mulia hari Jumaat, dibuIan yang mulia, ketika jari bertashahhud menEsakan Allah dan wajah yang berseri sehingga ke Iiang Iahad. Apabila orang muda memikul ker4ndanya se0lah-olah ia mahu cepat disem4dikan bagi mendapat nikm4t didalam ku.bur.

Sem0ga Allah merahmatimu wahai Haji Walid yang saya kenaI. Beruntung dirinya dimuliakan dan sem0ga kita semua dipertemukan didalam syurga Firdaus keIak bersama para ambiya dan seluruh pejuang keben4ran. Aamin Ya Robbal’aalamin.

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Group Facebook Baharu : https://www.facebook.com/groups/535558540835275

Sertai kumpulan untuk mendapatkan info2 terkini dari KAMI.Terima kasih.

Sumber:UstazAbuSyafiq Via LakarMedia

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!