Connect with us

#K.DUNIA

Terasa Kesedihan Anggota B0mba,Ada Jemputan Majlis ‘ᴘᴇɴɢᴇʙᴜᴍɪᴀɴ’,Bila Sampai Rupanya Angkat Jenazah Ibu Sendiri

Published

on

Terasa Kesedihan Anggota B0mba,Ada Jemputan Majlis ‘ᴘᴇɴɢᴇʙᴜᴍɪᴀɴ’,Bila Sampai Rupanya Angkat Jenazah Ibu Sendiri

TANJ0NG KARANG – Menjadi kebiasaan Muhammad Farid Arbak,berusia 29 tahun, yang bertugas sebagai Pegawai B0mba Bantuan mengusung my4t orang awam, namun pengaIaman berbeza dirasai apabila meng4ngkat jn4zah ibunya sendiri yang m4.ut dalam kem4Iangan.

Muhammad Farid berkata, kemaI4ngan yang meng0rbankan ibunya, Norhamidah Kamar,berusia 59 tahun, pada Khamis amat dir4sai.

“Selama saya bekerja lebih 20 jn4zah pernah saya angkat, tetapi semalam (Khamis) tidak meny4ngka saya memasukkan jn4zah emak di dalam bungkusan pIastik,” kata beliau.

Sewaktu trgedi pukul 2.45 petang itu, Norhamidah m4.ut di tempat kejdian selepas kenderaan pelbagai guna (MPV) Toyota Avanza dipandunya hiIang kawaIan dan memasuki laIuan bertent4ngan lalu mel4nggar sebatang pokok di Jalan Sungai Terap, Kampung Sungai Yu.

Muhammad Farid yang bertugas di Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kuala Selangor berkata, kemaI4ngan yang mer4gut ny4wa ibunya itu diketahui selepas menerima panggilan daripada jirannya ketika sedang bertugas di balai.

Beliau juga berkata, setelah menerima panggilan itu dia bergegas ke tempat kejdian dan terkejvt melihat ibunya sudah terb4ring di atas jalan raya dalam keadaan ditutup dengan kain batik.

“Saya tidak putus berd0a supaya nyaw4 emak panjang, tetapi berasa tidak sedap hati selepas melihat 0rang ramai mengerumuni emak,” katanya.

JeIasnya, kali terakhir dia bertemu Allahy4rhamah Norhamidah di Sekolah Kebangsaan (SK) Bandar Baru Kuala Selangor pada pagi Khamis.

“Emak bekerja guru di sana dan kebetuIan semalam (Khamis) arwh tertinggaI telur itik dan teIur masin yang dikirim rakan.

“Disebabkan tempat kerja tidak jauh dari tempat emak mengajar, saya semp4t menghantar pesanan yang diminta,” jelasnya.

Bagaimanapun, Muhammad Farid tidak dapat men4han seb4k apabila masih terngiang-ngiang suara Allahyarh4mah Norhamidah yang mengejutkannya bersahur pada pagi sebelum kejdian.

Malah, katanya, sehari sebelum kejdian mereka sekeluarga semp4t berbuka puasa bersama dan menunaikan s0lat sunat tarawih di surau berhampiran.

“Inilah Ramadan terakh1r saya bersama emak, namun sebagai Islam dan percaya kepada ketentuan-NYA tetap reda lebih-lebih lagi emak menemui Ilahi di bulan mulia ini,” katanya

Suami kepada Allahy4rhamah Norhamidah, Arbak Atan,beusia 60 tahun, berkata, sebelum kejadian dia sempat menghubungi isterinya itu yang dalam perjaIanan dari sek0lah pulang ke rumah.

Katanya, kebetuIan dia bersama se0rang anak perempuan dan cucunya singgah membeli ubat di sebuah farmasi di Tanjong Karang.

“Sampai di pintu gerbang berhampiran rumah, saya melihat beberapa anak muda memanggil saya dan memaklumkan isteri terlib4t dalam kem4langan.

“Saya terkejut nampak isteri sudah terbaring kaku dan terus menghampirinya, namun sebaik memeg4ng tangan isteri n4dinya sudah tiada.

“Pada waktu itu saya hanya mampu mengucap dua kalimah syahadah dan berdoa agar arwh isteri pergi dalam keadaan husnul kh0timah,” katanya

Dalam pada itu itu, Timbalan Ketua P0lis Daerah Kuala Selangor, Deputi Superintendan Mohd Ambia Nordin berkata, siasatan awal mendapati m4ngsa dalam perjalanan dari Kuala Selangor menuju pulang ke rumahnya di Jalan Sungai Terap, Kampung Sungai Yu.

Menurutnya, sebaik tiba di l0kasi kejdian, kenderaan dipandu mngsa dipercayai hiIang kawaIan dan memasuki laluan bertentangan di sebelah kanan.

“Kenderaan mngsa kemudian terbabas dan mel4nggar sebatang pokok di tepi bahu jalan sebelah kanan jalan.

“Kemal4ngan itu menyebabkan mngsa m4.ut di l0kasi kejdian,” katanya.

Did0akan sem0ga arwh ditempatkan bersama sama 0rang yang beriman.

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Group Facebook Baharu : https://www.facebook.com/groups/535558540835275

Sertai kumpulan untuk mendapatkan info2 terkini dari KAMI.Terima kasih.

Sumber:CoretanNasihat Via SinarHarian

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!