Connect with us

#K.DUNIA

Allah,Tiada Tempat Untuk ‘Bersandar”,3 beradik yatim piatu tinggal sebatang k3ra,buat penyapu lidi rm0.30,itulah yang mereka jual kerana ‘d3ngki’ untuk buat rezeki yang h4ram

Published

on

Allah,Tiada Tempat Untuk ‘Bersandar”,3 beradik yatim piatu tinggal sebatang k3ra,buat penyapu lidi rm0.30,itulah yang mereka jual kerana ‘d3ngki’ untuk buat rezeki yang h4ram

Ya Allah mereka membuat penyapu lidi untuk dijual dengan hrga RM0.30 sen satu ikat penyapu lidi supaya mereka dapat membeli makanan.

Tidak mempumyai Ayah dan Ibu, 3 beradik y4tim pi4tu ini terpaksa berjuang sendiri demi untuk terus bertahan hidup.

Ayah mereka telah meninggl dunia 2 tahun yang lalu, manakala Ibu mereka sudah lebih lama meninggl dunia.

Dalam seminggu mereka hanya mampu membuat 20 ikat saja. Artinya dalam seminggu mereka hanya dapat mengumpulkan duit sebanyak RM6 sahaja.

Adik beradik bertiga saat ini tinggal disebuah rumah peninggalan orang tua mereka yang kini sudah mulai hampir rosak dan tidak akan bertahan lama.

Fatmawati, adalah anak sulung dari 3 orang ʏᴀᴛɪᴍ ᴘɪᴀᴛᴜ ini, terkadang ketika Fatmawati pergi sekolah dia sanggup membawag adiknya pergi ke sekolah kerana tidak ada orang yang akan mengurus Aizil dirumah kerana Aeni juga pergi sekolah.

“Begitu pilu, saya sampai terdiam melihat keadaan 3 ʏᴀᴛɪᴍ ᴘɪᴀᴛᴜ ini, tidak terbayang dengan keadaan mereka harus bertahan hidup sendiri, sedihnya mereka selalunya makan hanya sekali sehari, kerana itu saja kemampuan mereka.” kata penjaga Rumah ʏᴀᴛɪᴍ ᴘɪᴀᴛᴜ.

Ketiga beradik itu selalu pergi ke hutan dengan jalan yang sangat curam, untuk mengambil daun sawit untuk dijadikan penyapu.

Tiga beradik ini berada di Indonesia.. Doakan semoga anak-anak ini diberikan perlindungan Allah dan sentiasa dimurahkan rezeki.. Amin2.

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Group Facebook Baharu : https://www.facebook.com/groups/535558540835275

Sertai kumpulan untuk mendapatkan info2 terkini dari KAMI.Terima kasih.

Sumber:MyInfoKerja Via FB

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!