Connect with us

#SELEBRITI

Penyanyi R0ck Tanah Air Berjaya Khatam Al-Quran,Amuk Sangat Bersyukur Kerana Diberikan Kes3mpatan ‘Indah’ ini

Published

on

Penyanyi R0ck Tanah Air Berjaya Khatam Al-Quran,Amuk Sangat Bersyukur Kerana Diberikan Kes3mpatan ‘Indah’ ini

Peminat muzik r0ck tanah air pasti menging4ti Bandi Amuk, dia yang kini lebih selesa menjaIani kehidupan sebagai bapa dan datuk yang dilihat sudah melepaskan t0peng muka yang dahulu cukup sin0nim dengan t0peng muka ketika berada di atas pentas.

Penyanyi r0ck p0pular, Bandi Amuk, (57 tahun) itu bersyukur apabila berjaya kh4tam selepas tiga tahun belajar mengaji al-Quran dari peringkat asas.

Bandi atau nama sebenarnya Nasabandi Jumat berkata, dia mula mengikuti pengajian sejak pertengahan 2017 dengan se0rang ustaz.

“Saya cakap dengan ustaz itu untuk khatam dan dia aIu-aIu kan. Alhamdulillah saya berjaya melakukannya. Selama tiga tahun belajar, dvgaannya memang banyak.

Walaupun b0leh membaca al-Quran, saya pilih bermula dengan Iqra kerana nak betuIkan tajwid dan mahraj. Itu yang buat jadi Iama tapi tak kisahlah asaIkan saya beIajar.

“Sekarang, jika membaca surah Yassin saya b0leh tahu mana hara kat, mahraj dan sebagainya. Saya jadi ser0nok membaca surah Yassin kerana tahu mana nak berhenti,” katanya.

Bandi yang kini menetap di Johor Bahru berkata, jika ada persembahan di Sabah dan Sarawak, dia sanggup mengambil penerbangan awal supaya sempat beIajar mengaji.

Ada ketika saya sampai rumah jam 7 malam dan terus mandi serta bersiap-siap kerana kelas bermula jam 8.30 malam.

“Rasa sayang nak tinggal kerana kalau sudah mengaji memang terasa ser0nok. Saya nak pesan kepada sesiapa yang nak mengaji al-Quran, kalau boleh pe luk dulu al-Quran, cium dan junjung atas kepala.

“Niat dalam hati sem0ga al-Quran ada dalam hati dan diri kita. Perasannya sangat ser0nok. Bukan tak b0leh khatam sendiri di rumah tapi khatam di depan guru yang mengajar kita lain rasanya. Ia buat saya berhati-hati dan tak buat silap depannya,” katanya.

Bandi berkata, dia juga tidak mahu apa yang dilakukannya dianggap seperti menunjuk-nunjuk kepada peminat.

“Rakan saya ustaz Radin meminta izin untuk keluarkan di Facebook. Saya fikir kalau ini salah satu pemangkin untuk 0rang belajar baguslah. Tiada niat untuk saya riak.

“Saya akan sambung lagi belajar lepas berakhirnya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Saya terlambat khatam kerana biasanya ada persembahan pada Jumaat, Sabtu dan Ahad sedangkan Ahad ada kelas.

Itu buat ia jadi tertangguh. Saya biasanya pulang ke Johor Bahru pada hari Isnin dan es0knya Selasa ada lagi kelas. Kadang-kadang badan ter4sa letih,” katanya.

Bandi meng4kui dia pernah membaca al-Quran dalam keadaan mata tertutup kerana terlalu penat.

“Ustaz kasihan melihat saya dan kata tak payah datang kalau letih. Namun, saya tetap datang kerana sayang nak tinggal kelas. Lagipun saya teng0k orang yang belajar kemudian sudah nak mendahului saya.

“Saya menyeru kalau boleh rakan-rakan dan masyarakat Islam yang lain belajar mengaji al-Quran kerana kita sebenarnya dah nak sampai penamat. Sekurang-kurangnya kita ada bekalan nanti,” katanya.

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Group Facebook Baharu : https://www.facebook.com/groups/535558540835275

Sertai kumpulan untuk mendapatkan info2 terkini dari KAMI.Terima kasih.

Sumber:CoretanNasihat Via MediaPortal

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!