Connect with us

#K.SEDIH

“Baju sek0lah tak dapat beli” – Ibu Tunggal Kena Str0k Dengan Tiba2,5 Beranak Tiada Tempat cari keperluan harian nak masuk asrama,Allahu

Published

on

“Baju sek0lah tak dapat beli” – Ibu Tunggal Kena Str0k Dengan Tiba2,5 Beranak Tiada Tempat cari keperluan harian nak masuk asrama,Allahu

BERAT mata memandang, berat lagi bahu yang memikul be4bnan. Begitulah pepatah yang sesuai bagi menggambarkan situasi keluarga ini yang dihmpit kepyahan selepas tonggak utama mereka dis3rang str0k secara tiba-tiba.

Pada usia yang boleh dikatakan masih muda, Ibarahim Yusof, 41, yang bekerja sebagai mek4nik mot0sikal diserang strok pada Februari lalu sebelum mengh3mbuskan n4fas terakhir pada Jumaat lepas.

Kini tinggallah isterinya yang dikenali sebagai Azlina, 40, mengambil alih tugas membesarkan empat cah4ya mata mereka yang sedang membesar berusia antara tujuh hingga 15 tahun.

Rintihan Azlina yang juga seorang suri rumah dik0ngsikan oleh aktivis masyarakat, Natipah Abu, di Faceb0ok.

“Seluruh tanggngjawab suami kini berpindah ke bahu saya. Saya terpksa menyeles4ikan semua urusn sendirian.

natipah

Natipah merupakan aktivis masy4rakat dan juga keb4jikan yang aktif dalam lapangan misi kem4nusiaan sejak lebih 10 tahun lalu.

“Kadang kala saya rasa seolah sudah tak tert4nggung lagi. Selain sewa rumah yang tertungg4k, bil-bil lain juga turut tertunggk,” demikian lu4han wanita tersebut yang diceritakan kembali oleh Natipah.

Walaupun hidup dalam serba kep4yahan, Azlina tidak rela pel4jaran anak-anaknya terabai, justeru dia sedaya upaya berusaha menyediakan yang terbaik lebih-lebih lagi anak keduanya mendapat tawaran sebuah sek0lah berasrama penuh.

“Walaupun hidup saya kini susah dan hanya dengan mengharapkan ihsan saudara mara dan jiran tetangga tetapi saya sangat menjaga pelajaran anak-anak,” kongsinya.

Dalam perkongsian tersebut, Natipah berkata ibu tunggal kepada empat cah4ya mata yang menetap di Sungai Petani, Kedah itu sudah mem0hon bntuan daripada pih4k berwajib tetapi masih dalam pr0ses.

Di kala ibu bapa lain sudah mula menyediakan keperluan anak-anak untuk menyambut Aidilfitri, namun tak bagi keluarga ini.

“Aidilfitri yang bakal menjelang, l4ngsung tiada maknanya buat kami. Masakan m4mpu membeli baju raya sedangkan anak ke sekolah pun hanya dengan baju sek0lah terpakai pemberian orang,” luahnya.

komen

Kisah Azlina turut mervntun hati netizen.

Justeru Natipah berkata, perk0ngsian tersebut adalah bertujuan untuk mengumpul sumbangan ramai agar sama-sama memb4ntu mering4nkan beb4n yang dit4nggung 5 ber4nak ini.

“Maka itu, ‘Sedekah Jumaat’ kita diakad dengan niat membantu keluarga ini yang masih di dalam kesedihan mengen4ngkan n4sib yang p4tah dahan untuk berg4ntung hidup.

“Semoga Sedekah Jumaat kita ini akan membawa sinar kebahagiaan kepada kelurga ini dan menjadi asbab amal ibadah kita diangkat Ilahi,” tulisnya.

Sehingga kini perkongsian tersebut meraih 182 shares di Faceb0ok.

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Group Facebook Baharu : https://www.facebook.com/groups/535558540835275

Sertai kumpulan untuk mendapatkan info2 terkini dari KAMI.Terima kasih.

Sumber:Mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!