Connect with us

#K.DUNIA

Kanak2 Ditemui Di Tapak Pelvpsan Samp4h,menangis Teresak2 Sebab Sedih Tak Pernah Dapat Bantuan,Siapa Seben4rnya Adik Ini?

Published

on

Kanak2 Ditemui Di Tapak Pelvpsan Samp4h,menangis Teresak2 Sebab Sedih Tak Pernah Dapat Bantuan,Siapa Seben4rnya Adik Ini?

TATKALA rakan sebayanya menikmati hidup dengan penuh keseronokan, seorang kanak-kanak terbiar sepi di sebuah pusat pelvpusan s4mpah.

Menurut aktivis kemasy4rakatan, Muhammad Khadir Abd Jalil, 26, kanak-kanak perempuan itu ditemui ketika pasukannya menyantuni gol0ngan m1skin yang tinggal di kawasan Batu 8, Sandakan di Sabah, pada Ahad lalu.

“Kami pergi ke pusat plupusan samph di Batu 8 untuk memberikan bntuan pakaian raya dan makanan. Di kawasan itu memang ada rumah. Ini juga bukanlah kunjungan pertama. Biasanya kami ke sana setiap minggu pada Jumaat atau Ahad untuk bagi makanan.

“Tapi pada hari tersebut, pertama kali kami jumpa kanak-kanak berkenaan. Usianya mngkin dalam lingkungan lima tahun. Kami tanya mana bapa, mana mama? Dia kata tiada… Dia menangis di tepi kereta, sedih teresak-esak nangis tanpa suara, dia mengelap air mata.

“Dia kata dia tak dapat bantuan. Bdak2 lain semua sibvk bermain bola, hanya dia seorang saja berdiri di situ, jauh dari kawan-kawannya.

“Bayangkan tvbuh sekecil ini biasanya hanya tahu bermain, tapi dia tak. Dia berada di tempat yang dikel1lingi s4mpah, ikut mencari duit dan sudah tahu apa itu perkataan bntuan,” imbasnya.

wan4

Wan turut menyediakan khidmat kereta percuma ke h0spital di Sandakan.

Lebih mesra disapa Wan, dia akui terkesima dengan tah4p pemikran kanak2 itu yang bercakap seperti orang dew4sa ketika ditemui pasvkannya.

Namun kata Wan, mereka tak sempat bertanya l4njut mengenai id3ntiti kanak2 berken4an kerana kesntukan masa dalam misi bntuan tersebut.

“Kami dah selalu jumpa kanak-kanak dalam program sebelum ini, tapi ini pertama kali jumpa kanak2 yang ada pemahaman macam orang dewasa. Dia boleh berfikir mengenai bntuan.

“Kebetulan hari tu kami bawa baju raya untuk orang dewasa saja. Insya-Allah Jumaat depan kami akan ke sana lagi, kami akan bawa baju raya untuk adik tu dan kanak-kanak lain.

“Insya-Allah kami memang nak pergi cari dia lagi, hari tu masa tak mencukupi untuk bertanya lanjut,” ujar Wan yang turut menyediakan khidmat kereta percuma untuk menghantar orang sakit ke hospital di sekitar Sandakan.

Tambah Wan, beberapa individu turut menghubunginya untuk menyalurkan bantuan kepada kanak-kanak berkenaan selepas perkongsian kisah tersebut di laman Facebook.

wan2

Wan akan ke sana pada Jumaat depan untuk memberikan bantuan baju raya buat kanak-kanak itu.

“Saya sebenarnya tak nak kongsi kisah ini. Tapi saya jadi teringat kepada adik tu selepas tengok budak-budak bermain di masjid selepas habis tarawih.

“Bila saya kongsikan di Facebook, Alhamdulillah ada beberapa individu dah hubungi, mereka nak bagi baju raya kepada adik tu,” ujar Wan lagi.

Selain khidmat kereta percuma ke hospital, Wan dan pasukannya turut menyediakan khidmat bot percuma bagi menghantar kanak-kanak ke sekolah di daerah tersebut.

wan3

Wan dan pasukannya bergiat aktif dalam kerja-kerja kebajikan di Sandakan.

Pada masa sama, pasukannya turut menawarkan kelas mengaji al-Quran secara percuma buat kanak-kanak yang tidak memiliki dokumen pengenalan di sekitar Sandakan.

Pada 10 malam terakhir Ramadan, pasukan kebajikan Wan akan melakukan program Singgah Sahur untuk menyalurkan makanan percuma buat penduduk setinggan.

Mereka yang berminat untuk menyalurkan bantuan boleh menghubungi Wan menerusi laman Facebook Padaedi Sandakan.

Dalam pada itu, usaha murni Wan menjalankan kerja-kerja kebajikan di Sabah pernah mendapat liputan mStar sebelum ini

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Group Facebook Baharu : https://www.facebook.com/groups/535558540835275

Sertai kumpulan untuk mendapatkan info2 terkini dari KAMI.Terima kasih.

Sumber:Mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!