Connect with us

#SEMASA

Rindu rumah dan orang tua,budak darjah 1 menangis sambil cium dinding = ini cara ‘langsaikan’ rindu pada rumah untuk ibu bapa praktikkan

Published

on

Rindu rumah dan orang tua,budak darjah 1 menangis sambil cium dinding = ini cara ‘langsaikan’ rindu pada rumah untuk ibu bapa praktikkan

Semestinya hari pertama menjejakkan kaki sekolah adalah cabaran besar untuk ibu bapa supaya anak-anak mudah dikejutkan dari tidur dan senang nak siapkan mereka ke sekolah.

Macam mana sesi persekolahan anak? Adakah semuanya dalam keadaan baik seperti mana yang dirancang? Tentunya bagi budak tahun satu mereka akan mula rindu rumah dan ibu ayahnya kerana ini adalah pertama kali menjejakkan kaki ke sekolah.

Tak kurang juga yang bersedih terutama bila rindu rumah dan terpaksa tinggal berjauhan dengan keluarga selain belum mempunyai kawan baru yang boleh berkawan baik dengan mereka.

Seperti perkongsian dari seorang guru di sebuah sekolah di Cameron Highland di mana dia berkongsi gambar anak muridnya yang dipercayai sedang bersedih kerana terlalu rindukan rumah dan ibu bapanya.

Dalam foto yang dimuat naik guru tersebut di Twitter, menunjukkan bahawa kanak-kanak itu sedang menundukkan kepala sambil badannya menghadap dinding sekolah seorang diri.

Kasihannya tentu dia rindu sangat ibu bapanya, kan?

Budak darjah satu mulai rindu rumah dan kedua-dua ibu bapanya

Gelagat Jasniman di hari pertama persekolahan. Semalam datang dia elok saja duduk di asrama tapi bila masuk tengah hari dia mula merajuk dan menangis. Mungkin dia sudah mula rindukan emak dan ayahnya di kampung. Jadi, Jasniman kena kuat tau.

Insya-Allah, dia akan baik-baik saja di sini. Maklumlah tak pernah berjauhan dengan keluarga. Tak pernah juga ke kelas pra.

Jadi, sekolah adalah sesuatu yang baru buat dirinya. Tentunya dia akan mengambil masa untuk sesuaikan diri.

Ini petikan yang dikongsikan oleh guru tersebut di halaman Twitter miliknya.

Cikgu dan kawan-kawan pasti akan bantu Jasniman menghadapi hari-hari yang mendatang. Terima kasih semua.

Buat pengetahuan anda, bagi anak-anak yang tinggal berjauhan di pedalaman, kebiasannya mereka diberikan asrama bagi memudahkan untuk ke sekolah.

Perkongsian cikgu tersebut mendapat respon dan kata-kata semangat daripada orang ramai.

Apapun, kami di theAsianparent Malaysia berbangga dengan cikgu-cikgu sekarang yang sentiasa ingin memberikan yang terbaik kepada anak bangsa. Terima kasih cikgu!

3 Tips untuk elak anak rindu rumah bagi yang tinggal di asrama

#1. Elakkan melawat anak di asrama

Sebolehnya jangan kerap melawat atau telefon anak yang tinggal di asrama terutama pada dua minggu awal pertama kemasukkan ke sekolah.

Ini kerana waktu ini merupakan tempoh bagi anak-anak cemerlang ini untuk membiasakan diri bila berjauhan dengan kedua-dua ibu bapanya.

Apatah lagi, pihak sekolah telah sediakan pelbagai aktiviti yang ketat untuk persiapan anak-anak belajar kendiri di asrama dan sekolah jadi mereka akan sibuk dengan urusan ini.

Apapun, ibu ayah jangan risau tentang keadaan anak-anak kerana mereka akan dijaga oleh guru, ustaz dan warden asrama.

Sekiranya mereka tidak dapat handle anak-anak dengan baik, sudah pasti mereka akan menghubungi kita untuk memberitahu.

Selagi tiada panggilan dari pihak sekolah atau asrama, insyaallah anak-anak asrama dalam keadaan yang baik.

#2. Pindah sekolah bukan urusan mudah

Selain itu, jangan susahkan diri anda untuk menukar sekolah anak selepas menerima tawaran untuk ke sekolah asrama.

Sebagai ibu bapa, anda patut bersyukur bila mereka berjaya menempatkan diri di asrama penuh jadi biarkan mereka membiasakan diri dengan suasana baru.

Ini kerana dalam pemerhatian guru-guru, kebanyakan pelajar home sick dalam tempoh seminggu awal kebarangkalian untuk mendapat prestasi yang teruk adalah tiggi. Akhirnya pelajar mengambil keputusan untuk tukar sekolah.

Sebagai ibu bapa, berdoalah semoga Allah SWT memudahkan anak belajar ilmu dan diberkati Allah SWT. Seterusnya ilmu yang diperolehi mudah untuk diingati dan melekat terus di hati mereka.

Berdoalah untuk anak dalam solat dhuha, solat tahajud dan solat fardhu supaya anak menjadi seorang yang tabah, sabar dan cekal serta mampu menempuhi alam persekolahan dengan sebaiknya.

Kemudian, berikan kata-kata semangat untuk mereka agar tetap yakin untuk mencapai cita-cita yang dihajati.

Semoga panduan berguna ini bermanfaat kepada ibu bapa.

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Group Facebook Baharu : https://www.facebook.com/groups/535558540835275

Sertai kumpulan untuk mendapatkan info2 terkini dari KAMI.Terima kasih.

Sumber:Caramohon Via Bungolale,HasrulHassan

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!