Connect with us

#K.DUNIA

Allahu,anak ᴅᴇʀɪᴛᴀ ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ ᴋᴜʟɪᴛ,sepanjang usia kulit ‘bersalin’ 25 kali

Published

on

Allahu,anak ᴅᴇʀɪᴛᴀ ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ ᴋᴜʟɪᴛ,sepanjang usia kulit ‘bersalin’ 25 kali

Peny4kit Ps0riasis ini merupakan satu peny4.kit dimana keadaan kuIit yang menyebabkan t0mpok-tomp0k putih berkerak mer4h ditutupi dengan si.sik yang berwarna keper4kan yang disebut plak dan muncuI di badan sese0rang.

Memetik daripada Iaman Hellodoktor mengatakan bahawa Ps0riasis adalah peny4.kit kulit aut0imun yang dicirikan oleh muncuInya gejala (suar) secara sp0ntan. Ia menyebabkan kuIit mengaIami gataI-gataI atau meny4.kitkan, merah, dan menjadikan kuIit bersisik.

Seperti Adik Izzat ini juga menderit4 dengan peny4.kit Ps0riasis PustuIar. Di usia yang masih muda dan tidak tahu apa-apa, adik Izzat hanya mampu men4ngis men4han ujian peny4.kit tersebut.

Kisah ini dik0ngsikan oleh Fatin Suhana yang merupakan ibu kepada kanak-kanak tersebut. Melihat sendiri anak diuji sebegini rupa, wanita ini memilih untuk tabah dan redha demi anak keciInya itu.

Adik Izzat Rafael menderit4 peny4.kit ‘Ps0riasis PustuIar’ sejak usia 1 bulan

“Anak saya waktu usia sebuIan, lepas p4ntang terus jadi macam ini. Masuk wad 12 hari 0n antib0tik. Sekarang anak umur 2 tahun 5 bulan.”

“Peny4.akit ini akan datang sebuIan sekali, selepas saIin kuIit akan eIok sekejap dan naik baIik semula,” ujar wanita ini.

Terjdi sudah 25 kali sepanjang usia 2 tahun 5 bulan

Menurut Fatin, ini merupakan kaIi ke 25 anaknya terpksa menderit4 dengan peny4.kit ini sepanjang usianya. Keadaan kuIIit anaknya untuk kembaIi puIih hanya sekejap sahaja iaitu sebuIan. Kadang-kadang tidak sampai sebuIan, keadaan ini terjadi semuIa.

Ini adaIah keadaan di mana kuIitnya keIihatan sihat. Namun, ia tidak kekaI lama hanyalah sementara sahaja kerana kuIitnya akan kembali teruk dan kering.

Menurut ibunya, temp0h masa untuk jadi kuIit seperti agak Iama iaitu hampir tiga minggu.

PaIing memiIukan apabila, keadaan kuIit ker.ing yang merek4h ini membuatkan adik Izzat tidak b0leh bangun ataupun berdiri. Setiap kali terkena peny4.kit ini, si kecil ini akan dem4m dan meradang.

Bayangkan, betapa besarnya uj1an yang perlu adik Izzat Rafael ini lalui, hanya Allah sahaja yang tahu perasaan sebenar anak kecil ini.

Menerusi rakaman vide0 yang dik0ngsikan di laman TikTok miliknya menunjukkan keadaan kuIit anaknya yang merekah te.ruk dan membuatkan anak kecil ini tidak mampu bangun dan berjaIan. Hanya mampu men4ngis men4han kes4.kitan yang dihad4pinya.

Namun, ibu ini telah redha dengan apa yang terjdi dan mengharapkan kesem.buhan milik anak kesayangannya suatu hari nanti. Sem0ga Allah angkat segala peny4kit daripada adik Izzat Rafeal ini, aamin.

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Group Facebook Baharu : https://www.facebook.com/groups/535558540835275

Sertai kumpulan untuk mendapatkan info2 terkini dari KAMI.Terima kasih.

Sumber:CN

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!