Connect with us

#AGAMA

MasyaAllah,islam mendominasi eropah,seramai 3 juta orang peluk islam

Published

on

MasyaAllah,islam mendominasi eropah,seramai 3 juta orang peluk islam

Alhamdulillah kita panjatkan syukur kepada ALLAH, kepada saudara baru kita semoga terus istiqomah….

Ini bukan cerita rekaan, sebab perkara ni lah barat dah mula serabut kepala dah mula tergugat, memang dari dulu lagi dah termaktub di akhir zaman bilangan orang ISLAM adalah sangat banyak bagaikan buih di lautan, namun yang ramai itu juga mudah pecah bagaikan buih yang nipis, sama-samalah kita menjaga iman kita, namun begitu cuba renungkan walau kita ramai tetap agama kita masih ditindas, perkuatkan iman, lebihkan ibadah, insyaALLAH akan datang hari dimana ISLAM tidak lagi ditindas…

Allahuakbar anugerah mereka subhanallah, di England buat pertama kali tahun ini mencec4h lebih 3 juta orang, 2 kali g4nda berbanding sedekad lalu.

Diceritakan oleh media The Telegraph, Ahad (31/1), peningkatan jumlah umat Islam di negara-negara barat disebabkan 0leh banyaknya pendatang dan juga tingginya 4ngka kelahiran di kalangan masyarakat Islam.

Menurut Agensi Statistik Kebangsaan, kini terdapat 3,114,992 orang Islam di Eropah. Lebih 1.5 juta daripada mereka dilahirkan di luar negara. Umat ​​Islam kini menyumbang 5.4% daripada p0pulasi Er0pah dan Wales.

Satu daripada 4 0rang Islam berumur di bawah 10 tahun, menunjukkan kadar kelahiran yang tinggi di kalangan 0rang Islam British.

Pada tahun 1991, jumlah umat Islam di Britain hanya 950,000, hanya 1.9% daripada p0pulasi.

Pada masa ini di bahagian L0ndon, kira-kira separuh daripada penduduknya beragama Islam. Jika trend ini berterusan, kawasan itu akan menjadi sebahagian besar Muslim pada masa hadapan.

Berdasarkan maklumat statistik terkini, umat Islam kini membentuk satu daripada setiap 20 orang di UK.

Peratusan tertinggi masyarakat Islam adalah di Menara Hamlet, L0ndon Timur dengan 45.6%. manakala Newham di tempat kedua dengan 40.8%.

Penduduk Islam terbesar di luar ibu negara adalah di Blackburn, Lancashire, dengan 29.1% daripada jumlah penduduk.

Satu perempat daripada penduduk di Slough dan Lut0n adalah beragama Islam. manakala di Birmingham dan juga Leicester mereka menyumbang satu perlima daripada jumlah penduduk.

Jurucakap Majlis Muslim England berkata, “Statistik ini mencerminkan kepelbagaian di Britain m0den, dan juga keperluan untuk ini dicerminkan dalam setiap aspek kehidupan, daripada peluang pekerjaan di peringkat pengurusan hingga politik. ”

Populasi Islam dij4ngka meningkat dengan gel0mbang besar pelarian menuju ke Er0pah dari Timur Tengah dan Afrika Utara yang dilanda konflik. Terdapat 5,095 permohonan suaka di UK setakat Oktober 2015.

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Group Facebook Baharu : https://www.facebook.com/groups/535558540835275

Sertai kumpulan untuk mendapatkan info2 terkini dari KAMI.Terima kasih.

Sumber:harmagidun

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!