Connect with us

Motivasi

Ibubapa M3ninggal Ak1bat C0vid19,Kini Mereka Jadi Yatim Piatu,Tawar Hati Memandang Mereka

Published

on

Ibubapa M3ninggal Ak1bat C0vid19,Kini Mereka Jadi Yatim Piatu,Tawar Hati Memandang Mereka

W@bak Cov1d-19 terus memakan k0rban dan k3s kem@tian masih tinggi secara konsisten sepanjang bulan lalu, seringkali angka kes harian mencecah melebihi angka 100 nyawa.

Antara ny@wa yang terk0rban itu, ibu bapa Nazurah Nabilah Yajeed, berusia 19 tahun dan tujuh adiknya yang berumur antara 18 hingga empat tahun.

Arw@h ibu bapanya, sebelum ini mencari nafkah berniaga goreng pisang, kembali ke rahmatullah ak1bat Cov1d-19 dalam jangka masa tiga hari, men1nggalkan Nabilah dan adik-beradiknya menjadi anak yatim.

Sebilangan besar adik-adik Nabilah masih bersekolah, kecuali adik bongsunya yang berusia empat tahun. Nabilah sendiri pelajar di Kolej Politeknik Mersing di Johor.

Dia berkata bapanya men1nggal pada hari Jumaat lalu (16 Julai) dan dua hari kemudian pada hari Ahad (18 Julai), ibunya pula meninggal dunia ak1bat Cov1d-19.

“Pada mulanya, ibu saya divji pos1tif pada 18 Jun sehingga dia pergi ke (pusat kuarantin dan raw@tan) Maeps, dan kemudian pada 21 Jun, dia mengalami kesukaran bernafas kemudian dia terus masuk ke unit raw@tan r@pi (ICU) dan tidak sedarkan diri sehingga dia mengh3mbuskan naf@snya yang terakhir semalam.

“Ayah saya adalah kontak rapat ibu saya. Saya tidak ingat hari apa dia mengambil ujian dan dis@hkan pos1tif tetapi dia suk@r bernafas dan dimasukkan ke hospital pada 30 Jun.

“Dia dimasukkan ke ICU di Rum@h S@kit Selayang dan selepas itu ‘ditidurkan’. Dia tid@k sedarkan diri sehingga men1nggal dunia pada hari Jumaat lalu,” kata Nabilah, yang kelihatan tenang sepanjang perbualannya bersama Malaysiakini semalam.

Kini Nabilah dan adik-adiknya tinggal di rumah ibu saudaranya di Bukit Beruntung, Rawang, Selangor.

Ibu saudaranya tidak bekerja dan sebelum ini pos1tif Cov1d-19.

Nabilah berkata mereka semua baik-baik saja sekarang dan baru sahaja menyelesaikan tempoh kuarantin mereka. Jelasnya lagi, mereka sedang menunggu untuk mem0tong gel@ng merah jambu mereka.

Di sebalik trag3di yang menimpa keluarga mereka, Nabilah sedar hidup mesti diteruskan, apalagi dia kakak sulung kepada tujuh adik-adik untuk dijaga.

“Ya, saya terkejut dan saya masih sedih, tetapi tak mengapa. Saya perlu terus tinggal bersama adik-adik saya,” katanya.

Sudah baca artikel ini?JAngan lupa untuk like dan share ya.terima kasih,semoga memberi manfaat.

Sumber:CC

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!