Connect with us

#K.SEDIH

Pihak sekolah disaman akibat cuai,anak dibuli,ahli keluarga ambil inisiatif ini

Published

on

Pihak sekolah disaman akibat cuai,anak dibuli,ahli keluarga ambil inisiatif ini

Seorang bapa berusia 52 tahun mahu mengambil tindakan terhadap sekumpulan pelajar yang meny3rang (bu.li) anaknya di sebuah sekolah menengah di Petaling Jaya, baru-baru ini, termasuk guru yang g4gal mengambil tindakan.

Menurut lelaki itu, anak lelakinya berusia 16 tahun dis3rang sekumpulan pelajar terbabit pada jam 9.40 pagi, 11 Mei di padang sekolah. M4ngsa terdahulu dimaklumkan ada pelajar yang mahu bertemu dengannya di lokasi dan apabila datang ke lokasi, dia dikelilingi 10 pelajar lain.

Anak dibu.li di padang sekolah

Mngsa dimaki dan dit3ngking serta dit0lak salah seorang suspek sebelum ditum.buk di bahagian muka. M4ngsa cuba mempertahankan diri tetapi terj4tuh.

“Anak saya memaklumkan, sekumpulan pelajar itu men3ndang kepalanya seperti bola sepak dan perkara itu amat meny4yat hati saya. Dia juga memberitahu, mereka mem!jak kepala dan badan selain terus menendangnya semasa dia jatuh.

“Ada pelajar yang mahu membantu anak saya, namun gagal menghalang mereka. Anak saya berjaya melepaskan diri dan pergi ke pejabat pengetua untuk membuat aduan.

Guru selesaikan tanpa tindakan

“Apabila saya bertemu dengan pengetua, dia memaklumkan bahawa masalah ini boleh diselesaikan dan ia menyebabkan saya terkedu. Bagaimana perkara sebesar ini boleh diselesaikan begitu saja tanpa ada tindakan diambil?

“Kejadian itu menyebabkan anak saya mengalami kec3deraan di bahagian kepala, tangan, badan dan kaki kiri serta dia masih belum sem.buh sepenuhnya,” katanya.

Ekoran kejadian itu, dua laporan p0lis telah dibuat dan dia mahu pihak berkuasa mengambil tindakan terhadap sekumpulan pelajar terbabit.

Bukan kejadian kali pertama

Difahamkan, itu bukan kali pertama anaknya menjadi m4ngsa bu.li. Pada tahun 2019, anaknya dibu.li dan apabila lelaki itu pergi ke sekolah, dia dimaklumkan oleh guru yang m4ngsa dengan pembu.li telah berbaik. Bagaimanapun dalam tahun yang sama, salah seorang daripada pembu.li terbabit mengu.gutnya menggunakan pis4u.

Namun mngsa tidak memaklumkan kejadian itu kepada bapanya sehingga April 2020. Terkejut mendengar insiden tersebut, bapa mngsa terus memaklumkan perkara itu kepada pihak sekolah agar pembu.li terbabit dikenakan tindakan.

M4langnya, pada Julai 2020, pihak sekolah memaklumkan pelajar terbabit tidak lagi datang ke sekolah. Alasan yang diberikan itu mengundang rasa kecewa bapa mngsa.

“Anak saya seorang yang pendiam dan sukar untuk menceritakan masalah dihadapinya selain t4kut dengan u.gutn pelajar yang membu.li serta mengarahkannya tidak membuka mulut.

“Pihak sekolah tidak mengambil tindakan sewajarnya ke atas kejadian bu.li yang berlaku sehingga kejadian itu kerap berulang. Kejadian bu.li ini bukan saja berlaku kepada anak saya, malah beberapa pelajar lain dan pelajar yang suka membu.li ini didalangi kira-kira 10 orang yang diketuai beberapa pelajar senior.

“Kumpulan ini dipercayai merekrut pelajar junior untuk menyertai mereka, sebab itu kejadian ini berlarutan hingga anak saya yang kini berada di Tingkatan Empat masih dibu.li oleh kumpulan sama,” ujarnya.

Bapa mngsa akan memfailkan saman terhadap sekumpulan pembu.li terbabit, termasuk pengetua sekolah dan guru disiplin kerana cu4i dan tidak menjalankan tugas mengikut prosedur Kementerian Pendidikan. Dia juga sedang meneliti beberapa langkah yang akan diambil dan tidak lagi berhasrat menghantar anaknya ke sekolah itu.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Mohd Fakrudin Abdul Hamid, mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian itu. Pihaknya telah mengambil keterangan dari mangsa dan beberapa saksi termasuk guru. K3s disiasat di bawah Seksyen 324 Kanun Kes3ksaan.

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Group Facebook Baharu : https://www.facebook.com/groups/535558540835275

Sertai kumpulan untuk mendapatkan info2 terkini dari KAMI.Terima kasih.

Sumber:SD Via HM/BH

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!