Connect with us

#K.DUNIA

2 pembantu rumah larikan diri sebab tak tahan dengan ᴘᴇɴᴅᴇʀᴀᴀɴ yang dilakukan oleh ‘datuk’ di Shah Alam,sedih dengan apa yang berlaku,ᴍᴀɴɢꜱᴀ ᴅɪᴘᴜᴋᴜʟ,ᴅɪᴍᴀᴋɪ ᴅᴀɴ ᴅɪᴛᴇɴᴅᴀɴɢ saban hari

Published

on

2 pembantu rumah larikan diri sebab tak tahan dengan ᴘᴇɴᴅᴇʀᴀᴀɴ yang dilakukan oleh ‘datuk’ di Shah Alam,sedih dengan apa yang berlaku,ᴍᴀɴɢꜱᴀ ᴅɪᴘᴜᴋᴜʟ,ᴅɪᴍᴀᴋɪ ᴅᴀɴ ᴅɪᴛᴇɴᴅᴀɴɢ saban hari

Seorang wanita yang bergelar ‘Datuk’ dipercayai telah melakukan pend3raan kepada pembantu rumah warga Indonesia berusia 60 tahun.

Menerusi lap0ran dari Free Malaysia Today (FMT, amah tersebut did4kwa dit4mpar, ditend4ng dan dipvkul di kep4la dengan peny4pu selain dim4ki hamvn saban hari oleh majikannya bergelar ‘Datuk’ itu sebelum dia berjaya mel4rikan d1ri.

Paksa bekerja ketika t4k sih4t

Satuni (bukan nama sebenar) memaklumkan yang dia juga terp4ksa bekerja dalam keadaan tak bermaya walaupun sedang dij4ngkiti w4bak tempoh hari.

“Tenaga saya tak ada, jadi saya baring (di luar tandas), (kemudian) saya ditend4ng, (Datuk menjerit) bangun, jangan buat drama. Dua kali ditend4ng,” katanya.

Tunggu waktu dihantar pulang ke kampung

Buat masa ini, Satuni telah mendapatkan perlindvngan di Kedut4an Ind0nesia di Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur selepas berjaya mel4rikan diri. Dia kini sedang menunggu waktu dihantar pulang ke kampung halaman selepas tak tah4n menjadi m4ngsa der4.

Tambah pembantu rumah itu lagi, majikannya tak pernah memberikan gaji walau sesen pun sejak 4 bulan dia bekerja dan wanita glamour itu kerap memvkulnya atas alasan-alasan r3meh seperti h4buk dinding jatuh ke lantai dan tak dibersihkan.

“Ambil penyapu, splass (pvkul) kepala saya tiga kali”. Kata saya, “Datuk, selama saya punya majikan, tak ada g4rang seperti kamu,” ceritanya.

Anak2 majikan pun sering hin4

Jelas Satuni lagi, dia sering dih1na oleh anak majikan seramai 3 orang dan kerap mengingatkannya bahawa dia adalah orang misk1n dan merempat di negara ini (Malaysia).

Tak hanya itu, dia turut pernah dit4mpar oleh datuk tersebut hanya kerana men3gur anak majikan.

“Saya, kalau tak ada kawan-kawan, tak tahulah (apa nasib). Siang malam saya men4ngis. Kalau tengah malam pun saya men4ngis, terfikir-fikir anak saya,” kata Satuni.

Dia telah mel4rikan diri bersama seorang lagi pembantu rumah dan terus menuju ke Kedut4an Indonesia untuk mendapatkan bantuan.

Yati (bukan nama sebenar) juga menyatakan hal sama apabila sering dim4rah, dit4mpar dan dipvkul oleh majikan sejak beberapa bulan berkhidmat di rumah ‘datuk’ berkenaan di Shah Alam.

Mereka bernasib baik kerana jiran kepada majikannya sudi membantu dengan menghantar mereka berdua ke kedut4an sewaktu ‘datuk’ tersebut pergi mengerjakan umr4h sebelum Aidilfitri tempoh hari.

Setelah tinggal di kedut4an beberapa hari, Yati dan Satuni mendapat ber1ta yang pemandu, pengawal b4nglo dan seorang lagi pembantu rumah yang kesemuanya warganegara Indonesia turut mel4rikan diri dari b4nglo ‘Datuk’ berkenaan.

Wakil Kedutaan Indonesia memberitahu sumber bahawa pihak mereka sedang berusaha mengambil tind4kan mahk4mah terhadap ‘Datuk’ berkenaan untuk memberi kead1lan kepada semua pekerja itu termasuk Satuni dan Yati.

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Group Facebook Baharu : https://www.facebook.com/groups/535558540835275

Sertai kumpulan untuk mendapatkan info2 terkini dari KAMI.Terima kasih.

Sumber:Free Malaysia Today (Zeanaaima Mohd Yusof), YouTube Freemalaysiatoday, Kredit foto freemalaysiatoday.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!