Connect with us

isu semasa

Allah Izinkan Saya Ke G@za,Saya Berterima kasih DenganNya,Walau UEL Did@akwa Yang Tak Baik

Published

on

Allah Izinkan Saya Ke G@za,Saya Berterima kasih DenganNya,Walau UEL Did@akwa Yang Tak Baik

KUALA LUMPUR: Pend@kwah beb@s, Ustaz Ebit Lew menyifatkan tudvhan yang mengatakan beliau menyuk@rkan usaha pih@k lain untuk masuk ke Gaza selepas misi kemanus1aannya baru-baru ini, sebagai satu fitn@h besar yang mel@mpau.

Dalam satu sesi soal jawab secara maya hari ini, Ebit berkata, apa yang terjadi adalah sebaliknya kerana kerjasama dan usaha yang dilakukan antara ker@jaan Mal@ysia dan M3sir, akan memberi manfaat kepada mana-mana pihak lain yang berh@srat masuk ke G@za selepas ini.

“Saya ditvduh menggunakan khidmat syarikat bernama H@la, sedangkan saya tak tahu dan tak pernah dengar pun tentang syarikat itu. Kejayaan kami masuk ke Gaza adalah kerana kerjas@ma baik dan usaha daripada pih@k kerajaan dan kedutaan di bawah Datuk Seri Hishamuddin Hussein, serta keraj@an M3sir.

“Saya sendiri t@k s@ngka, memang ia satu keaja1ban. Pada mulanya kami mahu guna khidmat Mile of Smiles, kami diminta b@yar RM40,000 satu kepala. Jumlah yang tinggi, jadi saya cakap, tak mengap@lah, kalau dapat saya seorang masuk pun sudah cukup baik.

“Tetapi selepas diberikan nama untuk urvsan masuk, masih gag@l dapat kelvlusan. Kami tak putvs asa, pasukan saya setiap hari tak tidur, solat hajat dan berdoa, saya yakin Allah akan bantu.

“Nak masuk ke G@za kena ada dua kelulusan, satu daripada keraj@an M3sir dan satu lagi kelulusan t3ntera. Dan selalunya nak dapat kelulusan keraj@an M3sir itu yang sus@h. Tetapi macam saya cakap, Allah bantu, memang satu keajaiban, kedutaan hantar dokumen kepada kerajaan M3sir dan ia diluluskan.

“Segala puji bagi Allah, kami kemudiannya dapat bantuan daripada ej3n peris1kan tent3ra M3sir untuk ke G@za. Kami ke sana dengan sebuah agensi, Lucky Tour. Kalau dengan Mile of Smiles kami kena b@yar RM40,000, tetapi dengan ag3nsi ini kami bayar RM10,000 sahaja,” katanya.

Tambah Ebit, dengan kerjasama yang baik antara ker@jaan Mal@ysia dan M3sir, serta pembab1tan ag3nsi seperti Lucky Tour, ia membuka jalan yang lebih mudah untuk rakyat Malaysia yang mahu menjalankan misi bantuan di G@za.

“Proses ini jadi mudah sebab kami dapat bantuan yang sangat baik daripada pihak kedutaan Mal@ysia. Saya anggap ini rezeki kerana Allah permudahkan urusan kami.

“Tak ada bayar lebih daripada yang sepatutnya, apa lagi menyvsahkan mis1 orang lain selepas ini. Itu f1tnah besar,” ujarnya.

Dalam masa yang sama, Ebit juga menaf1kan dakw@an beliau menggvnakan duit rakyat Malaysia untuk memudahkan perjalanannya di sana.

“Saya tak pernah buka tabvng untuk G@za. Saya ke sana dengan du1t sendiri, ditambah dengan bantvan sahabat-sahabat baik yang tak mahu nama mereka dis3butkan.

“Jadi saya tak rasa ada keperluan untuk saya ceritakan dengan terper1nci apa yang saya buat dengan duit itu, kerana itu duit saya,” katanya lagi.

Sudah baca artikel ini?Jangan lupa untuk like dan share ya,terima kasih,semoga bermanfaat.

Sumber:Awani

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!