Connect with us

#K.DUNIA

Hilang impian untuk jadi Ustaz,Allah telah beri hikmah disebalik ini,akan ada benda ‘besar’ yang Allah beri di ᴀᴋʜɪʀᴀᴛ kelak,insyallah

Published

on

Hilang impian untuk jadi Ustaz,Allah telah beri hikmah disebalik ini,akan ada benda ‘besar’ yang Allah beri di ᴀᴋʜɪʀᴀᴛ kelak,insyallah

REMAJA berusia 13 tahun ini pernah memasang cita-cita untuk menjadi seorang ustaz apabila dewasa kelak. Namun impian tersebut ‘terpadam’ selepas dia dise rang penyakit asma kronik sehingga kini terlantar kaku dan bergantung kepada susu khas untuk terus hidup.

Daripada seorang kanak-kanak yang ceria dan lincah, dunia Danish Ilham Norazla berubah 360 darjah kerana penyakit yang dideri tai membuatkannya lum puh, bu ta dan juga bi su.

Kisah remaja ma lang ini dikongsikan oleh seorang aktivis masyarakat, Natipah Abu menerusi satu hantaran di Fbk.

“Ilham dilahirkan normal seperti anak yang lain namun ketika usianya empat tahun, Ilham mula mengalami masalah asma. Namun keadaannya tidaklah berlarutan. Biasanya selepas dua atau tiga hari di wad, Ilham akan kembali sihat.

“Sehinggalah pada Jun 2019, tiba-tiba anak yang sedang belajar di sebuah pusat tahfiz itu dise rang asma sekali lagi. Itulah titik tolak bermulanya tragedi sedih dalam hidup Ilham.

Gambar Ilham yang dikejarkan ke hospital sebelum ini kerana keadaan kesihatannya merosot.

“Ilham tiba-tiba tidak sedarkan diri ketika dalam perjalanan ke hospital. Apabila tiba di unit kece masan, pihak hospital mendapati Ilham sudah tidak bernafas lagi. Jantungnya telah berhenti berdegup. Bertungkus-lumus para doktor memberikan CPR. Alhamdulillah, hayat Ilham masih panjang, dia dapat diselamatkan,” tulisnya.

Bermula saat itu sehingga kini, Ilham meneruskan hidup hanya berbekalkan susu khas yang diberi ibunya melalui tiub di perut mengikut jadual yang ditetapkan.

Bagai jatuh ditimpa tangga, rumah keluarga Ilham di Selangor terjejas teruk dalam tra gedi ban jir pada Disember 2021.

Rumah keluarga Ilham yang terjejas teruk selepas dilanda banjir pada penghujung tahun lalu.

“Baru hendak berlapang dada selepas banjir pertama pada 18 Disember 2021 yang menenggelamkan rumah mereka sehingga ke bumbung, sekali lagi banjir dengan kedalaman air paras dada melanda pada 7 Mac 2022.

“Fo bia dengan banjir yang melanda ibunya mengambil keputusan untuk berpindah ke kampung di Perak.

Ilham dilahirkan normal seperti anak yang lain namun ketika usianya empat tahun, Ilham mula mengalami masalah asma.

“Ibunya berhasrat untuk membina sebuah bilik khas untuk Ilham dan tinggal bersama datuk dan neneknya.

“Bagaimanapun, ayah tirinya yang bekerja sebagai guru agama tidak mampu kerana sejak kri sis pnde mik melanda dulu, dia hilang punca pendapatan apabila masjid tidak lagi membenarkan kelas fardu ain dijalankan,” tulis Natipah yang berpengalaman lebih 10 tahun dalam lapangan kebajikan.

Justeru tambah Natipah, perkongsian di laman Fbk adalah bertujuan untuk meminta sumbangan ramai bagi membina sebuah bilik khas buat Ilham yang dianggarkan menelan kos RM10,000.

Natipah meluangkan masa menziarahi Ilham.

“Semoga dengan sumbangan ini akan membuka pintu keberkatan buat kita sempena Ramadan Al-Mubarak kali ini,”tulisnya lagi.

Sehingga kini perkongsian tersebut meraih 121 shares di Fbk.

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Group Facebook Baharu : https://www.facebook.com/groups/535558540835275

Sertai kumpulan untuk mendapatkan info2 terkini dari KAMI.Terima kasih.

Sumber:MS Via BicaraKini

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!