Connect with us

#AGAMA

MasyaAllah,pernah diberi gelaran ustaz tapi dia tak mahu,tukar k0nten ke k0nten agama,remaja berjaya ɪꜱʟᴀᴍᴋᴀɴ ᴏʀᴀɴɢ dengan men0nton video Tikt0k beliau

Published

on

MasyaAllah,pernah diberi gelaran ustaz tapi dia tak mahu,tukar k0nten ke k0nten agama,remaja berjaya ɪꜱʟᴀᴍᴋᴀɴ ᴏʀᴀɴɢ dengan men0nton video Tikt0k beliau

USAHA murni seorang jejaka berusia 27 tahun menghasilkan video2 dakw4h dengan cara tersendiri wajar menjadi inspirasi ramai.

Dalam tempoh setahun aktif menerusi aplikasi TikTok, Muhammad Zarul Hafiz Zulkifli berjaya meraih 1.1 juta pengikut.

Bercerita kepada mStar, dia yang senang disapa Zarul mengakui tidak sangka akan dikenali ramai, namun menganggap ia sebagai pemangkin untuk terus menghasilkan video2 d4kwah.

“Saya mula di TikTok ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tahun lepas. Waktu itu, saya hanya duduk di rumah. Jadi saya cuba buat satu video berkaitan Pal3stin. Ternyata ia dapat sambutan.

“Bila ada sambutan, saya cuba buat video dakwah, kongsi mengenai kisah nabi, akhir zaman dan sebagainya. Tanpa dis4ngka2, sambvtan makin hebat lepas buat video kisah akhir zaman. Saya pun terkejut ramai suka tengok video yang saya hasilkan.

dalam lima ke enam bulan, saya dapat panggilan daripada pihak TikT0k Malaysia untuk jadi ‘creator’. Alhamdulillah akaun TikTok saya juga dah dapat l0go ver1fied,” ujarnya.

Bercerita lanjut, Zarul yang menetap di Shah Alam, Selangor, turut terharu apabila video yang dihasilkan berjaya memberi imp4k kepada penonton beragama Islam serta peng4nut2 agama lain.

Dalam satu video terbaharu yang dikongsi ke TikTok, Zarul kelihatan terkejut apabila membaca satu kom3n yang memaklumkan seorang individu mahu mem3luk Islam selepas menonton video yang dihasilkannya.

“Assalamualaikum Zarul. Kawan saya hari Jumaat ni masuk Islam selepas tengok video2 Zarul. Doakan semoga dipermudahkan,” tulis individu itu menerusi ruangan komen di TikT0k Zarul.

Zarul sekadar berkongsi ilmu yang ada dan menolak gelaran ustaz yang diberikan segel1ntir individu.

Bercerita lanjut, Zarul berkata situasi seperti ini bukanlah pertama kali berlaku, malah sebelum ini ada seorang rakannya turut memeluk Islam selepas banyak menonton video yang dikongsi olehnya menerusi TikT0k.

“Ramai peng4nut agama lain mesej saya di TikT0k, mereka kata nak mengenal Islam. Mereka kata banyak belajar mengenai Islam melalui video saya.

“Sebelum ini, ada seorang kawan perempuan, dia masuk Islam selepas tertarik dengan video2 saya. Paling terbaharu, saya terkejut baca komen di TikT0k mengenai seorang lagi individu. Saya pun tak perasan komen itu pada mulanya, kemudian adik maklumkan kepada saya.

“Saya kata biar betul? Saya memang tak sangka, terkejut sangat. Alhamdulillah, saya bersyukur kalau video saya beri impak kepada orang bukan Islam,” ujarnya.

Menurut Zarul yang pernah belajar di madr4sah selama setahun setengah ketika zaman remajanya, dia sekadar berkongsi ilmu yang ada dan menolak gel4ran ustaz yang diberikan segelintir individu.

“Ada juga yang panggil ustaz. Tapi saya cakap saya belum l4yak. Saya cuma kongsi apa yang saya belajar di madr4sah dulu. Banyak lagi saya perlu belajar untuk jadi ustaz.

“Nak sampaikan ilmu ni, sep4tah ayat pun boleh. Tapi pastikan kena rujuk h4dis sah1h dan al-Quran. Kalau sahih baru boleh sampaikan. Jangan memandai, takut ia jadi satu fitnah,” ujar gradvan dipl0ma Seni Bina itu.

zarul1

“Saya buat video untuk tarik golongan muda, buat mereka minat dan faham apa yang saya sampaikan. Tapi lama-kelamaan golongan berumur pun terima cara penyampaian saya. Alhamdulillah,” ujarnya lagi.

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Group Facebook Baharu : https://www.facebook.com/groups/535558540835275

Sertai kumpulan untuk mendapatkan info2 terkini dari KAMI.Terima kasih.

Sumber:Mstar Via Muhammad Zarul Hafiz Zulkifli

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!