Connect with us

#AGAMA

“harta boleh dibahagi,ilmu agama dibawa bersama” – Johan ajar anak-anak ilmu tauhid

Published

on

“harta boleh dibahagi,ilmu agama dibawa bersama” – Johan ajar anak-anak ilmu tauhid

Meskipun sibuk dengan kerjaya, pelawak dan penyampai radio Johan sentiasa memberikan pendidikan Tauhid iaitu ilmu mengenal Allah kepada enam orang anaknya.

Menurut laporan Harian Metro, pemilik nama Mohd Yazid Lim Mohamad Aziz itu sedar akan tanggungjawabnya sebagai seorang bapa dalam memastikan ilmu agama diterapkan dalam kehidupan.

“Anak-anak saya semua belajar di sekolah antarabangsa, kalau tak pun sekolah Cina. Jadi saya bertanggungjawab untuk beri pendidikan agama mereka.

“Saya bagi yang terbaik apa yang saya ada dan yang saya belajar. Saya cakap dengan anak-anak, harta saya boleh wasiat tapi ilmu kamu semua perlu tuntut.

“Nak tahu apa-apa tanya, belajar mengaji dengan saya dan saya akan bagi. Itulah saya banyak luangkan masa dengan mereka dari segi sekolah, main dan belajar,” kata pelawak berusia 38 tahun itu.

Penyampai radio ERA itu berkata, Tauhid menjadi ilmu asas penting yang akan mengajar seseorang beragama Islam dalam mengenal Pencipta.

“Masa kita budak-budak, kita kenal diri kita dulu ke kita kenal mak ayah dulu? Kita akan kenal mak ayah kita dulu. Kita akan kenal diri kita selepas kita kenal mak ayah kita.

“Tanda tanya itu akan berbalik pada kita semula. Perkara sama dalam agama, kau kenal Tuhan dulu. Macam mana nak kenal Tuhan? Mengaji. Dalam Al-Quran Allah berkata-kata. Dari situ kau kenal Tuhan,” ujarnya.

“Tauhid itu dulu. Itu yang paling penting. Tauhid itu kenal Allah dulu. Sebab sama jugalah kalau nak kenal agama kita kena kenal pencipta dulu.

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Group Facebook Baharu : https://www.facebook.com/groups/535558540835275

Sertai kumpulan untuk mendapatkan info2 terkini dari KAMI.Terima kasih.

Sumber:CM Via HM

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!