Connect with us

#K.DUNIA

Kita doakan kesihatan buat pelawak lagenda,Pak Hamid,dimasukkan di unit kecemasan akibat sakit yang agak teruk

Published

on

Kita doakan kesihatan buat pelawak lagenda,Pak Hamid,dimasukkan di unit kecemasan akibat sakit yang agak teruk

Pelawak legenda, Hamid Gurkha, 90, dimasukkan ke H0spital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR), Klang, pagi tadi, selepas mengalami btuk berka.hak, sejak malam tadi.

Anak bongsunya, Nor Ashita bagaimanapun menaf1kan bapanya t3nat hingga terpksa dimasukkan ke unit rwatan rapi (lCU).

Nor Ashita memberitahu BH Online, bapanya stabil dan kesihatan terkawaI.

“Terkjut apabila dapat tahu ada rakan artis dimaklumkan bapa berada di lCU. Sebenarnya, bapa saya cuma b4tuk berkahak sejak malam tadi.

“Jadi, kira-kira jam 6 pagi tadi, bapa minta kami bawa ke HTAR. Ketika itu, bapa hanya dirwat sebagai pesak1t luar dan diberi pemerhatian termasuk bekalan 0ksigen.

“Cuma selepas dirwat, doktor yang memeriksa dan memantau beritahu bapa perlu dita han dalam wad, Ketika ini, bapa sedang menunggu dimasukkan ke w4d biasa,” katanya.

Nor Ashita berkata, kakaknya, Nor Azian sedang berada di HTAR untuk menguruskan segala keperluan.

“Dengan keadaan semasa negara, pelawat tldak dibenarkan masuk, Bapa faham dan dia okay sendirian, Bapa pun rlmas btuk berka.hak membuatkan dia cepat p3nat,” katanya.

Pada 11 Mei lalu, BH Online meIaporkan perkembangan terkini Pak Hamid yang masih kuat dan mampu berdikari pada usia mencecah 90 tahun, malah menjadi sumber kekuatan isteri dan anak-anak.

Isterinya, Timah Abdul Hamid, 80 atau Mak Timah diIaporkan berkata, jati diri sebagai bekas angg0ta tentera, menjadikan Hamid yang mesra disapa Pak Hamid, tidak pvtus asa walaupun semakin uzur.

Sebelum ini, Pak Hamid pernah disahkan positif COVlD-19, namun, pulih.

Timah berkata, sama ada solat, berjalan di laman rumah, makan atau ke bilik air, semuanya Pak Hamid mahu lakukan sendiri, namun, dia dan anak-anak tetap memantau dan membantu.

Tambahnya, Pak Hamid hanya saklt COVlD-19 dan saklt tua. Tetapi dalam keadaan sak1t pun boleh ke bilik air sendiri, hendak diplmpin dia tak bagi walaupun selalu jtuh tersungkur.

Ketika ditemuramah, Pak Hamid diIaporkan bersyukur masih ramai mengingati, menziarahi dan mendoakan kesihatan dirinya.

Walaupun mempunyai masaIah pendengaran, Pak Hamid dapat menjawab pertanyaan wartawan dengan baik dan ceria.

“Kalau raya, saya makan saja apa yang dimasak isteri dan anak-anak. Semua makan, tiada makanan kegemaran khas. Apa yang saya hendak makan, saya makan.

“Alhamdulillah, saya sihat, Boleh bangun, boleh berjalan, boleh solat. Ramai juga datang beraya tetapi saya tldak pergi beraya… Doakan saya iya,” katanya mengakhiri perbualan.

Pak Hamid dan Timah mendirikan rumah tangga enam dekad pada April 1957. Menerusi perkahwinan itu, mereka dikurniakan lapan cahaya matanya, namun dua daripadanya mninggaI dunia.

Pak Hamid juga dikurniakan 32 cucu.

Pak Hamid kali terakhir berlakon menerusi filem Superbike The Movie bersama Kamal Adli, Shiqin Kamal dan Fizo Omar pada 2019.

DiIaporkan, anak-anak tldak menggaIakkan Pak Hamid berlakon berikutan masaIah pendengaran biarpun penglihatan pelawak ini masih baik untuk membaca skrip.

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Group Facebook Baharu : https://www.facebook.com/groups/535558540835275

Sertai kumpulan untuk mendapatkan info2 terkini dari KAMI.Terima kasih.

Sumber:Sd Via beritaHarian

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!