Connect with us

Uncategorized

Setelah Hampir 30 Tahun Kaji Setiap Agama, Akhirnya S4mi Bµddha Ini Ambil Keputusan Peluk Islam – Sumber Maklumat Media

Published

on

Setelah Hampir 30 Tahun Kaji Setiap Agama, Akhirnya S4mi Bµddha Ini Ambil Keputusan Peluk Islam

Hampir 30 tahun mengkaji setiap agama di dunia ini, akhirnya seorang s4mi Bµddha berusia 66 tahun mengambil keputusan memeluk Islam.

Pengalaman menjadi s4mi selama 28 tahun di Taiwan mendorong lelaki yang enggan identitinya itu didedahkan, mencari kebenaran dan akhirnya mengakui Islam merupakan satu agama yang indah dan sempurna.

Presiden Persatuan Cina Islam Malaysia Cawangan Melaka (Macma), Lim Jooi Soon berkata, sepanjang menjadi s4mi di Taiwan, lelaki berkenaan banyak menghabiskan masa mengkaji setiap agama di dunia ini.

Lelaki terbabit mengucap dua kalimah syahadah dalam satu majlis ringkas di Masjid Cina, di Melaka.

“Semasa menjadi s4mi, dia begitu banyak mengkaji tentang banyak agama di dunia ini. Dalam pengkajian itu, dia cuma menemui Islam sebagai sebuah agama paling lengkap dan meliputi segala aspek setiap kali berhµjah.

“Dia banyak melihat agama Islam ini semakin berkembang, tetapi dia tidak tahu puncanya,” katanya.

Menurutnya, lelaki yang berasal dari Johor itu datang ke negeri ini sejak tiga minggu lalu.

“Akhirnya, dia berjumpa saya dan saya telah menerangkan dengan menggabungkan bagaimana logik, sains dan hujah dapat dikaitkan dengan pencipta alam ini menyebabkan dia tertarik untuk memeluk Islam,” katanya selepas majlis itu semalam yang disempurnakan penaung Macma, Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik.Hadir sama, Timbalan Pengerusi Majlis Agama Islam Melaka (Maim), Datuk Yaakub Md Amin dan Mufti negeri, Datuk Dr Mohadis Yasin.

Jooi Soon berkata, kini tugas Macma adalah untuk membimbingnya agar dapat mengetahui ajaran Islam secara lebih mendalam.

“Kerja kami baru hendak bermula untuk mengajarnya dan kami hanya boleh mengajar dalam bahasa Mandarin kerana dia tidak fasih bahasa Melayu dan Inggeris. Ia mungkin menuntut sedikit kesabaran,” katanya.

Sementara itu, pada majlis sama semalam turut menyaksikan pengislaman seorang lelaki kµrang upaya (0KU) berusia 31 tahun.

Menurut Jooi Soon, lelaki dikenali sebagai Teo itu dikatakan ditemui ketika hidup di dalam geland4ngan dan hanya mengharapkan belas ihsan orang ramai demi sesuap nasi.

“Dia mengalami kec4catan anggota kaki dan tangan. Rakan-rakan kami menemuinya sehingga akhirnya kami dakwah dia untuk tertarik terhadap Islam.

“Paling mencabar lagi bagi kami, 0KU ini juga tidak berpelajaran dan tidak tahu membaca,” katanya lagi mengakhiri perbualan.

Sumber 1malaysianews

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Kongsikan Ya.. Terima kasih..

Sertai kami di Sumber Maklumat Media

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!