Connect with us

Uncategorized

“Saya sudah banyak kali jelaskan kepada mereka bahawa saya masuk Islam bukan masuk Melayu” – Saya Dibu4ng Keluarga Sendiri Kerana Peluk Islam – Sumber Maklumat Media

Published

on

“Saya sudah banyak kali jelaskan kepada mereka bahawa saya masuk Islam bukan masuk Melayu” – Saya Dibu4ng Keluarga Sendiri Kerana Peluk Islam

Seorang mualaf di Gemas, Negeri Sembilan menerima pelbagai ujian dan dugaan selepas memeluk Islam sejak tahun lalu, meskipun sebegitu dia tetap tabah dengan kehidupannya.

Mohd Amin Tan Abdullah, 40 tahun yang berbangsa Cina berkata, keluarganya bertindak membµangnya akibat tidak dapat menerima keputusannya untuk memeluk Islam.

Beliau yang belum berumah tangga berkata, keluarganya menganggap bahawa Islam dan Melayu adalah perkara sama.

“Saya sudah banyak kali jelaskan kepada mereka bahawa saya masuk Islam bukan masuk Melayu.

“Islam agama, Melayu bangsa. Tetapi, mereka tak terima. Tak boleh buat apa. Saya harap suatu hari nanti mereka akan faham,” katanya.

HIL4NG PEKERJAAN, TIDUR DI TERMINAL BAS DAN SURAU.

Menerusi perkongsian di laman Faceb00k, hidupnya umpama kais pagi makan pagi, kais petang makan petang selepas beliau kehil4ngan pekerjaan.

Lebih menyedihkan, beliau sudah beberapa hari tidur di terminal bas dan surau serta tidak menjamah sebarang makanan.

“Kalau sesiapa saudara Islam ada kerja kosong boleh harap boleh PM (mesej secara peribadi) saya bagi saya kerja part time (sambilan) pun boleh,” katanya.

Mohd Amin berkata, beliau sebelum ini mengikut abang angkatnya menjual nasi kukus di Seremban, sebelum abang angkatnya meningg4l dunia pada dua bulan lepas.

Katanya, beliau pernah pulang ke rumah keluarganya selepas kehil4ngan pekerjaan, namun nasib tidak menyebelahinya apabila keluarganya masih tidak dapat menerimanya dan bertindak menghalaµnya sekali lagi.

Tambahnya, Allah SWT memberikannya hidayah untuk mengenali abang angkatnya dan membawanya untuk memeluk Islam.

“Abang angkat cakap bila kita masuk Islam, d0sa sudah cuci habis macam bayi baru dilahirkan.

“D0sa tak ada kalau jaga solat, jaga iman. Nanti kita boleh pergi syurga sebab manusia di dunia tak hidup lama tetapi di syurga barulah lama,” katanya.

MENERIMA BANTUAN MAKAN SEMENTARA.

Beliau berkata, sehari selepas membuat hantaran di Faceb00k itu, ada individu yang menderma wang sebanyak RM20 kepadanya untuk bantuan makan sementara.

Katanya, individu tersebut turut memintanya bersabar sementara dia berusaha mencarikan pekerjaan buat mualaf itu.

“Sebelum ini saya pernah pergi ke pejabat agama Islam dan baitulmal untuk minta tolong tapi hanya dapat RM30. Mereka kata untuk membantu makan sementara.

“Mereka juga minta saya pergi ke Perkim dan zakat MMM di Seremban untuk minta tolong,” katanya lagi.

Ketika ditanya sama ada beliau berpµtus asa setelah mendapat kesusahan selepas memeluk Islam, katanya, beliau perlu mempunyai iman yang kuat dan bersabar kerana terdapat banyak ujian yang perlu ditempµh ketika hidup di dunia.

“Saya tidak boleh berbuat apa-apa, bersabar sahaja,” katanya mengakhiri perbualan.

Sumber majoriti

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Kongsikan Ya.. Terima kasih..

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!