Connect with us

Uncategorized

Wanita Ini Dikemb4likan Ke Agama Asal Oleh Ibu Bapa Kandµng Setelah 8 Tahun Peluk Agama Islam – Sumber Maklumat Media

Published

on

Wanita Ini Dikemb4likan Ke Agama Asal Oleh Ibu Bapa Kandµng Setelah 8 Tahun Peluk Agama Islam

Seorang anak Belanda, Hµberdina Maria Hertogh telah dilahirkan dalam Kepulauan Melayu di Bandung dalam sebuah keluarga Kat0lik dan dib4ptiskan dalam tahun yang sama pada tarikh 24 Mac 1937

Bapanya, Adrianus Hertogh merupakan seorang sarjan dalam angkatan tentera Bel4nda manakala ibunya, Adeline pula merupakan seorang Serani berketurunan Scotland dan dibesarkan di Jawa.

Disebabkan Adrianus dan Adeline dikurniakan ramai zuriat, Hµberdina diserahkan kepada Che Aminah pada usia lima tahun sekali gus menjadi ibu angkat yang menjaga Huberdina dengan penuh kasih sayang.

Dari segi status, Che Aminah bukanlah seorang wanita Melayu yang biasa-biasa sebaliknya Che Aminah cukup terkenal sebagai peniaga barang kemas serta penterjemah kepada askar Jepun.

HUBERDINA MENJADI NATRAH DAN BERPEGANG KEPADA AGAMA TAUHID.

Di bawah penjagaan Che Aminah dan keluarga angkatnya, Huberdina diasuh cara Islam, diberi nama sebagai Natrah dan hidup aman bersama orang-orang Melayu.

Mengimbau zaman pendµdukan Jepµn, Adrianus ditahan askar Jepµn selama beberapa tahun dan selepas dibebaskan, Adrianus membawa semua keluarganya pulang ke Belanda dan meninggalkan Natrah.

Sekitar tahun 1940-an pula, suasana agak teg4ng kerana di Bandung, orang-orang Indonesia sangat benc1kan penj4jah dan disebabkan perkara itu, penghijrahan perlu dibuat.

Mak dan ayah kandung Natrah sejak awal-awal lagi balik ke tanah air mereka iaitu Belanda dan takkan gadis kecil seusia Natrah pada masa itu mahu ditinggalkan sendirian di Bandung.

Maka keluarga Che Aminah lah yang mengambil tanggungjawab untuk menjaga Natrah sebaik-baiknya untuk tempoh yang cukup akrab membentuk hubungan ibu dan anak.

DIB0TAKKAN DAN DILUMUR MINYAK HIT4M.

Usaha Che Aminah dan keluarganya mahu membawa keluar Natrah dari Bandung ke Terengganu bµkanlah mudah kerana terdapat banyak hal4ngan yang tidak disangka-sangka.

Natrah terpaksa dib0takkan kepala dan dilumurkan minyak hitam ke seluruh badan untuk menyembunyikan identitinya sebagai seorang kanak-kanak ‘berkulit putih’.

Pada usia 13 tahun, keluarga kandung Natrah tiba-tiba mahu mengambil semula Natrah sedangkan selama ini bertahun-tahun Natrah di4baikan.

Setelah berl4wan dengan undang-undang Bel4nda dan pelbagai des4kan luar, Natrah diambil semula oleh keluarga kandungnya lalu memµrtadkan semula Natrah.

Natrah hidup dalam keadaan penuh tr4uma selepas dimµrtadkan dan kisah ini terjadi bukan disebabkan pembelaan agama oleh penganµt Kat0lik sebaliknya mahu menunjukkan sisi eg0is penj4jah Bel4nda.

MENJEJAK YANG HIL4NG.

“Kami teruja dan gembira dapat bertemu keluarga yang pernah bersama nenek dulu. Kami banyak mengetahui kisahnya daripada ibu bapa dan internet,” kata Sasha Van Gastel 18 tahun, cucu Natrah Maarof atau Maria Bertha Hertogh.

Isu Natrah, wanita berketurunan Belanda menjadi anak angkat kepada Che Aminah Mohamad dari Terengganu, pernah menjadi kontr0versi apabila mahkamah memutµskan gadis itu dipulangkan kepada bapanya, sehingga mencetµskan rusµhan di Singapura pada tahun 1950.

Sasha, cucu sulung Natrah, bersama sepupunya, Romy Elizabeth Marian Smol 17 tahun, dibawa dari Belanda untuk bertemu Rokayah Yusof 65 tahun, anak saudara angkat Che Aminah, di Kampung Mak Chili Paya di sini, semalam, atas inisiatif Toµrism Malaysia Terengganu dan Tourism Malaysia The Hagµe, sempena program ‘Building Bridges, iaitu program menggalakkan pelajar luar melancong ke negara ini.

Sasha adalah anak kepada pasangan Jan Van Gastel dan Carolien Van Gastel, manakala Romy adalah anak kepada Frans Wolkenfelt dan Carla Wolkenfelt.

Carolien anak perempuan Natrah, manakala Wolken-felt anak sulung Natrah. Kali pertama bersua, dua gadis itu pada mulanya agak kek0k, namun keramahan keluarga Rokayah melayani mereka membuatkan suasana bertukar lebih selesa hinggakan suasana h1ba terbit apabila Sasha dan Romy mahu pulang selepas kira-kira empat jam bersama.

Sasha dan Romy turut bertukar cenderamata dengan keluarga pesara guru itu dan dibawa melawat rumah lama Che Aminah di Kampung Gong Pauh, di sini.

Sasha yang saling tidak tumpah iras Natrah agak sukar berkomµnikasi dalam bahasa Inggeris, tetapi dibantu Romy yang boleh bertutur sedikit dalam bahasa Inggeris dan mereka tidak putus-putus berbual mengenai kisah silam dengan Rokayah, yang melayan mereka sambil menunjukkan gambar dan laporan meluas media mengenai Natrah di negara ini.

“Di sana (Belanda) orang tidak ambil kisah kami cucu Natrah, tetapi apabila di sini, kami agak terkejut apabila menjadi tumpuan dan ditemubual seperti ini. Kami diberitahu mengenai perancangan membawa kami ke sini seminggu lalu dan kami sangat terµja.

“Kami sudah mengambil banyak gambar dengan keluarga angkat nenek dan keindahan Malaysia. Kami tidak sabar untuk berkongsi dengan keluarga di Belanda,” katanya sambil mengucap terima kasih kepada Toµrism Malaysia.

Sementara itu, Pengarah Tourism Malaysia Terengganu, Mohd Nasir Kushairi, berkata pertemuan itu adalah sebahagian daripada usaha menggalakkan pelajar serta lepasan kolej luar negara melawat Malaysia, khususnya Terengganu.

Natrah adalah anak kepada pasangan Adeline Hµnter dan Andrianus Petrus Hertogh, berketurunan Belanda. Beliau diserahkan bapanya kepada seorang wanita bernama Che Aminah Mohamad dari Terengganu yang ketika itu berada di Indonesia selepas menjadi taw4nan tentera Jepµn pada 1942.

Sejak itu, Natrah yang ketika itu dikatakan berusia lima tahun dibesarkan oleh Che Aminah dan menukar nama Bertha kepada Natrah dan memeliharanya seperti anak sendiri serta diberi didikan mengikut adat Melayu dan Islam.

Namun, selepas per4ng 1945, Hertogh dibebaskan dan berusaha mencari Natrah sehingga berjaya menemuinya, namun berlaku perebµtan antara Hertogh dan Che Aminah terhadap penjagaan Natrah sehingga terpaksa membuat rayµan di mahkamah dan Che Aminah berjaya mendapat Natrah.

Natrah kemudian dikahwinkan dengan Mansor Adabi pada usia 13 tahun dan pada 12 Disember 1950, mahkamah mengarahkan Natrah dikembalikan semula kepada bapanya dan pulang ke Belanda. Selepas itu berlakulah rusµhan Natrah di Singapura yang menyebabkan 18 maµt dan beratus lagi ceder4.

Sumber nasihatustaz.net

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Kongsikan Ya.. Ikuti kami di page https://www.facebook.com/sumbermaklumatmedia untuk maklumat-maklumat terkini

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!