Connect with us

Uncategorized

Kisah Hidup Ahmad Deedat, Pendakwah Islam Terkenal Yang Cuba Dimµrtadkan Ketika Terlantar S4kit – Sumber Maklumat Media

Published

on

Kisah Hidup Ahmad Deedat, Pendakwah Islam Terkenal Yang Cuba Dimµrtadkan Ketika Terlantar S4kit

Generasi hari ini mungkin tidak bi4sa mendengar nama Ahmed Deedat. Namun dalam kalangan sej4rah pendakwah Islam alaf baru, beliau merupakan ikon kepada golongan pendakwah di seluruh dvnia.

Ahmed Deedat merup4kan nama besar sebagai tokoh beragama Islam. Namanya tvrut menjadi perhatian para ‘pembesar’ agama lain. Mereka amat mengenali lelaki berketµrunan India yang menet4p di Afrika ini.

Ahmed Deedat dilahirkan pada 1 Julai 1918 di Surat, India. Berhijrah ke Afrika Selatan pada tahvn 1927 dan mengakhiri h4yatnya di Durban pada 8 Ogos 2005 ketika berusia 87 tahun setelah sembilan tahun terlantar s4kit.

Beliau menubuhkan Islamic Propagation Centre International (IPCI) bersama rakan- rakannya dan dijadikan platform untuk berdakwah. Kehadiran Ahmed Deedat di pentas-pentas forum, debat dan wac4na amat dinanti-nantikan.

Setiap kali berlaku perdebatan berkaitan ketuhanan, keagamaan di antar4 Ahmed Deedat dengan p4deri-p4deri atau pun r4hib-r4hib agama lain, pasti mereka akan membuat persiapan yang r4pi sebelum naik ke pentas untuk berdebat dengannya.

Ini kerana lelaki bernama Deedat ini merupakan cendekiawan Islam yang mahir dalam bidang perbandingan agama. Beliau seorang yang pakar dalam selok-belok agama-agama yang ada di dunia ini dan berjaya menµmpaskan hujah-hujah law4nnya.

Malah, ramai di kalangan p4deri-p4deri yang berdebat dengannya di Eropah telah memeluk agama Islam.

Kepakaran dan ketinggian ilmu yang ada padanya dicampµrkan dengan berhemah dan kebijaksanaannya dalam berhujah, menyebabkan ramai orang tertarik untuk menganut agama Islam.

Mµsuh-mµsuh Islam menggunakan hujah-hujah akal untuk berl4wan dengan Islam dan Ahmed Deedat telah berjaya menggabungkan hujah-hujah berdasarkan dalil-dalil Al Quran dan kitab-kitab lain di samping kebijaksanaan akal fikirannya dalam mempertahankan agama Islam.

Kebanyakan pentas dialog, debat atau pun forum antara agama yang dihadiri beliau akan berakhir dengan lawannya mengakui kebenaran hujah Deedat, atau pun law4nnya terpaksa mendiamkan atau menghil4ngkan diri.

USAHA UNTUK MURT4DKAN DEEDAT.

Dalam siri dakwahnya, Ahmed Deedat telah menjelajah ke Eropah, Arab, India, Asia dan Afrika. Walaupun beliau sering menang dalam perdebatan dan hujah dakwahnya, namun mµsuh-mµsuh Islam dan orientalis Barat masih tidak berpµas hati dengannya.

Mereka terus berusaha untuk mengal4hkan hujah Deedat, malah turut cuba memurt4dkan pendakwah Islam yang disegani itu.

Anaknya yang bernama Yusuf Deedat pernah memb0ngkar satu peristiwa yang berlaku ketika Ahmed Deedat terlantar s4kit dan tidak mampu bangun sebelum kem4tiannya.

Sewaktu terlantar s4kit, beberapa orang Kristian telah datang kononnya mahu berusaha untuk mengubati Deedat menggunakan Tuhan mereka. Ada seorang lelaki Krist1an ke rumah Deedat ketika itu dengan tujuannya mahu cuba mengkrist1ankan Deedat. Lelaki ini bernama Reverent Na1doo.

Na1doo pergi ke rumah Deedat dan bertanya kepada Deedat, “Boleh saya doakan kamu dengan nama Jesµs? Jika saya doakan kamu dengan namanya, kamu akan sihat, bangkit dan berjalan. Kamu akan bercakap dengan namanya. Bolehkah saya bacakan satu ayat daripada Inj1l supaya Jesµs sembuhkan kamu?”

Selesai bertanya, Ahmed Deedat memberi maklum balas melalui pergerakan matanya. Ini dirakamkan dalam komputer riba hitam yang terletak di sebelah katilnya.

Katanya : “Mr Na1doo, tolong bacakan saya ayat 30 bab 1 Genes1s.” Pinta Ahmed Deedat.

Reverend Na1doo berasa gembira. Dia menyangka pendakwah Islam terkenal di hadapannya itu akan memperkenankan permintaannya. Lalu dia membuka helaian Bible yang ada padanya, dan membacakan ayat yang dipinta.

“Dan Lut pergi ke Zo’4r dan tinggal di gunung dengan dua anak perempuannya. Anak yang sulung berkata kepada adiknya: “Ayah kita sudah tua dan tidak ada manusia di dunia ini yang akan datang kepada kita dengan keadaan dunia ini. Marilah kita beri ayah kita minuman ar4k dan t1dur bersamanya bagi mendapatkan keturunan daripada ayah kita. Mereka memberi ar4k kepada ayah mereka malam itu.

“Anak sulung masuk dan t1dur bersama ayahnya. Tapi ayahnya tidak ambil peduli bila dia baring atau bangun. Kemudian kakaknya berkata kepada adiknya: “Semalam aku t1dur bersama ayahku. Mari kita beri minum ar4k malam ini lagi dan pergilah kau t1dur bersamanya untuk mendapat keturunan daripadanya. Mereka bersama dengan ayahnya dan dia tidak mempedulikannya bila dia baring dan bangun. Maka kedua-dua anak Lut mempunyai anak daripada ayah mereka.”

Selesai membaca ayat tersebut, Ahmed Deedat memberi respon melalui matanya dan bertanya, “Apa m0ral cerita ini? Apa yang kamu pelajari daripadanya?”

Reverend Na1doo tidak berkata apa- apa. Dia tidak mampu menjawab. Dia tahu dia sudah tew4s dengan sendirinya kerana ayat yang dibacanya itu membawa makna yang tidak baik.

Beliau terus bangun dan pergi meninggalkan Ahmed Deedat. Hasratnya untuk mengkrist1ankan Deedat gagal apabila Deedat terlebih dahulu memat4hkan hujahnya dengan ayat yang dia sendiri membacanya.

Usaha untuk memurt4dkan Deedat ini tidak terhenti di situ. Mvsuh-mvsuhnya melihat inilah peluang untuk mereka gagalkan Ahmed Deedat kerana sangka mereka apabila dia s4kit dan lemah, dia tidak ada keupayaan untuk berfikir seperti orang sihat.

Antara kisah lain ialah seorang anak muda bernama Ringo yang datang menziarahi Deedat. Ringo seorang penganut Krist1an. Dia bertemu Deedat dan memohon untuk menyembuhkan Deedat daripada peny4kitnya. Ringo memberitahu bahawa semangat Jesµs ada dalam dirinya dan dia akan lakukan sesuatu untuk menyembuhkan Ahmad Deedat.

Kemudian Ringo menjerit, “Jesµs sembuhkan dia! Bangun!”

Ahmad Deedat hanya memerhatikan sahaja dari katilnya. Kemudian dia memberi isyarat kepada Ringo. Dia membacakan satu ayat dalam Inj1l :

“Tidak semua orang mengatakan pada Tuhan, Tuhan masukkan aku ke dalam syurga tetapi ia dimasukkan dengan kehendak Tuhan Bapa ku yang ada di dalam syurga. Ramai yang akan kata pada ku pada hari itu: “Tuhan, tidak aku bersama dalam nama mu? Dan nama mu mengeluarkan sya1tan? Dengan nama mu, banyak melakukan kerja-kerja yang hebat? Dan kemudian akan berserah kepada mereka, Aku tidak pernah mengenal mu, berjauhanlah dari ku.” (Matthew 7: 21-23)

Selesai membaca ayat tersebut, Ahmed Deedat bertanya kepada Ringo, “Kenapa Jesµs memberitahu kamu hal ini apabila kamu datang untuk melaksanakan kerja suci ini?”

Ringo tidak dapat menjawab soalan itu. Dia berjanji kepada Deedat untuk datang kembali beberapa hari lagi bagi memberi jawapan. Namun, selepas itu Ringo tidak pernah lagi muncul. Ini menunjukkan Ahmed Deedat berjaya mengal4hkannya.

Menurut Yusuf anak kepada Ahmed Deedat, semenjak sembilan tahun bapanya terlantar di katil kerana sakit sehinggalah usianya 87 tahun, tidak henti rumah mereka menerima lawatan daripada golongan pendakwah Krist1an dan pelbagai agama lain.

Ada yang datang berhujah dan ada yang datang dengan membawa surat dan dokumen untuk mempengaruhi Ahmed Deedat agar memeluk agama mereka. Namun setiap kali Deedat membidas hujah mereka, ramai yang malu sendiri dan terdiam.

Ada juga yang menemui ilham apabila bertemu Deedat walaupun di katilnya. Antaranya Sabiha D00lar Khan. Dia kerap bertemu Deedat dan menghantar surat setiap bulan kepada Deedat.

Menurut Sabiha, Ahmad Deedat berperanan besar memahamkannya tentang Islam yang sebenar sehingga dia memperoleh kefahaman, kesedaran, kebenaran dan kemuliaan Islam itu sendiri.

Walaupun dalam keadaan lvmpuh, Ahmad Deedat masih menjawab surat-suratnya yang menambahkan ilham kepada Sabiha dalam mengharungi kehidupannya sebagai seorang Muslim.

Sabiha pernah berkata, tidak ada orang yang kelihatan hebat ketika s4kit dan terlantar di katil. Tetapi sebaliknya Ahmed Deedat hebat dan kuat pemikirannya walaupun terlantar.

Ini menunjukkan insan bernama Ahmed Deedat ini melakukan perkara yang menggembirakan Allah SWT, Tuhan sekalian makhluk. Demikianlah hebatnya seorang ulama Islam yang menjadi pendakwah terkenal di dunia suatu ketika dahulu.

Pernah suatu ketika, anaknya Yusuf bertanya kepada bapanya. Selama terlantar s4kit, tidakkah dia merasa letih untuk melayan tetamunya yang begitu ramai. Ditambah pula para tetamu itu datang dengan membawa pelbagai perm4salahan. Namun Ahmed Deedat menjawab, dia tidak letih atau pun kecewa.

Yusuf bertanya lagi, apakah maknanya tetamu-tetamu itu buat Deedat. Bapanya itu menjawab, kehadiran mereka menggembirakan. Dia merasakan tetamu-tetamu itu satu rahmat buatnya.

Begitulah hebatnya Ahmed Deedat berhujah, berkuliah sehingga ketika terlantar s4kit dan menghampiri kem4tian, dia masih seronok dikunjungi tetamu. Inilah kelebihan yang telah Allah SWT berikan kepada beliau sehingga mampu mengIslamkan ramai p4deri dan penganµt-penganµt agama lain.

Hari ini, Ahmed Deedat sudah tiada. Namun, beliau meningg4lkan buku-buku tulisannya dan juga rakaman kuliahnya dan hujah beliau sebagai sebaran dakwah untuk dunia Islam.

Sesuatu yang amat besar untuk dijadikan pedoman, beliau berjaya mempertahankan agama dan akidahnya sehinggalah ke akhir h4yat beliau. Itulah insan bernama Sheikh Ahmed Hoosen Deedat al-Hafiz, cendekiawan Muslim yang hebat dalam bidang perbandingan agama sehingga digerµni mµsuh Islam.

Sumber nasihatustaz.net

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!