Connect with us

Uncategorized

Adik Berusia 9 Tahun Ini Meminta Izin Daripada Ibunya Untuk Memeluk Agama Islam – Sumber Maklumat Media

Published

on

Adik Berusia 9 Tahun Ini Meminta Izin Daripada Ibunya Untuk Memeluk Agama Islam

Hidayah itu milik Allah. Maka sesiapa yang Allah keh3ndaki untvk memb3ri hidayah petvnjuk kepadanya, nescaya Dia mel4pangk4n dadanya (membuka hatinya) untvk men3rima Islam (Surah Al-An’aam: 125).

Maksud ayat berkenaan, t4npa mengira latarbelakang, sej4rah silam mahupun usIa sese0rang, jika Allah berk3hendak, sekali gus individu tersebut bleh berubah 360 darjah.

Begitulah dngan kisah kanak-kanak ini yang dik0ngsi oleh se0rang lelaki bernama Muhammad Bilal, men3rusi laman Instgram miliknya.

Adik Berusia 9 Tahun

Beberapa ketika l4lu, Bilal memvat naik sebuah p0sting berupa rakaman v1deo memaparkan kanak-kanak berusia berusia sembilan itu tahun mengucap dua kalimah syahadah di hadapannya. Malah, dia mengikvti setiap bacaan kalimah dengan lancar sekali.

Menuruv lelaki itu, kanak-kanak tersebvt dan ibunya s3ring menyertai program ‘HomeIess Feeds’ bersama Bilal untvk m3mberi makan kepada gol0ngan geIandangan dan tertarik dengan Islam.

Bagaimanapun seb3lum mengvcap dua kalimah syahadah, Bilal menyuruh kanak-kanak itu svpaya memInta izin ibunya trlebih dahulu.

Namun, jawapan ibunya sangat mengejvtkan! Walaupun berlainan agama, siapa sangka ibunya merestui dan berkata bahawa dia gembira dengan apa jua keputusan anak kecilnya itu dan akan sentiasa menyayangi serta menyokongnya.

“Tak semua ibu menyokong anaknya memeIuk agama lain seperti ibu ini, Ma Shaa Allah. Moga Allah merahmatinya dengan cahaya Iman,” tulis Bilal menerusi sebuah perk0ngsian lain.

Kanak-kanak itu kini telah menukar namanya daripada ‘Rudy’ kepada nama Islam iaitu Muhammad Muzammil dan mula menghadiri solat Jumaat buat pertama kali pada beberapa ketika lepas.

Baik sungguh hati Muzammil dan ibunya. Suka membantu orang lain dalam kesusahan. Bertuah sungguh, kecil-kecil lagi Allah sudah diberi hidayah untuk memeIuk agama Islam. Allahuakbar. Semoga menjadi ank yang soleh!

Sumber: Instgram/kongsisibomonicko

Sertai kami di Sumber Maklumat Media untuk maklumat terkini.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!