Connect with us

Uncategorized

Bekas B4nduan PaIing Lama Dipenj4ra mninggaI Dunia Di Perkarangan Rumah – Sumber Maklumat Media

Published

on

Bekas B4nduan PaIing Lama Dipenj4ra mninggaI Dunia Di Perkarangan Rumah

KUALA NERANG – Bek4s banduan, Jamil Ahmad, 71, yang mendapat pengampun4n Almarhum Sultan Kedah, Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah pada 2006 ditemui m3ninggaI dunia di pekarangan rumahnya di Kampung Sungai Kechil, Kuala Nerang, di sini, pada Ahad.

Jamil atau lebih mesra dengan geIaran Pak Long Jamil, mengh3mbuskan na.fas terakhir dipercayai 4kibat ser4ngan jntung kira-kira jam 10 pagi.

Ketua Polis Daerah Padang Terap, Deputi Superintendan Mulkiaman Manzar berkata, rakan serumahnya menemui Allahyarham dalam keadaan terbaring.

J3nazah Allahyarham Jamil dibawa ke Surau Kampung Sungai Kechil di sini, untuk disembahyangkan sebelum dikebu.mikan di Tanah Perkvburan Islam Sungai Kecil kira-kira jam 6 petang.

Allahyarham Pak Long Jamil dan seor4ng lagi bekas b4nduan, Salleh Talib memegang r3kod sebagai penghuni penjar4 paIing lama di Malaysia iaitu lebih dari separuh usia merek4 dan melebihi 30 tahun.

Kedua-dua mereka dijatvhkan hukum4n penjara sepanjang hay4t kerana meIakukan romp4kan di bawah Seksyen 4 Akta Senjata Api 1972 dan turut dikenakan hvkuman enam sebatan rot4n yang mninggaIkan parut.

Sebelum ini, Allahyarham dipenjar4 selama 30 tahun, 11 bulan dan sembilan hari di Penjara Sungai Bul0h di Selangor seIepas didapati bersaIah melakukan rompak4n bersenjata di Baling, Kedah pada 1976.

Bagaimanapun, dia dibebaskan pada 3 Oktober 2006 selepas mendap4t pengampvnan daripada Sultan Kedah, Almarhum Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah.

Selepas dibebask4n, Allahyarham Jamil aktif dalam aktiviti kemasyarakatan seperti ceramah m0tivasi demi memberi peringatan kepada generasi muda agar tidak melakukan kesaIahan sama.

Sumber Kosmo & Sinar / myrnws / sembangdunia

Jangan lupa sertai kami di Sumber Maklumat Media

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!