Connect with us

Uncategorized

Murid tahun enam meninggal dunia disambar petir ketika guna telefon. Salam takziah buat keluarga – Sumber Maklumat Media

Published

on

Murid tahun enam meninggal dunia disambar petir ketika guna telefon. Salam takziah buat keluarga

Se0rang murid perempuan tahun enam m4.ut dipercayai dis4mbar pet1r ketika sedang berbuaI dengan rakannya menggunakan telef0n bimbit di Kampung Baru Sungai Raya Luar, Gua Musang, Kelantan, hari ini.

Memetik lap0ran Utusan Malaysia, mngsa, Nur Asyqin Qistina M. Nor Zawawi, 12, yang merupakan murid Sek0lah Kebangsaan (SK) Kuala Betis ditemukan terbaring di dalam biIik tidurnya dengan kesan terb.kar pada bahagian lengan.

Menurut bapa mngsa, M. Nor Zawawi Awang, 54, berkata, semasa kjadian tersebut berIaku dia baharu sahaja selesai s0lat Asar di surau yang terIetak di hadapan rumahnya.

M. Nor Zawawi memberitahu ketika kjadian dia dike.jutkan dengan bunyi dentuman pet1r yang sangat kuat sebelum dimakIumkan oleh isteri mengenai keadaan anak keempatnya.

“…isteri memakIumkan anak keempat daripada lima beradik telah pengs4n di tempat tidur sambil tangan kanannya memegang telef0n bimbit.

Jelasnya lagi, terdapat kesan meIecur pada tangan kanan anaknya seIain bahagian tiIam tempat tidur Nur Asyqin Qistina turut menunjukkan kesan terb.kar.

Bapa mngsa memaklumkan, anaknya dibawa ke Klinik Kesihatan Kuala Betis dan disahkan mninggaI dunia oleh pegawai perubatan bertugas sebeIum di bawa ke Hspital Gua Musang untuk tind4kan Ianjut sebelum pr0ses penge.bumian.

Pendapat netizen

“lightning strike ni terlalu teknikal utk org awam. Pemahaman paling mudah mcm ni, bila berlaku lightning strike pada talian elektrik katakan 3 km daripada rumah kita, voltan talian elektrik tadi akn naik mendadak sehingga ribuan volt. utk rekod bekalan voltan normal ke rumah kita adalah 240V atau 415V sahaja.

Jadi voltan yg beribu tadi turut akan sampai ke rumah kita sehingga ke soket akhir. Voltan yg beribu inilah yg akan merosakkan peralatan elektrik/elektronik kita. Kesan terbakar / letupan kecil pada peralatan elektrik / elektronik adalah bukti peralatan itu menerima voltan yg melampau.

Sekarang bayangkan ketika kita menggunakan telefon sambil charge, berlaku lightning strike di hujung kampung dan voltan di soket kita itu mencapai ribuan volt dalam masa yg sangat singkat.” – Muaz Azizan

“rumah jenis cmne ye petir bole attack? klau flat or teres kbykn ada penebat. tp sllu sy dgr rumah kampung jnis rumah kayu yg disawah bendang atau di tanah lapang atau dikebun. kes gitu byk la sy dgr. kes lembu kena panah petir pun mati dlm 12 ekor pun prnh dgr berita x silap sy la..” – Noor Jannah

Salam takziah
Al-fatihah (dibaca)
بِسْم ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم۞ ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلْعَـلَمِين۞ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم۞ مَـلِكِ يَوْمِ ٱلدِّين۞ إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ۞ ٱهْدِنَا ٱلصِّرَطَ ٱلْمُسْتَقِيمَ۞ صِرَطَ ٱلَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ۞ غَيْرِ ٱلْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ ٱلضَّاۤلِّينَ۞ امين

Semoga Allah terima segala amalan arwah dan mengangkat darjatnya disisi Allah,
Semoga pemergian arwah menjadi kerehatan sebenar dari urusan dunia,
Semoga dilindungi dari seksa kubur dan semoga roh arwah ditempatkan dikalangan para solehah,

Allahumma Solli Ala Sayyidina Muhammad.
Amiin Amiin Amiin..

Ucapan Takziah Kematian
إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ
Ya Allah Ya Tuhanku ampunilah dia, rahmatilah dia, maafkanlah dia, muliakanlah kematiannya, lapangkanlah kuburnya, jadikanlah syurga sebagai ganti tempat tinggalnya dan berilah kesabaran kepada ahli keluarganya, semoga arwah di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman…. Aaamiin Ya Robbal Aalamiin..

Sumber: Utusan Malaysia (Aimuni Tuan Lah) / OMM

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Sumber Maklumat Media Ya.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!