Connect with us

Uncategorized

Pernah Tinggal Dalam Kontena & Rumah K0ngsi, Kini Bangkit Bergelar Jutawan Sabun – Ini Kisah Hidup Nurul Hassrah, Pengasas Dolive – Sumber Maklumat Media

Published

on

Pernah Tinggal Dalam Kontena & Rumah K0ngsi, Kini Bangkit Bergelar Jutawan Sabun – Ini Kisah Hidup Nurul Hassrah, Pengasas Dolive

Pengal4man hidup adalah guru paling berharga. Setiap detik yang dilalui dikvtip dan disimpan sebagai pemangkin untuk terus berusaha mengubah kehidup4n

Pengasas pr0duk sabun pencuci Dolive, Nurul Hassrah Mohd Khori, 30 tahun, mengimb4u kembali detik permulaan menceburi bidang pemasaran dan perniagaan sedari bangku sekol4h.

Tid4k mahu bergantµng harap kepada keluarga, semuanya dilakukan atas inisiatif sendiri. Malah beri apa sahaja kerja, dia lakvkan atas niat ingin belajar, termasuk sewaktu menjadi kelindan l0ri untuk membantu suami, Mohd Hafiz Arbaee, 34 tahun.

“Saya dan suami berk4hwin muda dan banyak saat suka dµka dil4lui bersama. Malah sewaktu mula berkahwin, suami bekerja sebagai pemandu l0ri dan saya menjadi kelindan lori.

“Kami bermula seawal 4.30 pagi dan h4nya tamat kerja pada 1.30 pagi setiap hari. Bila imbau kembali, memang saya rasa sɛb4k dan akan m3nangis. Bayangkan untuk membayar sewa rumah pvn kami tak mampµ.

“Pada waktu itu kami pernah tingg4l dalam kontena belakang rel kereta api dan pernah juga tingg4l dalam rumah kongsi kerana mahv jimatkan gaji bulanan,” katanya sɛb4k.

Malah jelas ibu kepada empat cahaya mata ini, sebelum memulakan perniagaan sendiri, dia dan suaminya menjadi pengedar utama kepada produk pencuci pakaian dengan sebuah syarikat. Dan daripada situ, dia mengumpul pengalaman dan mengµtip ilmu untuk meluaskan empayarnya sendiri.

“Sebelum ini kami hanya berniaga dengan menggunakan kereta kancil dan akan memuatkan 50 botol pencuci pakaian untuk dijual,” tambahnya lagi.

Dolive merupakan produk eksklusif sabun pencuci pakaian yang berkonsepkan empat dalam satu yang bertindak sebagai pencuci, pewangi, pelembut dan antibaktɛria. Jenama tersebut telah mendapat sijil halal JAKIM.

Telah beroperasi selama tiga tahun dan sehingga kini telah Berjaya membentuk rangkaian pengɛd4r di seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

Malah, pada saat banyak syarikat gulµng tikar dengan situasi gent1ng yang melanda, hasil jualan Dolive meningkat hampir 50 peratus.

“Syarikat Fresh Expert Sdn Bhd ditubuhkan pada 2018 di sebuah rumah kedai yang dijadikan bengkel pemprosesan cecair pencuci pakaian di utara tanah air. Kami namakan Dolive (do-live) dengan motto, Dolive – Change Your Life.

“Sebanyak 100,000 botol Dolive berjaya diedarkan sebulan. Malah Dolive turut mendapat pengiktirafan halal dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan menyasarkan sejuta botol sebulan pada masa hadapan,” katanya yang menyasarkan jualan RM8 juta pada tahun ini.

Sumber:Detik ini viral

Sertai kami di Sumber Maklumat Media untuk maklumat yang terkini

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!