Connect with us

Uncategorized

Keluarga Miskin Tiada Duit, Murid Terpaksa Jadikan Selipar Sebagai Pemadam Di Sekolah – Sumber Maklumat Media

Published

on

Keluarga Miskin Tiada Duit, Murid Terpaksa Jadikan Selipar Sebagai Pemadam Di Sekolah

Kerana f4ktor kemiskinan, ramai pelajar yg ter4bai penngajian mereka dan mvngkin hanya segelintir sahaja yang betul-betul cek4p dan tabah untuk bertahan dan berjaya. Di Filipina, seorang mvrid bernama Harold Labutong ini merupakan salah seorang daripada murid yang m3mpunyai semangat keazaman yang tinggi untuk belajar.Keluarga Miskin Tiada Dvit, Murid Terp4ksa Jadikan Selipar Sebagai Pemadam Di Sekolah – sajagempak.com

Meskipvn datang dari keluarga miskin, murid lel4ki ini akan menggun4kan apa sahaja yang ada untuk mengatasi masalah kekurangan kel3ngkapan pelajarannya

Satu hari, murid ini buat silap dalam penulisan dan meminjam sebuah pemadam daripada rakannya. Rakannya memberitahu pemadam itu tadi sebenarnya diperbuat daripada selipar.

Harold tertanya-tanya sama ada seliparnya boleh dijadikan pemadam, lalu dia mencubanya sendiri dan ternyata ianya berhasil. Bermula saat itu, dia sentiasa membawa sebelah selipar dan dijadikan pemadamnya dan diletakkan atas meja.Keluarga Miskin Tiada Duit, Murid Terpaksa Jadikan Selipar Sebagai Pemadam Di Sekolah – sajagempak.com

Pensil yang ada pada Harold digunakannya sehingga ia menjadi sangat pendek dan sukar untuk dipegang dengan betul. Tetapi Harold tidak mahu membuangnya kerana dia tidak mahu mensia-siakan peluang yang ada untuk belajar.

Menurut gurunya, Harold ialah seorang pelajar yang rajin belajar. Tetapi keluarganya sangat miskin sehinggakan sebatang pensil pun terlalu mahal buat mereka.

Pelajar ini nekad untuk berjuang berhabis-habisan untuk mengatasi kekurangan serta kesukaran yang dihadapi.Keluarga Miskin Tiada Duit, Murid Terpaksa Jadikan Selipar Sebagai Pemadam Di Sekolah – sajagempak.com

Sebenarnya, ada ramai lagi pelajar-pelajar miskin seperti Harold di dalam kelasnya. Dan masing-masing menghadapi kekangan dan cabaran yang berbeza.

Selain Harold, sebenarnya ramai lagi pelajar-pelajar miskin di dalam kelas berkenaan. Dan dejak Harold menyedari seliparnya boleh dijadikan sebagai pemadam, dia kongsikannya dengan rakan-rakannya yang lain.

Dan kaedah memadam ini menjadi sangat popular. Guru Harold mengambil gambar Harold menggunakan seliparnya untuk memadam membuat status perkongsian di media sosial.

Rata-rata netizen tersentuh dan bersimpati selepas melihat gambar berkenaan dan ramai yang tampil menderma alat-alat tulis bagi membantu pelajar-pelajar yang bersemangat cekal ini.

Semoga kisah kanak-kanak ini boleh memberikan insprirasi buat kita dimana keazaman mereka untuk belajar dan berusaha meskipun serba kekurangan amatlah terpuji.

Sumber:Berita Tempatan

Sertai kami di Sumber Maklumat Media untuk maklumat yang terkini.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!