Connect with us

Uncategorized

Anak Pecahkan Bangku, Cikgu Tersentak Bapa Murid Datang Dengan Pakaian Serba Lusuh Dan Kotor – Sumber Maklumat Media

Published

on

Anak Pecahkan Bangku, Cikgu Tersentak Bapa Murid Datang Dengan Pakaian Serba Lusuh Dan Kotor

Di setiap sekolah, murid-muridnya terdiri darip4da pelbagai latar belakang yang dit3mpatkan bersama untuk menimba ilmu yang diajar oleh cikgu-cikgu di sekolah. Ada diantaranya datang dari keluarg4 yang berada, dan ada juga yang hidup dlm kemiskinan.

Keh4diran seorang bapa ke sekolah dengan berpakaian lusuh dan kotor mervngkai kisah sebenar kehidupan lelaki itu bers4ma dua anaknya.

Lelaki itu meredah kira-kira 30km menggvnakan motosikal buruknya ke sek0lah kerana dipanggil bagi membincangkan kesalahan an4k lelakinya yang memecahkan bangku sekolah.

Perkara tersebvt dikongsi seorang guru, Mohd Fadli Salleh di laman Facebooknya yang m3nceritakan mengenai kisah murid lelaki Tahun Satu yg dipercayai seorang hyperaktif.

“Dua hari lepas, dia dengan s3ngaja pecahkan bangku kantin. Bangku buah-bvahan yang dibeli dengan duit kiriman sahabat-sahabat yg baik hati.

“Maka unit disiplin, guru kelas dan pentadbir berbinc4ng. Perlu panggil ibu bapanya untuk bincang kelakvan anaknya yang hyperaktif ini. Mencari jalan terbaik bagi murid ini agak tidak ternafi haknya untuk bel4jar dengan sempurna,” katanya.

B4gaimanapun, Mohd Fadli berkata, beliau bersyukur kerana secara kebetvlan murid tersebut adik kepada seorang murid perempuan yang m3njadi perhatiannya disebabkan hadir ke sekolah dengan berpakaian c0mot.

Mencerit4kan detik kedatangan ayah kepada murid tersebut, Mohd Fadli terkejut apabila bapa murid itu mem4kai sepasang kasut lusuh dipenvhi selut dan kotoran.

“Kami berit4hu kerosakan yang dibuat anaknya perlu diganti, dengan serba salah dia c4kap boleh tetapi tunggu dapat gaji. Jantung aku seakan berhenti mend3ngar jawapan pendek itu.

“Nilai bangku itu tidaklah b3sar di zaman ini tetapi masih ada yang perlu tvnggu gaji, namun, bila saya bertanya di luar pejabat rupanya dia telah ulang alik dari Kuang ke Gombak hanya dengan mot0sikal dengan keadaan panas terik.

Menurutnya, lelaki itu mempunyai anak empat orang namvn dua lagi yang juga p4sangan kembar mengikut isterinya set3lah mereka berpisah.

“Patutlah anak perempvannya tidak pandai p4kai tudung. Rupanya dijaga oleh ayah s3jak sekian lama.

“Pakaiannya patutlah selalu n4mpak comot. Tidak terjaga seperti orang lain yg punya keluarga. Rup4nya tinggal bersama ayah,” katanya.

Mohd Fadli mengambil kepvtusan untuk menggantikan kerusi yg dir0sakkan murid lelaki itu selepas sebak dengan jawapan yg diterima lelaki tersebut.

Sementara itu, perkongsian kisah tersebvt kini tul4r di media sosial yang meraih 45,000 tanda suka dan rata-rata netizen melvahkan rasa simp4ti terhadap nasib yang menimpa tiga ber4nak tersebut.

“Semoga bantvan cikgu dapat meringankan beban mereka. ALLAH saja membalas k3baikan cikgu. Sebak saya baca kisah cikgu ini. Terima kasih cikgu selama ini banyak memb4ntu keluarga pelajar sekolah yang memerlukan bantuan,” tulis Samad Idham di Facebook.

Sumber : arenagempak/SemakanPermohonan

Jangan lupa untuk sertai kami di Sumber Maklumat Media agar tidak ketinggalan maklumat yang terkini.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!