Connect with us

Uncategorized

Sangat ‘Murah Rezeki’, Ibu Gigih ‘Bawa’ Perut 30 Kg Berjaya Lahirkan Kembar Sembilan Serentak, Pecah Rekod Dunia – Sumber Maklumat Media

Published

on

Sangat ‘Murah Rezeki’, Ibu Gigih ‘Bawa’ Perut 30 Kg Berjaya Lahirkan Kembar Sembilan Serentak, Pecah Rekod Dunia

Tahukah anda pada tahun 2021, se0rang ibu pern4h memecahkan rekod dunia apabila berat perutnya mencapai 30 kilogram (kg) sewaktu meng4ndungkan kembar sembilan seperti yang dilapor Daily Mail.

Pasangan bertvah dan ‘murah rezeki’ dari Mali, Halima Cisse, 26, dan suaminya, Kader Arby, 35, meraikan kedatang4n sembilan anak kembar mereka dengan memuat naik gambar-gambar bersam4.

Pada awalnya, m3reka menyangka hanya bakal menimang kembar tvjuh selepas dimaklumkan oleh doktor bahawa (hayat) anak-anak itu hanya mampu bert4han sebanyak 50 peratus.

Bagaimanapun, ibu kepada k3mbar sembilan yang gigih ‘membawa’ perut seberat 30 kg term4suk air ketuban itu akhirnya selam4t melahirkan kesemua bayi berkenaan di Klinik Ain Borja di Casablanca, Maghribi.

Sebelum itu, Halima mengh4biskan waktu selama dua minggu di Hospital Point G di Bamako, ibu negara Mali, sebelum dipind4hkan ke Maghribi berkat (bantuan) Pr3siden Peralihan Mali, Bah N’Daw pada ketika itu.

Dif4hamkan, setiap anak dilahirkan melalui proses pemb3dahan (caesar). Bagaimanapun, Halima dilaporkan hampir meninggal dvnia ekoran kehilangan banyak darah sewaktu melahirkan k3semua kembar sembilan itu serentak.

Cuba anda bayangkan, mel4hirkan seor4ng anak sahaja sudah cukup sukar, apatah lagi sembilan anak kembar serentak dalam satu masa. Sungguh tidak dapat dib4yangkan. Itulah yang mampu dik4takan oleh ibu kepada kembar sembilan itu.

Tambahan pula, setiap daripada mereka l4hir dengan berat antara 0.5 kg hingga 1 kg dan terp4ksa berada dalam inkubator di vnit perawatan intensif klinik berkenaan sejak Ogos hingga beberapa bulan, sebelvm dibawa pulang ke rumah mereka di Timbuktu, Mali.

Kesemua kos rawatan pervbatan yang perlu dibayar bernilai RM5.4 juta dan seb4hagian besarnya ditanggung oleh kerajaan Mali. Sementara itu, Kader yang berkhidmat sebagai tentera laut pula mengakui bahawa memb3sarkan keluarganya adalah sesuatu yang mencabar, khususnya dari segi kewang4n.

Difahamkan, Halima dan Kader mvla mendirikan rumah tangga mereka pada tahun 2017 lalu dan sudah memiliki seorang anak perempuan bernama Souda yang berusi4 dua tahun s3tengah – sebelum kehadiran kembar sembilan.

Kembar sembilan

Berdasark4n gambar-gambar yang dirakam oleh jurufoto, Peter Allen, kesemua kembar sembilan itu terdiri daripada emp4t lelaki dan lima perempuan. Difahamk4n, kesemua anak lelaki kembar itu dinamakan sebagai Oumar, Elhadji, Bah dan Mohammed VI yang mem4kai baju berwarna hijau.

Manakala lima lagi anak perempvan yang memakai pakaian berwarn4 merah jambu dan biru muda pula dinamakan sebagai Adama, Oumou, Hawa, Kadidia dan Fatouma. Comel kan?

Setiap daripada mereka mempunyai berat yang berbeza d3ngan didahului Kadidia (2.8 kg), Mohammed VI (3.3 kg), Fatouma (3.1 kg), Oumar (2.4 kg), Hawa (1.5 kg), Adama (2.7 kg), Bah (2.9 kg), Oumou (2.7 kg), dan El Hadji (1.8 kg).

Untuk peng3tahuan pembaca, sesuatu yang menarik di sini adalah, nama Bah yang diberik4n kepada salah seorang kembarnya adalah bersempena (idea) campur tangan presiden Mali, manakala Mohamed VI pula sebagai penghormatan kepada Raja Maghribi.

Kesemua anak k3mbar sembilan Halima dan Kader diberikan nama masing-masing selepas tvjuh hari kelahiran mereka, seiring dengan apa yang dig4lakkan ajaran Islam. Tambahan pula, walaupun lahir di Maghribi, kembar sembilan itu mendapat kerakyatan Mali.

Terdahulu, pada tahun 2009 rekod k3mbar teramai dipegang oleh Nadya Suleman yang beras4l dari Amerika Syarikat. Menurut laporan Daily Mail, wanita itu telah melahirkan kembar lapan s3rentak dengan selamat.

Sumber: Daily Mail / Semakanpermohonan

Jangan lupa untuk sertai kami di Sumber Maklumat Media agar tidak ketinggalan maklumat yang terkini.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!