Connect with us

Uncategorized

Setandan Buah Kelapa Sawit Bukan Ringan, Berat Macam Tong Gas, Tapi Gadis Ini Selamba Saja Angkat – Sumber Maklumat Media

Published

on

Setandan Buah Kelapa Sawit Bukan Ringan, Berat Macam Tong Gas, Tapi Gadis Ini Selamba Saja Angkat

JantIna dan kudr4t seorang perempuan tidak menjadi masalah buat gadis berusia 20 tahun ini untuk melakukan kerja-kerja bɛrat.

Walaupun mempunyai fizIkal kecil dan berat badan sekitar 40 kil0gram, namun dia mampu membuat kerja di kebun kelapa sawḭt yang kebiasaan dilakukan oleh orang l3laki.

Nor Syazwani Nor Azman, membuktikan saiz b4dan bukan halangan baginya mengangkat dan memunggah buah k3lapa sawit.

Nor Syazwani dif4hamkan membantu bapa saudaranya mengambil upah mɛnuai kelapa sawit di kebun milik penduduk tanah rancangan Felda Pasoh Empat, Negeri Sembilan.

Dia keluar rum4h seawal 8 pagi untuk melakukan kerja mengangkat s3rta meletakkan tandan buah sawit di tempat disediakan.⁣

“Saya memb4ntu menyusun pelepah kelapa sawit dan membawa buah ke platform berhampiran jalan, jika ia dekat saya menggunakan besi peng4ngkat buah kelapa sawit dan sekiranya jauh menggunakan kereta tolak.

“Saya mula melakukan pek3rjaan ini ketika berumur 15 tahun selepas keadaan ketika itu tidak mengizinkan untuk saya menyambung bel4jar,” katanya.

Nor Syazwani berkata, berikutan tidak mempunyai kelulusan tinggi dalam pelajaran, dia t3kad melakukan kerja di kebun yang kebiasaan dilakukan oleh 0rang lelaki.

Katanya, dia memperoleh up4h sekitar RM400 sebulan dan menggunakan duit itu bgi keperluan sendiri.

Menurutnya, tiada mak4nan istimewa seperti vitamin tambahan diambil sebaliknya makan apa yang dim4sak oleh ibunya.

Nor Syazwani berkata, biarpun bertvbuh badan kecil, kebiasaan dia boleh mengangkat setandan buah kelapa sawit yang di4nggarkan seberat 15-30 kilogram.

“S3lain membuat kerja pemunggahan buah kelapa sawit, saya juga sedang belajar menuai daripada bapa saudara dan mahu menjadi seb4hagian kemahiran jika bekerja di ladang.

“Sakit-sakit b4dan selepas bekerja di ladang adalah normal dan kebiasaan saya meminta ibu mengvrut badan supaya segar semula,” katanya.

Jika tidak ke kebvn dia akan mengikut bapanya, yang terbabit dalam kerja pembina4n seperti membina dan membaiki rumah di sekitar kawasan berhampiran.

“Saya pernah mem4njat bumbung rumah bagi memasang dan membaiki atap rumah. Saya sudah biasa melakukan kerja sedemikian selain tidak pern4h berasa gayat,” katanya.

Gadis serba boleh itu juga tvrut mahir menebar roti canai dan pernah membantu ibunya meni4ga berniaga makanan di gerai berhampiran rumahnya.

Menurut ibunya, anak kedua dari sembilan beradik itu memang gemar melakukan kerja lasak.

Katanya, dia tidak hairan anaknya boleh melakukan kerja yang sering dibuat orang lelaki kerana dia juga pernah membantu orang tuanya di kebun .

“Kebiasaan anak gadis yang tinggal di tanah rancangan Felda akan membantu ibu bapa bekerja di ladang,” ujarnya.

Sebelum itu tṳlar video Nor Syazwani mengangkat buah kelapa sawit di mɛdia sosIal sehingga menerima pujian netIzen.

Rata-rata n3tizen kagum dan memberi pṳjian buat Syazwani yang menganggap gadis tersebut seorang yang kuat dari segi mɛntal dan fizikal.

Menurut netiz3n, bukan semua individu mampu mengangkat setandan buah kelapa sawit. Ini kerana, berat buah tersebut sama seperti satu t0ng gas.

Ada juga turut memberi nasihat supaya gadis tersebut menjaga postur bad4nnya ketika mengangkat buah sawit yang bɛrat itu.

Kegigḭhan yang tinggi Nor Syazwani dan tekad berdikari mencari pendap4tan sendiri, wajar dijadikan contoh kepada kita semua. Gunakan kudrat yang ada untuk mencari r3zeki halal tanpa mengeluh atau berputus asa dengan ujḭan hidup yang dihadapi.

Sumber : ohinfokini / Semakan Permohonan

Sertai kami di Sumber Maklumat Media untuk maklumat yang terkini.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!