Connect with us

Uncategorized

Walaupun Kur4ng Up4ya, Kanak-Kanak lni Ker4h Kudrat Yang Ada Untuk S0lat – Sumber Maklumat Media

Published

on

Walaupun Kur4ng Up4ya, Kanak-Kanak lni Ker4h Kudrat Yang Ada Untuk S0lat

Seb4gai umat Islam, kita diwajibkan untuk menunaikan solat sebagaimana yg telah ditetapkan dalam rukun Islam. Solat membezakan di antara kita sebagai muslim dan juga bukan islam. Justeru, walav di mana kita berada dan apa jua keadaan jang4nlah sekali-kali tingg4lkan solat dengan sengaja.

Menerusi laman Facebook, satv perkongsian seorang lelaki 0KU ataupun 0rang Kur4ng Upay4 yang tidak mempunyai lengan sedang solat. Video tersebut dipercayai dirakam di luar kediaman berdasarkan keadaan sekeliling dan juga bunyi persekitaran.

Ternyata walaupun tanpa anggota tubuh badan yang lengkap seperti orang lain, lelaki ini tekad mengerah tenaganya yang ada untuk menunaikan solat seperti manusia yang normal. Solat merupakan tiang agama dan menjadi salah satu perkara yang wajib dilakukan di dalam rukun Islam.

Waktu Solat telah ditentukan masanya

Solat Subuh (Sekurang-kurangnya sejam setengah sebelum matahari terbit)
Solat Zohor (Baru sahaja selepas tengah hari)
Solat Asar (Waktu petang)
Solat Maghrib (Baru sahaja selepas matahari terbenam)
Solat Isyak (Sekurang-kurangnya sejam setengah selepas matahari terbenam)
Manakala pembersihan hadas besar pula adalah Mandi wajib (ghusl).

Solat harus dilakukan dalam bahasa Arab, yakni bahasa Al-Quran. Ketika solat, orang Muslim hendaklah berdiri tegak (bagi siapa yang mampu), rukuk, sujud sambil menghadap ke arah Kiblat yakni menghadap Kaabah di Makkah.

Ianya berakhir dengan memandang ke kanan dan kemudian ke kiri, menyebut “Assalamu ‘alaikum” bermaksud salam sejahtera bagimu.

Solat lima waktu ini dikenali sebagai solat Fardu atau solat yang wajib dilakukan.

“Kemudian apabila kamu telah selesai mengerjakan solat, maka hendaklah kamu menyebut dan mengingati Allah semasa kamu berdiri atau duduk dan semasa kamu berbaring. Kemudian apabila kamu telah merasa tenteram (berada dalam keadaan aman) maka dirikanlah solat itu (dengan sempurna sebagaimana biasa). Sesungguhnya solat itu adalah satu ketetapan yang diwajibkan atas orang-orang yang beriman, yang tertentu waktunya. ” – (Surah An-Nisaa’: 103)[3] ”

Sumber: /www.satkoba.bbn.my via celevillage

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!