Connect with us

Uncategorized

Kerap Solat Tahajud, Wanita Ini Dapat Pergi Makkah Tujuh Tahun Berturut-turut – Sumber Maklumat Media

Published

on

Kerap Solat Tahajud, Wanita Ini Dapat Pergi Makkah Tujuh Tahun Berturut-turut

Sese0rang yang selalu mengamalkan solat Tahajud akan biasa mengawal emosinya kereana mempunyai ketenangan dan kedamaian jiwa. Ketika inilah kita berdoa kepada Allah ag4r dimakbulk4n permintaan. Ajaibnya solat Tahajud ini hanya mereka yang mengamalkannya sahaja yg tahv.

Solat Tahajud meruvpakan solat sunat yang dikerjakan pada malam hari iaitu waktu yang utama sepertiga mal4m. Waktu sepertiga malam merupakan waktu yg sangat mustajab untuk berd0a (doanya akan terkabul). Pada waktu tersebut para malaikat akan turun ke bumi. Solat sunat Tahajud dilakvkan paling sedikit 2 rakaat dan paling banyak tidak ada batasannya d3ngan diakhiri dengan solat witir sebagai penutvp.

Ikuti perkongsian Hajjah Rohana Saad keajaiban solat Tahajud.

Astaghfirullah Hal Adziim.. sebelum saya b3rcerita kisah benar ini berkenaan keajaiban solat Tahajud, saya beristighfar terlebih dahulu agar di ampunkan dosa2 saya bercerita hal ini.. saya benar2 ingin memberi perangsang pada anda untvk yakin sebenar-benar yakin akan kekuasaan ALLAH SWT, saya buk4n nak riak. Semoga ALLAH mengampvni dosa2 saya.

Pada usia saya mencapai 50 tahun, saya ingin benar bers0lat depan Ka’abah. Waktu itu, saya telah lama tidak bek3rja..saya pencen perkhidmatan awam di umur genap 40 tahun. Saya hanya bergantung pada suami dan anak sulung segala perbelanjaan kehidupan. Amat mustahil dalam kemelesetan ekonomi tahun 2011 saya dapat menjejak kaki ke Tanah Suci. Tambahan masalah lagi anak bungsu saya masih bersek0lah dan amat payah untuk meninggalkan beliau untuk mengurus diri ke sekolah selama dua minggu semasa keti4daan saya. Namun sebagai satu usaha saya lazimkan diri berdoa’ d3ngan bersungguh waktu solat Tahajud.

SELALU SOLAT TAHAJJUD

Suatu pagi.. selepas saya bertahajud kira-kira jam 4 pagi, saya berdoa d3ngan airmata mohon agar ALLAH permudahkan saya ke Tanah Suci. Selepas berdoa, dengan airmata yang masih ada saya terlena di atas sejadah. Dalam masa saya terlena tersebut saya bermimpi arw4h ibu memandang saya tetapi macam berkata “Cikna pergilah dalam bulan September dan bulan November”.. Saya terjaga dari tidur apabila terdengar azan subuh berkumand4ng. Saya terus melihat kalander rupanya cuti Hari Raya puasa jatuh sama dengan cuti sekolah selama 12 hari dibulan September tahun 2011 tersebut. Tapi saya pelik jugak kenapa arw4h sebut juga bulan November?. Saya maklumkan pada anak sulung mimpi tarikh tersebut dan beliau terus m3nempah tempat untuk saya ke Tanah Suci bulan September kerana di masa yg sama ALLAH murahkan rezeki buat kelvarga saya.

JEJAK KAKI KE MAKKAH TUJUH TAHUN BERTURUT-TURUT

Buat pengetahuan anda semua, ALLAH telah menjemput saya menjadi tetamuNYA bukan saja tahun 2011 tapi juga 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 (Haji) dan 2017.. Rupanya bulan November tu maksudnya termasvk pergi haji. Masa tahun 2016 musim hajinya bulan November. Alhamdulillah. ALLAH telah menyediakan ruang pertolongan yang begitu luas. Pada setiap malam ALLAH membuka pintu seluas-luasnya supaya hamba-hambaNya yang b4ngkit menadah dua tangan berd0a dan meminta kepadaNya.

Abu Hurairah ra meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: “Tuhan kita, Maha Suci dan Maha Mulia KedudukanNya, pada setiap malam turun ke langit dunia yg paling rendah sekali di sepertiga akhir malam lalu menyeru: Adakah terdapat sesiapa yang berdoa kepadaKu nescaya Aku kabulkan? Adakah sesiapa yg meminta kepadaKu nescaya aku perkenankan? Adakah terdapat sesiapa yang memohon ampun dariku nescaya Aku ampunkan?” (HR Muslim)

Ayuh kita jadikan solat Tahajud sebagai salah satv amalan dalam kehidupan harian kita. Solat Tahajud juga merupakan salah satu terapi jiwa yang paling berkesan selain sebagai satu wadah untuk mend3katkan diri kepada Allah.

Sumber kredit: FB: Hajjah Rohana Saad / Media Maklumat

Jangan lupa untuk sertai kami di Sumber Maklumat Media agar tidak ketinggalan maklumat-maklumat yang terkini.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!