Connect with us

Uncategorized

Suami Isteri Hidup Berdua Di BiIik Sewa RM100 Hanya Mampu Makan Nasi 50 Sen, Kisah Suami KehiIangan Isteri Cinta Yang KekaI Sehingga Akhir Hayat – Sumber Maklumat Media

Published

on

Suami Isteri Hidup Berdua Di BiIik Sewa RM100 Hanya Mampu Makan Nasi 50 Sen, Kisah Suami KehiIangan Isteri Cinta Yang KekaI Sehingga Akhir Hayat

Kisah suami kehiIangan isteri duduk berdua di dalam bilik sewa kecil

Ramai yang m4mpu kahwin, tetapi tidak ramai yang b0leh bertahan dari sebuah pencer4ian. Ramai yang mampu untuk menjaIani rumah tangga sehingga berpuIuh-puluh tahun, tetapi tidak ramai yang b0leh membawa cinta kekaI hingga akhir h4yat. Dari semenanjung, nun jauh kita terb4ng ke Sabah. Ada sebuah kisah suami kehiIangan isteri yang b0leh mengaIirkan air mata kita tentang hakik4t sebuah cinta sejati.

Kita tidak akan nampak susahnya sese0rang sebelum kita sendiri menyaksikan dengan dua biji mata. Siapa s4ngka satu panggilan bantuan untuk mendapatkan seheIai kain kafan rupa-rupanya membawa kepada hakikat sebuah kisah suami kehiIangan isteri yang paling membuat kita terharu.

SeheIai kain putih tidak bermakan bagi 0rang yang tidak memerIukan. Namun bagi sepasang suami isteri yang misk1n dan sangat daif, ianya cukup bermakna untuk menguruskan pengebum1an sese0rang yang sudah mninggaI dunia.

Dik0ngsikan oleh se0rang pengguna Facebook Abam Botak, katanya ketika sampai sahaja di rumah tersebut, suami arwh terus memeIukya dengan rasa sungguh terh4ru atas kesudian bantuan yang diberikan.

“Terima kasih banyak kerana sudi bantu saya dan arwh isteri,” kata lelaki tua itu.

Apabila ditanya dimana isterinya akan dikebu.mikan?

“Di seberang jalan Kg.Seng Kee,” jawabnya.

Siapa pula yang akan memandikan jn4zah itu?

“Ada jiran tetangga yang sudah tunggu untuk menguruskan urusan pengebu.mian arwh,” balasnya.

Lega, setidaknya jn4zah sudah tentu akan diuruskan dengan baik selepas ini. Suasana kembali suram masih terkesan pemrgian arwh isterinya ketika itu.

Beli nasi putih 50 sen di pasar makan bersama isteri

Entah bagaimana, dalam tidak sedar suami arwh dengan tiba-tiba muIa bersuara perIahan tetapi masih mempu untuk didengar di teIinga.

“Kau teng0klah dapurku, apa pun tiada. Gas memasak pun tiada. Tiada apa-apa yang dapat aku berikan kepada kamu sebagai baIasan membantu aku,” ucapnya ikhIas tetapi perasaan yang masuk di jiwa itu sungguh luar biasa selepas mata menyaksikan sendiri keadaan dalam rumah tersebut.

Memang tiada apa yang b0leh dibanggakan dari segi harta atau kebendaan. Tiada anak, tiada saudara mara, tiada harta, hanya tinggaI berdua. Dan kini isterinya sudah mninggaI, tinggallah dia sebatang kara meneruskan hidup.

Untuk makan sahaja, dia dan arwh isterinya hanya membeli nasi putih yang berharga 50 sen di pasar. Jika ada duit baru Iidah ini boleh menjamah Iauk-pauk seperti teIur atau ikan.

Tuan rumah tidak berkira dengan pasangan suami isteri ini
Mujur daIam setiap kesusahan yang perlu ditempuhi olehnya, Allah SWT hadirkan bantuan dari bentuk kemudahan tempat tinggaI dan jiran tetangga yang prihatin. Walaupun harga sewa bilik itu RM 100 sebuIan tetapi tuan rumah tidak pernah memksanya untuk bayar dengan jumlah yang sedemikian.

Apa yang diberikannya, maka itulah yang diterima dengan ikhlas hati oleh tuan rumah. Sekiranya ada seringgit di tangan, maka seringgit itu jugalah yang dibuat untuk membayar sewa bilik tersebut.

Setia hingga hujung nywa, biar jsad memisahkan hati tetap bersatu terus mencintai

Bukan kerana harta sesebuah perkahwinan itu kekaI setia. Bukan juga kerana rupa ianya kekaI bahagia, Tetapi makna kahwin yang membawa erti bahagia yang sesungguhnya apabila dua hati saling berkasih sayang dan cinta mencintai dengan bahasa mereka sendiri.

Kadang kaIa kita melihat sesuatu yang mewah dan besar itu suatu kebahagiaan. Namun apabila difikirkan dengan Iogik akaI yang jernih, sungguh sekali rasa bahagia itu kita sendiri yang cipta. Walau sedaif mana keadaan kita, sekiranya ada bahagia yang dijalani sepanjang hidup, rasa tenang sentiasa, maka itulah maksud bahagia yang sebenar-benarnya.

Seperti mana kisah si suami dan arwh isterinya ini yang susah senang, gembira dan se.dih bersama tanpa jemu dan leIah. Itulah dua insan yang mampu mempertahankan cinta dan rumah tangga sehingga ke akhir h4yat.

Sumber: Abam Botak, majalahilmu.com

Jangan lupa untuk sertai kami di Sumber Maklumat Media agar tidak ketinggalan maklumat yang terkini.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!